db37e630


21 травня 2019 року, у день відкриття Конгресу Європейської конфедерації профспілок – наймасштабнішого європейського зібрання лідерів національних профспілок за чотирирічний період – Генеральний секретар ЄКП Лука Вісентіні подякував президенту Європейської комісії Жан-Клоду Юнкеру за порятунок «соціальної Європи», термін повноважень якого закінчується, і обговорив з Прем'єр-міністром Португалії Антоніу Коштою необхідність оновлення соціального договору для Європи.

 

У своєму вступному слові Лука Вісентіні, звертаючись до Жан-Клода Юнкера, зазначив, що його перебування на посаді президента «показало, що Європа може бути рушієм соціального прогресу» і «врятувало соціальну Європу, яка була майже втрачена після кризи, втрачених років жорсткої економії, в руках неоліберальної комісії Баррозу».

Він додав, що це відбулося завдяки ініціативі комісії Юнкера, але було б неможливим без зобов'язань і підтримки профспілкового руху.

Вісентіні заявив, що нові Директиви про баланс трудового і сімейного життя, про прозорі і передбачувані умови праці, а також перегляд Директиви про відряджених працівників, мають стати «тільки початком повномасштабної реалізації Європейської опори соціальних прав» і що ще багато чого потрібно зробити, зокрема з метою створення якісних робочих місць, досягнення справедливої частки заробітної плати та забезпечення справедливого переходу. Вісентіні наголосив, що «усі демократичні партії повинні активізувати зусилля для побудови більш справедливої та соціальної Європи» під час терміну повноважень наступного складу Європейського парламенту та Комісії.

Вісентіні привітав на Конгресі ЄКП Прем'єр-міністра Португалії Антоніу Кошта - архітектора прогресивної альтернативи політиці жорсткої економії, яка базується на зростанні, робочих місцях та рівності. Антоніу Кошта взяв участь в обговоренні оновленого соціального договору для Європи, який, зокрема, обіцяють Європейська народна партія та соціал-демократи.

У документі, що буде обговорюватися на Конгресі, ЄКП пропонує оновлений соціальний договір для Європи, який передбачав би повну реалізацію Соціальної опори разом з іншими заходами, такими як посилення колективних переговорів у всіх державах-членах ЄС, збільшення державних і приватних інвестицій, активізація зусиль з подолання гендерного розриву та розриву між сходом та заходом у оплаті праці, невідкладні кліматичні дії, а також нові ініціативи щодо ґендерної рівності та боротьби з дискримінацією.

Конгрес ЄКП проходить у Відні 21-24 травня, в його роботі беруть участь понад 600 делегатів з правом голосу. Це перший конгрес ЄКП, серед делегатів якого порівну жінок і чоловіків. У роботі Конгресу також бере участь віце-президент Міжнародної конфедерації профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий. Сьогодні він провів низку зустрічей, зокрема, з Головою ВЕРСу, Головою Об’єднання профспілок Грузії Іраклієм Петріашвілі, виконавчим секретарем Пан'європейської ради профспілок Антоном Лєпіком, керівниками профспілок Азербайджану, Латвії, Литви та Чехії. Під час зустрічей йшлося про поглиблення двосторонніх відносин, отримання консультативного статусу в ЄКП тощо. Також відбулася зустріч з Генеральним секретарем ЄКП Лукою Вісентіні, який буде обиратися на другий строк.

Для отримання додаткової інформації див. https://www.etuc.org/en/european-trade-union-confederation-14th-congress-etuc19

Трансляція в режимі реального часу: https://www.etuc.org/en або https://www.conference-streaming.at/etuc2019/

Відслідковуйте події в Твіттері #ETUC2019 або @etuc_ces

 

 Департамент міжнародних

зв’язків апарату ФПУ