384619801

 

8 вересня ц.р. на розширеному засіданні Кабінету Міністрів України, в якому взяли участь Президент України Петрo Порошенко та Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, були розглянуті питання щодо підвищення соціальних стандартів для населення шляхом внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік".

 

Кабінет Міністрів України схвалив зміни до зазначеного Закону, якими, зокрема, збільшив розмір мінімальної заробітної плати з 1 вересня 2015 року до 1378 гривень (зараз – 1218 грн.). Підвищення прожиткового мінімуму в середньому на одну особу відбудеться на 154 грн. і складатиме 1330 гривень. Підвищення виплат стосуватиметься і 7,5 млн. пенсіонерів. Мінімальна пенсія збільшиться до 1074 грн. (зараз – 949 грн.).

Через збільшення прожиткового мінімуму зростуть і понад 80 видів соціальних виплат, допомог, компенсацій, стипендій тощо. Таким чином, збільшення соціальних стандартів відчують майже 12 млн. українських громадян, з яких близько 3 млн. працівники бюджетної сфери: вчителі, лікарі і медсестри, працівники соціальної сфери, бібліотекарі, а також студенти, одинокі матері, люди з особливими потребами та ін.

За ці зміни має проголосувати ще Верховна Рада.

Звісно наміри щодо підвищення рівня доходів населення з боку влади – це вже певні зрушення у питаннях соціального захисту, але підвищення прожиткового мінімуму і зарплат, яке зараз пропонує уряд, – це лише незначні правки, які не допоможуть людям закрити прогалини в сімейних бюджетах, компенсувати те, що вони втратили через інфляцію і підвищення цін на комунальні послуги. Потрібні дієві реформаторські рішення щодо оплати праці та підвищення соціальних стандартів.

 

Прес-центр ФПУ