ПЕТ1

 

Всього за чотири місяці після того, як на сайті Президента України почав працювати новий механізм електронної демократії в підтримку тих чи інших ініціатив, було зареєстровано близько 20 тисяч петицій.Федерація профспілок України також скористалася можливістю привернути увагу Президента до проблем та зареєструвала 4 петиції.

У Президента просили: відновити санаторно-курортне лікування за рахунок коштів соцстраху, зупинити рейдерське захоплення санаторію «Лермонтовський», підвищити стипендію до рівня прожиткового мінімуму та відновити гарантії освітян, регламентовані законом України «Про освіту».

Звернення профспілок різноманітні, а от відповідь на них однакова – зараз в Україні неоголошена війна, грошей в бюджеті не заплановано, Яценюку розробити механізм вирішення.

Репутація петицій, які першочергово задумувалися як фактор демократичного суспільства, похитнулася. Адміністрація Президента та Дмитро Шимків активно показують, що готові прислухатися до позиції народу, навіть якщо вона не подобається Президенту. А от на справі виходить все інакше. Механізм електронної демократії в майбутньому може врятувати лише перехід кількості петицій у якість вирішення звернень.

 

IMG 3893

 

Григорій ОСОВИЙ, Голова Федерації професійних спілок України

 

ПУТІВКА – ТАБУ В УКРАЇНІ

Чи задоволений я як автор однієї із зареєстрованих петицій і як Голова Федерації відповіддю Гаранта на петиції? Скажу, що ні.

Наша ініціатива повернути в Україну профілактику захворювань через санаторно-курортне лікування поки що не спрацювала. Верховна Рада постійно відкладає розгляд законопроекту, який було розроблено спільно із профспілками та Комітетом ВРУ з питань соціальної політики, занятості та пенсійного забезпечення. Депутати навмисно затягують із розглядом. Тепер зрозуміло, що вирішення цього питання не є суто технічним моментом.

Санаторно-курортне лікування – це унікальна на європейському просторі система профілактики захворювань. Європа для нас завжди є прикладом з точки зору будівництва демократії, але тут Європі треба вчитися у нас. А наша задача – зберегти систему соціального страхування для громадян України.

 

 Кондрюк

 

Сергій КОНДРЮК, заступник Голови Федерації професійних спілок України

 

ПЕТИЦІЯ чи ПЕТЯцеЯ

Когда-то была такая практика разрешения конфликтов - вот барин придет и барин рассудит..

Была и другая - идти с челобитной к царю, или посылать ходоков к Ленину, или писать в газету "Правда" или "Гудок". Высоцкий предлагал еще писать в СпортЛото...

Были и другие способы - у Пугачева, или у брата Ульянова, или...

В сучасній проєвропейській Україні народу запропонували інший фрукт... Ні не кабачку баклажанну-заморську, а ПЕТИЦІЇ!

Тисячі українців покинули, роботи, майдани і сімейні обов'язки і почали писати петиції.

Сотні петицій набрали понад 25 тисяч голосів, як там їм не перешкоджали це робити.

І ось українське суспільство завмерло - петиції лягли на стіл Президента... Ось барин (цар, Ленін, Гарант...) візьме і вирішить людські проблеми...

Може хтось мені підкаже позитивні приклади вирішення питань, які були предметом цих петицій???

Так спаплюжити шикарну ідею Петицій та ще за такий короткий час, та ще в таких соціально-політичних умовах могли лише дуже талановиті та завзяті НЕпатріоти.

Чи я НЕправий????

 

ZNG face

 

Наталія ЗЕМЛЯНСЬКА, Голова Всеукраїнської профспілки виробничників і підприємців

 

Іграшка для народу

ВІДПИСКА – беззмістовна формальна відповідь офіційної особи чи закладу, яка не торкається суті справи, прохання та ін. Мистецтво «відписок» слуги народу освоїли давно, всерйоз і як бачиться назавжди.

Будь-який ефективний інструмент проявів громадянської волі, запозичений у розвинених, вільних і успішних держав, наші чиновники в найкоротші терміни примудряються спотворити, спотворити і зробити повністю непридатним для використання. Це стосується і реформ, і петицій, і громадських слухань та багато іншого, що працює в Європі і США.

Мабуть "бунт кривавий і нещадний" їм більш близький для розуміння. Дуже шкода, що система петицій в Україні виявилася всього лише брязкальцем, яку кинули суспільству, щоб створити ілюзію впливу на держапарат.

Беріть, гриміть, але тільки не питайте: де робочі місця, реальний прожитковий рівень, доступне якісне освіта і медицина. Не питайте і не вимагайте, а то - АТО, яке дехто обіцяв завершити протягом 2х місяців з моменту обрання.

 

 Яцунь

 

Олександр ЯЦУНЬ, Голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України

 

МОМЕНТ ІСТИНИ

Марафон підписання електронних звернень до Президента - це момент істини для профспілок. Іншими словами - здатність асиметрично відповідати на сучасні виклики і загрози.

Слід відзначити: в первинках люди усвідомлювали, що петиції - скоріш спроба привернути увагу, а не водночас вирішення нагальних соціальних проблем (наприклад ст.57 ЗУ "Про освіту "щодо гідної оплати праці освітян, підвищення стипендійного забезпечення, повернення санаторно-курортного лікування тощо).

Прикро, що відповіді Гаранта на всі профспілкові петиції - негативні, але ми не впадаємо у відчай. Навпаки: є нові можливості з використанням інформаційно-комунікаційних технологій, в тому числі для формування громадської думки. А щодо результативних дій профспілок,то для цього достатньо законних інструментів, щоб захистити трудівників і студентську молодь від злиднів і безробіття. Потрібні, насамперед, воля профспілкових лідерів і солідарна відповідальність спілчан.

 

 DSC0234-258

 

Катерина БАРИШЕВА, Голова Молодіжної Ради Федерації професійних спілок України

 

СПРОБА ДЕМОКРАТІЇ

Відповідь Президента України на петицію №22/012582-еп щодо розмірів середніх посадових окладів освітян, на мою думку, це формальна відписка. Жодних намагань вирішувати питання не прослідковується. Хоча, розуміємо, що електронна петиція, як один із інструментів демократії, мала б слугувати інструментом донесення суспільно значущих питань до лідера країни і відповідне їх вирішення або хоча б спроба розібратися і зрозуміти чому саме дане питання є важливим і набрало необхідну кількість голосів серед громадян.

Як показує вже наша практика, а ні петиція про підвищення стипендій до прожиткового мінімуму, а ні дана петиція не мають бажаного результату, а самі відповіді Президента не містять послідовності дій щодо їх вирішення.

Отже, сама ідея петицій – вона має право на існування і розвиток. До речі, системи електронних звернень працює у понад 70 країнах світу. Але, будемо реалістами, сьогодні цей інструмент в нашій країні не є ефективним.

 

Лазарєва Дар’я,

спеціально для «ПВ»