фото 1

 

21-22 березня 2019 року у м. Женева (Швейцарія) проходить Регіональний форум з питань сталого розвитку Європейської економічної комісії ООН (ЄЕК ООН).

Відповідно до спеціального консультативного статусу ФПУ при ЕКОСОР у цьому важливому міжнародному форумі бере участь делегація Федерації профспілок України у складі представників її членських організацій.

У заході також беруть участь понад 800 представників системи ООН, держав-членів та громадянського суспільства з більш ніж 50 країни світу.

20 березня форуму передувала попередня зустріч представників організацій громадянського суспільства у Палаці Націй, присвячена питанням Регіонального механізму залучення громадянського суспільства. Під час зустрічі представники організацій громадянського суспільства обговорили питання залучення зацікавлених сторін громадянського суспільства регіону ЄЕК ООН до впровадження та моніторингу Порядку денного сталого розвитку на період до 2030 року, посилення співпраці громадянського суспільства та їхньої ролі у заходах ООН, на яких розглядаються питання досягнення Цілей сталого розвитку (ЦСР), включаючи Політичний форум високого рівня та Генеральну Асамблею ООН. Учасники зустрічі обмінялися досвідом та практичними прикладами.

Пленарне засідання 21 березня відкрила Голова Регіонального форуму з питань сталого розвитку, міністр охорони здоров'я і соціального захисту Албанії Огерта Манастірлю.

З вітальним словом також виступила перший заступник Генерального секретаря ООН Аміна Мохаммед та Виконавчий секретар ЄЕК ООН і заступник Генерального секретаря ООН Ольга Алгаєрова.

Під час перерви відбулася зустріч делегації ФПУ з заступником Міністра молоді та спорту Олександром Яремою, під час якої його було поінформовано про діяльність ФПУ та її членських організацій за тематикою форуму як на національному, так і міжнародному рівнях.

Після перерви відбувся діалог на високому рівні, на якому учасників було поінформовано про добровільні національні огляди низки країн регіону, які були визнані в якості рушійних сил реалізації ЦСР.

Високопоставлені представники країн регіону, які вже представляли добровільні національні огляди або представлять у 2019 році, провели обговорення та дискусію навколо національного досвіду підготовки добровільних національні оглядів. Особливу увагу було приділено імпульсу, який добровільні національні огляди надають реалізації ЦСР, національній відповідальності, залученню зацікавлених сторін і підвищенню обізнаності про ЦСР у країнах доповідачів.

Під час пленарних обговорень виступили високопоставлені учасники, які висвітлили досвід розробки політики та проблеми, пов'язані з реалізацією ЦСР, з особливим акцентом на тему сегменту високого рівня з питань політики та ЦСР, які знаходяться на стадії поглибленого розгляду.

22 березня відбудуться два заходи з актуальних тем, які впливають на загальну реалізацію ЦСР, а також низка круглих столів, присвячених практичному обміну досвідом та оптимальною практикою ЦСР, поглиблений розгляд яких відбудеться на Політичному форумі високого рівня 2019 року за участі представників урядів та інших зацікавлених сторін.

 

Довідково

 

Європейська економічна комісія ООН – це одна з п’яти регіональних комісій ООН, яка входить до системи допоміжних органів Економічної і соціальної ради ООН (ЕКОСОР).

ЄЕК ООН була заснована ЕКОСОР у 1947 році з метою розвитку економічної діяльності та зміцнення економічних зв’язків у регіоні ЄЕК ООН, а також між цим регіоном та рештою світу. Секретаріат ЄЕК розташований у місті Женева. Організація налічує 56 держав-членів. Поряд з європейськими країнами до складу організації входять США, Канада, Туреччина, Ізраїль, колишні радянські республіки Середньої Азії. Україна, як правонаступниця УРСР, є однією із держав-засновниць ЄЕК ООН.

У регіоні ЄЕК ООН проживає 20% населення світу. У ньому знаходяться і одні з найбагатших країн світу, і країни з відносно низьким рівнем розвитку. Така різноманітність у рівнях розвитку являє собою складну задачу для ЄЕК ООН, так як вона повинна відповідати очікуванням різних країн-членів. Однак, це також є і перевагою, оскільки стимулює обмін досвідом і знаннями, а також дає гарантії фінансової та технічної допомоги країнам, які її потребують.

 

 фото 2

 

фото 3

 

 

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ