11667084166 8f30094ff6 o-2-450x220
 
Як писалося, Європейська комісія проводить консультації з громадськістю з Європейської «опори» соціальних прав (ЄОСП).
Остання, на думку європейських профспілок, повинна стати Програмою, яка забезпечить дотримання прав, закріплених у Хартії Європейського союзу з прав людини, Європейської соціальної хартії та Європейської конвенції з прав людини, просування «гідної праці» в Європі, тобто забезпечення повного дотримання і сприяння реалізації міжнародних трудових норм в ЄС і державах-членах, у тому числі їх ратифікації державами-членами. Причому передбачені права повинні бути реальними і включати не тільки індивідуальні, але й колективні права.
ЄОСП повинна сприяти соціальному діалогу і колективним переговорам, як вірному шляху розробки і реалізації політики і прав у рамках цієї політики, визнати необхідність відновлення соціального діалогу та колективних переговорів там, де вони були ослаблені політикою, яка застосовується у відповідь на кризу, або там, де вони не функціонували через відсутність основних свобод і прав або через позицію роботодавців.
На європейських ринках праці повинно гарантуватися рівність чоловіків і жінок: участь жінок на ринку праці має поліпшуватися, необхідно вжити заходів для виправлення ганебного факту існування більш низької заробітної плати, а також більш низької пенсійної допомоги для жінок.
ЄОСП повинна захищати якісні робочі місця, а не тільки мінімальні стандарти. У той час як мінімальні стандарти необхідні для боротьби з бідністю серед працюючих, нестабільністю, поганими умовами праці та сегментацією ринку праці, ЄОСП повинна запропонувати програму гідної праці і якісної зайнятості.
ЄКП вимагає недопущення погіршення рівня захисту працівників, причому закріплення цього законодавчо, відмови від подальшого посилення гнучкості, бо баланс в останні роки занадто схилився в бік гнучкості і захищеності роботодавців за рахунок працівників. Крім того, що широко визнано, кожен окремий ринок праці в ЄС сьогодні є більш гнучким, ніж 20 років тому. Тим часом Угода про асоціацію між Україною та Європейським союзом також передбачає впровадження в Україні концепції «флексісекьюріті», тобто тієї ж гнучкості.
Природно, що європейські профспілки хочуть бачити спільні зобов'язання в частині захищеності працівників, тому що вони вже зробили достатній вклад у гнучкість - у багатьох випадках навіть з надлишком, коли в вогонь йшло законодавство про захист зайнятості.
ЄКП, ЄФПОО, інші європейські федерації профспілок настійно закликали всі профспілки і всіх членів профспілок підписатися під закликом «Соціальні права перш за все! www.socialrightsfirst.eu: кликнувши один раз мишкою. Відповідь ЄКП буде спрямована безпосередньо до  Комісії.
 
Відділ міжнародних зв'язків ФПУ