логотип

 

21 лютого 2018 року у Конференц-центрі Організації Об’єднаних Націй у м. Бангкок (Таїланд) розпочала роботу Глобальна конференція, присвячена огляду Цілі сталого розвитку 7 (ЦСР 7), організована Департаментом з економічних і соціальних питань ООН та Економічною і соціальною комісією для Азії і Тихого океану. Конференція проводиться за підтримки урядів Норвегії, Республіки Корея, Китайської Народної Республіки, Німеччини, Нідерландів та Європейської комісії.

 

     Мета Глобальної конференції – підготовка до перегляду ЦСР 7 під час щорічного Політичного форуму високого рівня, який відбудеться у липні цього року, шляхом сприяння обміну висновками, ідеями та досвідом держав-членів та усіх зацікавлених сторін, а також розгляду викликів та можливостей подальшого прогресу на період до 2030 року. Зокрема, учасники Глобальної конференції матимуть змогу обговорити наступні питання:

• тенденції та прогалини на шляху досягнення ЦСР 7;

• взаємозв’язок між ЦСР 7 та іншими Цілями сталого розвитку;

• засоби впровадження, включаючи фінансування, розвиток потенціалу та інновації;

• ключові аспекти можливостей політиків та усіх зацікавлених сторін щодо досягнення ЦСР 7 та використання її взаємозв’язків з іншими Цілями сталого розвитку.

 

Завдання Глобальної конференції – сприяння обміну досвідом, думками та ідеями держав-членів, організацій ООН та інших міжнародних організацій та усіх зацікавлених сторін, а також розгляду проблем та можливостей прискорення прогресу у реалізації Порядку денного в галузі сталого розвитку на період до 2030 рокунової програми, спрямованої на розвиток зусиль у галузі розвитку у 2015-2030 роках, затвердженої у вересні 2015 року Генеральною Асамблеєю ООН.

У Глобальній конференції беруть участь представники держав-членів, спостерігачів, агенцій ООН, організацій громадянського суспільства, профспілок, серед яких – на офіційне запрошення ООН – делегація Федерації профспілок України у складі представників профспілок енергетичного сектору, приватного сектору та інших зацікавлених сторін.

Конференція розпочалася із зустрічей зацікавлених сторін-партнерів, під час яких був здійснений перегляд існуючих багатосторонніх партнерств та добровільних зобов’язань, а також пропозицій щодо впровадження нових програм з підтримки досягнення Цілей сталого розвитку.

Учасники зустрічей обмінялись досвідом з метою створення глобального пускового майданчика для нових партнерських відносин та добровільних зобов’язань зацікавлених сторін на підтримку досягнення ЦСР 7, висвітлили інноваційні підходи у забезпеченні доступної, надійної, стабільної та сучасної енергії для всіх. Особлива увага була приділена ініціативам, які демонструють конкретні взаємозв’язки між ЦСР 7 та іншими Цілями сталого розвитку.

22 лютого пленарне засідання відкрили Голова Економічної і соціальної ради ООН Марі Чатардова, Президент Генеральної Асамблеї ООН Мирослав Лайчак (відеозвернення), міністр енергетики Таїланду Сірі Жирапонгпхан, заступник Генерального секретаря ООН та Виконавчий секретар Економічної і соціальної комісії для Азії і Тихого океану Шамшад Ахтар, заступник Генерального секретаря ООН та керівник Департаменту з економічних і соціальних питань ООН Ліу Женьмін, які підкреслили у своїх виступах першочергове значення дій, спрямованих на подолання бідності, збереження планети і забезпечення миру і процвітання для всіх людей у світі.

 

      Глобальна конференція відбудеться у вигляді пленарних засідань та інтерактивних сегментів і завершить свою роботу 23 лютого.

 

Довідково

 

25 вересня 2015 року лідери 193 країн світу взяли на себе зобов’язання щодо виконання 17 цілей, які дозволять досягти трьох важливих результатів у найближчі 15 років: покінчити з крайньою бідністю, подолати нерівність та несправедливість, вирішити проблему кліматичних змін. Ці цілі, які отримали назву «Цілей сталого розвитку», прийшли на зміну Цілям розвитку тисячоліття. Вони охоплюють нові сфери, такі як кліматичні зміни, економічна нерівність, інновації, стале споживання, мир і справедливість, спрямовані на правильний вибір з метою стабільного підвищення якості життя майбутніх поколінь, містять чіткі орієнтири та цільові показники, які всі країни мають запровадити відповідно до власних пріоритетів та екологічних проблем світу загалом, усувають основні причини бідності та об’єднують нас для запровадження позитивних змін як для людей, так і для планети.

15 вересня 2017 року Уряд України представив Національну доповідь «Цілі сталого розвитку: Україна», яка визначає базові показники для досягнення Цілей сталого розвитку. У доповіді представлені результати адаптації 17 глобальних Цілей сталого розвитку з урахуванням специфіки національного розвитку.

Завдання ЦСР 7 полягає у забезпеченні загального доступу до недорогого, надійного, стійкого і сучасного енергопостачання. Так, зокрема до 2030 року ЦСР 7 передбачено:

- забезпечити загальний доступ до недорогого, надійного і сучасного енергопостачання;

- значно збільшити частку енергії з відновлюваних джерел у світовому енергетичному балансі;

- подвоїти глобальний показник підвищення енергоефективності;

- активізувати міжнародне співробітництво з метою полегшення доступу до науково-технічної діяльності в області екологічно чистої енергетики, включаючи відновлювану енергетику, підвищення енергоефективності та передові і більш чисті технології використання викопного палива, а також заохочувати інвестиції в енергетичну інфраструктуру і технології екологічно чистої енергетики;

- розширити інфраструктуру і модернізувати технології для сучасного та сталого енергопостачання для всіх у країнах, що розвиваються, зокрема в найменш розвинених країнах, малих острівних державах, що розвиваються, і країнах, що розвиваються, які не мають виходу до моря, з урахуванням відповідних програм підтримки.

 

DSC09292

 

 

DSC09297

 

 

DSC09299

Департамент міжнародних зв'язків апарату ФПУ