FullSizeRender

 

5 червня у Женеві розпочалася 106-а сесія Міжнародної конференції праці. У роботі цього «Всесвітнього парламенту праці» бере участь понад 5 тисяч делегатів – представників урядів, організацій працівників і роботодавців, зі 187 держав-членів МОП.

 

Пленарні засідання 106-ої сесії Міжнародної конференції праці продовжуватимуться з 7 по 16 червня. В обговоренні доповіді гендиректора МОП «Робота в умовах мінливого клімату: Зелена ініціатива» візьме участь і делегат трудящих України, Голова ФПУ Г.В. Осовий.

Відкриваючи пленарні засідання, Генеральний директор МОП Гай Райдер наголосив: «Паризька угода і ті національні зобов'язання, які взяли за нею на себе уряди, а також Порядок денний розвитку до 2030 року, відкривають сьогодні унікальну можливість втілити досягнутий тристоронній консенсус у масштабну практичну роботу МОП з державами-членами».

Представляючи делегатам конференції свою доповідь «Робота в умовах мінливого клімату: Зелена ініціатива», Гай Райдер зазначив, що у ній «підкреслюється потенціал екологічного виробництва стати потужним двигуном створення гідних робочих місць, забезпечення збалансованого зростання і розвитку».

На відкритті конференції також виступив президент Уругваю Табаре Васкес, який закликав делегатів не чекати майбутнього, а будувати «світ праці, який служить інтересам всіх». За словами почесного гостя, соціальний діалог між урядами, профспілками і організаціями роботодавців є «ключем до соціальної згоди і демократії» і невід’ємним елементом сталого прогресу.

В перший день конференції президентом Конференції обрали міністра праці Панами Луїса Ернесто Карлеса.

Паралельно, з 5 по 14 червня, проходитиме робота у комітетах конференції. Враховуючи, що у наступному році Генеральна Асамблея ООН прийме Глобальний договір щодо міграції, спеціальний комітет конференції буде обговорювати питання трудової міграції і виклики пов’язані з управління міграційними процесами. Його висновки стануть внеском в обговорення в рамках ООН.

Інший тристоронній комітет розгляне, яким чином найкраще сприяти миру і стабільності шляхом можливого перегляду Рекомендації МОП 1944 р. (№ 71) про зайнятість в період переходу від війни до миру. Ще один комітет конференції обговорить основні принципи і права в сфері праці у світлі реалізації Декларації МОП про соціальну справедливість.

Комітет Конференції із застосування стандартів розгляне ситуацію з правами працівників в країнах по всьому світу, приділяючи особливу увагу питанням безпеки та гігієни праці. До списку країн, чий звіт заслуховуватиметься на комітеті, внесена й Україна. Комітет із застосування стандартів розгляне звіт Уряду України щодо дотримання конвенцій МОП №№81 та 129 7 червня. Зі співдоповіддю з цього питання виступить Голова ФПУ Г.В. Осовий.

15 червня відбудеться саміт високого рівня «Світ праці» за участю президентів Мальти, Маврикію і Непалу, в центрі уваги якого буде становище жінок на ринку праці.

Завершиться 106-а сесія Міжнародної конференції праці 16 червня схваленням рекомендацій комітетів.

 

FullSizeRende

 

Відділ міжнародний зв’язків ФПУ