2983.20150820-v w195

 

 

20 серпня цього року профспілковий актив в рамках засідання Профспілкового Клубу «New Vision»  («Нове бачення») організували флеш-моб проти Законопроекту № 2983.

          Учасники продемонстрували своє відношення і занепокоєння можливими наслідками даних нововведень для профспілок всієї України. Ми показали держреєстратора у вигляді робота  з комп’ютером у руках, до нього стоїть величезна черга. І кожна людина має свої певні думки, які зображено на табличках. Нажаль, система складна, непродумана, є навіть люди, що перебувають в черзі до держреєстратора по кілька днів, вони втомлені, вони вимагають справедливсоті та гідного ставлення.

 Баришева Катерина (Голова Київської обласної організації Профспілки працівників АПК, керівник Профспілкового Клубу «Нове бачення») прокоментувала дану акцію: «Постраждають, нажаль, перш за все люди. Сьогодні, в такі складні та напружені часи для всіх нас – українців, народні обранці дозволяють собі «протягувати» подібні законопроекти без погодження із громадськістю. Проект закону було внесено до порядку денного сесії Верховної Ради України і  більшістю голосів ухвалено у першому читанні  14 липня цього року без будь-яких консультацій та обговорення з громадянським суспільством і профспілками. Що обурює, це те, що «депутати-герої» навіть не відчувають докори сумління. Профспілкова спільнота України вкрай занепокоєна цією ситуацією.

Ми підняли на засіданні Клубу дане питання та провели роз’яснювальну роботу серед учасників, адже надзвичайно важливо розуміти всі підводні каміння, розуміти причини і наслідки. А відповідно, ми – профспілковий актив, обов’язково маємо проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу серед членів профспілок, висловлювати свою чітку та зрозумілу позицію.

Даний Проект Закону порушує Конституційні права громадянина України в частині «права громадян України на свободу об'єднання, зокрема, у громадські організації для здійснення і захисту своїх прав і свобод та задоволення економічних, соціальних та інших інтересів, за винятком обмежень, встановлених законом в інтересах національної безпеки та громадського порядку, охорони здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей. (ч.1 ст.36)», «Професійні спілки є громадськими організаціями, що об'єднують громадян, пов'язаних спільними інтересами за родом їх професійної діяльності. Громадяни мають право на участь у професійних спілках з метою захисту своїх трудових і соціально-економічних прав та інтересів. (ч.3 ст.36)». Даний Законопроект запроваджує жорсткий контроль держави над діяльністю профспілок і може вважатися спробою легалізувати втручання у нашу профспілкову діяльність та встановити контроль над профспілковими організаціями вцілому» - зазначила Катерина.

У своїй презентації Копнінська – Петриченко Юлія (заступник голови Всеукраїнської профспілки працівників науки, виробництва та фінансів) акцентувала увагу на тому, що Проект Закону № 2983 взагалі абсурдний: «Проект Закону про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань №2983 від 02.06.2015 містить позиції несумісні з нормами: Загальної декларації прав людини, Європейської Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Міжнародного пакту про економічні, соціальні і культурні права, Європейської соціальної хартії (переглянутої), Конституції України, Конвенції МОП №87 «Про свободу асоціації та захист права на організацію», Конвенції МОП №98 «Про застосування принципів права на організацію і на ведення колективних переговорів». Юлія на зрозумілих та конкретних прикладах пояснила учасникам що саме та як трактувати в позиціях даного Проекту Закону.

Коментар Жук Лариси (адвоката, провідного юрисконсульта, члена профкому УТЕК КНТЕУ): «У проекті закону є безліч  проблемних  положень, зокрема, 1) обов’язкове ведення реєстру персональних відомостей про засновників профспілки (прізвище, ім’я, по-батькові, дані паспорта, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності) – для фізичної особи; її найменування, місцезнаходження, ідентифікаційний код – для юридичної особи), що є прямим порушенням положень статей 2, 3, 4 Конвенції МОП №87 і суперечить Закону України «Про захист персональних даних»; 2) перереєстрацію усіх профспілкових організацій (які наразі вже зареєстровані) та визначено найбільший термін такої реєстрації - 30 днів (на відміну від юридичних осіб, для яких цей термін становить одну добу). Це не лише ускладнить роботу профспілок, їх об’єднань й профспілкових організацій усіх рівнів, але разом з тим, свідчить про те, що закон навмисно переслідує незалежні профспілки з метою чинення перешкод у їх реєстрації;  надання права уповноваженим органам створювати організації профспілок, що позбавляє права членів профспілки на створення первинних організацій.  Крім цього, надзвичайно негативного і руйнівного для профспілкового руху загалом законопроекту є ще неприємні обставини, які задекларовані в новому Трудовому кодексі України, який швидкими темпами безапеляційно хоче проштовхнути влада».

Отже, наша солідарна позиція та боротьба за свої конституційні права – шлях до перемоги!

 

 

Оргкомітет

Профспілкового Клубу

 

2983.IMG 5340

 

 

 

2983.IMG 5352

 

2983.акция- флешIMG 4865