ФПУ надіслала лист підтримки та солідарності з акціями протесту проти змін у трудовому кодексі Угорщини

6622-zayava-banku-pro-nemozhlivist-platiti-kredit---zrazok

Президенту ЛІГА

Мелінді Доссполіне Месарош

Президенту MaSZSZ

Ласло Кордасу

Президенту SZEF

Андрашу Фьольдіак

Президенту СЕЗТ

Ласло Куті

Президенту МОСЗ

Імре Палковичу

Шановні брати і сестри!

Федерація профспілок України, що представляє понад 5 мільйонів працівників, об’єднаних у 44 всеукраїнських галузевих профспілках, висловлює свою повну підтримку та солідарність з акціями протесту 19 січня проти змін у трудовому кодексі Угорщини, які були прийняті в обхід соціального діалогу, без проведення консультацій із соціальними партнерами.

«Рабський закон» демонструє зневагу влади до трудящих. Прийняті поправки збільшать максимальний обсяг понаднормової роботи з 250 годин на рік до 400 годин і збільшать референтний період з одного до трьох років. Це призведе до значного погіршення умов праці та до високого рівня експлуатації працівників.

Роботодавці зможуть платити за понаднормові години роботи за звичайними ставками і матимуть три роки, щоб фактично відшкодувати робітникам понаднормові. Закон не враховує вплив понаднормової роботи на охорону праці та здоров’я працівників, а також на баланс між роботою та особистим життям.

Слід зазначити, що уряд декілька років тому провів реформу трудового і податкового законодавства, надавши роботодавцям низку значних переваг і суворо обмеживши право працівників на страйк.

Ми вважаємо ці зміни неприйнятними і повністю підтримуємо справедливі вимоги щодо скасування «рабського закону» і дотримання основоположних конвенцій МОП.

З солідарним вітанням,

Голова ФПУ