IMG 20190312 160640

 

14-15 березня відбулося обговорення результатів моніторингу здійснення Узгоджених висновків 60-ї сесії Комісії ООН зі становища жінок та шляхи вдосконалення їх подальшого здійснення.

В Узгоджених висновках розглядається широке коло елементів, необхідних для забезпечення гендерної рівності, розширення прав і можливостей жінок і дівчат і реалізації їх прав людини в контексті сталого розвитку, і викладається «дорожня карта» здійснення Порядку денного на період до 2030 року з урахуванням гендерних аспектів.

З часу затвердження Узгоджених висновків держави-члени приклали значних зусиль до їх здійснення. Проте, виходячи з оцінки матеріалів та інших доповідей про моніторинг, Узгоджені висновки здійснюються нерівномірно і зберігаються істотні прогалини, особливо в плані оцінки загальної ефективності вжитих заходів.

Зазначалось, що зусилля були зосереджені на коригування національної політики, інститутів і статистичного потенціалу на реалізацію Цілей сталого розвитку і відповідних завдань і показників з урахуванням гендерних аспектів. Деякі держави-члени порушували питання про роль національних механізмів забезпечення гендерної рівності в контексті досягнення Цілей сталого розвитку на національному рівні, проте потрібна додаткова інформація про масштаб і глибину, беручи до уваги фактор гендерної рівності в національних планах і стратегіях сталого розвитку. Забезпечення участі жінок у політичному та економічному житті, їх керівної ролі і прийняття ними рішень, широко визнане необхідним для досягнення Цілей, не відповідає встановленим показникам. Незважаючи на зусилля зі складання бюджету з урахуванням гендерних аспектів, фінансування діяльності із забезпечення гендерної рівності не відповідає наявним потребам. Незважаючи на зміцнення національного статистичного потенціалу в частині підготовки дезагреговані даних і гендерної статистики, необхідних для відстеження прогресу в досягненні Цілей сталого розвитку в інтересах жінок і дівчат, зберігаються значні прогалини.

Учасники засідань погодилися, що для вирішення цих проблем державам-членам та іншим зацікавленим сторонам рекомендується застосовувати всеосяжний і комплексний загальнодержавний і загальногромадянський підхід до здійснення Порядку денного на період до 2030 року з урахуванням гендерних аспектів і в пріоритетному порядку:

- приділяти підвищену увагу політиці і програмам, передбачати врахування гендерних аспектів для досягнення прогресу в інтересах жінок і дівчат у справі досягнення Цілей сталого розвитку;

- збільшувати обсяг фінансування політики і програм, спрямованих на забезпечення гендерної рівності та сталого розвитку;

- зміцнювати національні механізми забезпечення гендерної рівності та жіночі організації громадянського суспільства для ефективного і передбачити облік гендерних аспектів здійснення Цілей сталого розвитку;

- забезпечувати відкритий, інклюзивний, прозорий і гендерно чутливий процес моніторингу Порядку денного на період до 2030 року, як і наступної діяльності, пов’язаної з ним, а також її огляду шляхом зміцнення прихильності на найвищому політичному рівні.

Крім того, учасники сесії дійшли висновку про те, що Порядок денний на період до 2030 року відкриває безпрецедентні можливості для вирішення найбільш нагальних проблем у галузі розвитку, викорінення бідності, скорочення множинних і взаємопов’язаних форм нерівності, пом’якшення наслідків зміни клімату, припинення конфліктів і збереження миру з урахуванням фактора гендерної рівності в рамках усіх 17 Цілей сталого розвитку з опорою на зобов’язання за Пекінською декларацією та Платформою дій і Конвенцією про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок. Здійснюючи узгоджені висновки 60-ї сесії Комісії ООН зі становища жінок, держави-члени зробили кроки, необхідні для забезпечення того, щоб усі жінки і дівчата робили свій внесок у сталий розвиток і користувалися його благами.

Сесія завершить роботу 22 березня.

 

IMG 20190312 160647

 

 

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ