W

 

 

Всесвітній день здоров’я відзначається щорічно 7 квітня, починаючи з 1950 року. У цей день у 1948 році вступив у силу Статут Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).

 

Ідея Всесвітнього дня здоров’я була висунута вже на першій сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я у 1948 році. Але у 1948 році цей Всесвітній день відзначався 22 липня, у день ратифікації Статуту ВООЗ.

ВООЗ присвячує кожен щорічний Всесвітній день здоров’я будь-яким темам і проводить різні пропагандистські заходи, як в цей день, так і тривалий час після 7 квітня. Зокрема, їм приділяють увагу Генеральний секретар ООН та Генеральний директор ВООЗ в своїх щорічних посланнях, присвячених цьому дню.

Тема цьогорічного Всесвітнього дня здоров’я: «Депресія: давай поговоримо», яка співпадає з назвою кампанії ВООЗ.

Депресія є основною причиною погіршення стану здоров’я та інвалідності в усьому світі. За останніми оцінками ВООЗ, на сьогоднішній день понад 300 млн. людей у ​​світі живуть з депресією, що свідчить про зростання більш ніж на 18% у період з 2005 по 2015 роки. Через відсутність підтримки і побоювань стигматизації більшість людей з психічними розладами не звертаються за лікуванням, необхідним для того, щоб вони могли жити здоровим і продуктивним життям.

Як зазначила Генеральний директор ВООЗ д-р Маргарет Чен: «Ці нові дані служать сигналом для всіх країн, змушуючи їх знову замислитися над підходами до охорони психічного здоров’я і невідкладним вирішенням цієї проблеми в тій мірі, в якій вона цього заслуговує».

Необхідно також розширювати інвестиції. У багатьох країнах люди з розладами психічного здоров’я якщо й отримують якусь підтримку, то дуже незначну. Навіть у країнах з високим рівнем доходу майже 50% людей з депресією не отримують лікування. В середньому, з державних бюджетів охорони здоров’я в охорону психічного здоров’я інвестується лише 3% – від менш 1% в країнах з низьким рівнем доходу до 5% у країнах з високим рівнем доходу.

Інвестиції в охорону психічного здоров’я економічно обґрунтовані. Кожен долар США, інвестований у розширення масштабів лікування депресії і тривожних станів, приносить 4 долара США завдяки поліпшенню здоров’я і здатності працювати. Лікування зазвичай охоплює розмовну терапію та/або лікування антидепресантами. Обидва варіанти можуть пропонуватися працівниками охорони здоров’я, які не є фахівцями, після короткого курсу спеціальної підготовки і на основі використання Практичного керівництва ВООЗ щодо здійснення її Глобальної програми дій у галузі охорони психічного здоров’я. Більше 90 країн з різними рівнями доходу ввели в дію або розширили програми, що забезпечують лікування депресії та інших психічних розладів на основі використання цього Практичного керівництва.

Бездіяльність обходиться дорого. За результатами проведеного ВООЗ дослідження за підрахунком витрат на лікування і результатів щодо здоров’я в 36 країнах з низьким, середнім і високим рівнем доходу протягом 15 років з 2016 по 2030 рік, низькі рівні визнання і доступу до медичної допомоги щодо депресії й іншого поширеного психічного розладу, такого як тривожний розлад, призводить до глобальних економічних втрат, що вимірюється в один трильйон доларів США на рік. Ці втрати несуть сім’ї, роботодавці й уряду. Сім’ї несуть фінансові втрати, коли люди не можуть працювати. Роботодавці страждають від того, що їх працівники стають менш продуктивними і нездатними працювати. Уряди змушені підвищувати витрати на охорону здоров’я і соціальне забезпечення.

ВООЗ виявила міцні зв’язки між депресією й іншими неінфекційними розладами і захворюваннями. Депресія підвищує ризик розвитку розладів, викликаних вживанням психоактивних речовин, і таких хвороб, як діабет і хвороби серця. І навпаки, люди з цими порушеннями здоров’я піддаються підвищеному ризику розвитку депресії.

Крім того, депресія є важливим чинником ризику самогубства – з цієї причини щорічно обриваються сотні тисяч людських життів.

Депресія – це поширене психічне захворювання, для якого характерні стійка зневірі і втрата інтересу до того, що зазвичай приносить людям задоволення, супроводжуване нездатністю виконувати повсякденні справи упродовж 14 або більше днів.

Крім того, для людей з депресією зазвичай характерні деякі з наступних ознак: занепад сил, зміна апетиту, більш-менш тривалий сон, тривожний стан, зниження концентрації, нерішучість, збуджений стан, почуття нікчемності, провини або безнадійності, а також думки про заподіяння собі шкоди або самогубство.