ЖК

 

 

3 травня 2017 року в м.Тбілісі відбулась друга Субрегіональна Жіноча конференція BWI для Профспілок Східної Європи і Центральної Азії.

BWI (Інтернаціонал будівельників и деревообробніків, Міжнародна конфедерація профспілок) членською організацією якої в Україні є Профспілка працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів разом із Грузинським офісом Фонду ім. Ф.Еберта виступили організаторами.

Одним з основних пріоритетів для ВWI стало забезпечення гендерної рівності, яке може бути досягнуто шляхом забезпечення повної інтеграції жінок на робочому місці, в профспілках, в політиці, в суспільстві і в родині.

ВWI силами свого Жіночого комітету вже декілька років поспіль веде глобальну кампанію за права жінок «Цінуйте жіночу працю» (Value Womens Work). Кампанія збирає разом жінок в Європі і Пан Європейському регіоні для спільної роботи над просуванням гендерної рівності, в тому числі через справедливу оцінку жіночої праці на робочих місцях і поза роботою.

Перша Жіноча Субрегіональна конференція BWI "Цінуйте Жіночу Працю" проходила в  м. Києві 8-9 вересня 2016р., жінки обмінялися досвідом в області нових підходів у визначенні стратегії підвищення ролі жінок у профспілці, в політичних, економічних і стратегічних обговореннях всередині своїх профспілок, а також на регіональному і глобальному рівнях і створили платформу для постійної співпраці.

На зустрічі в Грузії була присутня Рита Чіаві - голова Європейського Жіночого Комітету BWI, яка розповіла про стратегічний план і підготовку до статутного Конгресу BWI в 2017 році в Дурбані, Південній Африці.

Українська жіноча делегація Профспілки будівельників зробила свою презентацію і висвітлила різні аспекти питання гендерної рівності в Україні.

Про гендерну диспропорцію на ринку праці, про розрив 24% в оплаті праці чоловіків і жінок при розрахунку офіційної зарплати в Україні, про те, що в будівельній галузі цей розрив ще більше - 26% - розповіла Галина Бондарчук - голова Київської обласної організації профспілки.

Всім учасникам конференції презентували матеріали кампанії «Цінуйте жіночу працю» (Value Womens Work) грошову купюру 200 гривень, де чітко відображена дискримінація в оплаті праці, що жінка отримує таку ж, але «номіналом» 148 гривень і запропонували всім учасницям до наступної зустрічі розробити свою, національну купюру.

Леся Гусак - член Європейського Жіночого Комітету BWI, голова ППО говорила про те, що жінки – це рушійна сила, про це свідчить участь жінок у мирній ході, яку проводив Центральний комітет профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України у всесвітній день Охорони праці до Мінрегіонбуду щодо підписання Галузевої угоди, яка би відображала належну заробітну плату, безпечні робочі місця, захист від масових скорочень та гендерну рівність.

Лариса Онуфрієнко – представила східний регіон України і зауважила що це єдиний регіон який очолює жінка, напевно тому в Харкові є центр гендерної культури та музей жіночої і гендерної історії. Акцентувала увагу на різницю у виплаті соціальних пакетів між держслужбовцями, які фінансуються із держбюджету  і місцевих працівників, які фінансуються  з місцевих бюджетів.

Світлана Недогарок – подякувала організації BWI тому, що після проведеної у 2016 році субрегіональної конференції у Києві, вона переглянула роль жінки на підприємстві, яке представляє, в суспільстві , в родині. В колективному договорі підприємства прописані додаткові пільги та гарантії для працівників: компенсація за проїзд, гаряче харчування, оздоровлення, відвідування басейну та спорткомплексу.

Марія Брезмен – представила західний регіон  України, з гордістю розказала, що перша профспілка була створена у Львові  і перша профспілкова газета теж була надрукована у Львові. Реформи, які проводяться в Україні ускладнюють життя жінок, наприклад при реорганізації підприємств, дискримінація при прийнятті на роботу - перешкодою  може бути вік жінки, чи малолітні діти. Великою проблемою на заході України є міграція жінок, це проблеми самих жінок, які на них чекають за кордоном та їх родин.

        В рамках Конференції було вирішено:

  1. 1.Продовжити роботу по просуванню гендерних стандартів на регіональному рівні.
  2. 2.Шляхом співпраці з роботодавцями сприяти руйнуванню гендерних стереотипів і надавати допомогу в запобіганні гендерної дискримінації при працевлаштуванні, а також розгляду питання гендерної рівності під час складання та підписання колективних угод та обговорення мінімального рівня заробітної плати.
  3. 3.На Державному рівні виступити з вимогами забезпечення національного механізму вирівнювання оплати праці чоловіків і жінок і розробці національної програми, спрямованої на досягнення паритету в оплаті праці всіх працівників за однакову роботу в незалежності від гендеру, раси, віку, віросповідання, політичних та інших особистих переконань .
  4. 4.Підключити ЗМІ до обговорення питань і вирішення проблем жінок.
  5. 5.Прийняти активну участь у проведенні роботи по захисті  жінок  всі галузеві профспілки.

 З метою більш повної інтеграції жінок регіону в роботу профспілок на регіональному і глобальному рівні жінки взяли участь в засіданні Європейського Жіночого Комітету, а також Регіонального Європейського Комітету BWI.

 

Василь Андреєв

 

ЖК3

 

ЖК4

 

 

 

ЖК5

 

ЖК6