EE6JYEBX4AI 

 

У п'ятницю, 20 вересня, для профспілок, громадських рухів і активістів у всьому світі розпочався історичний тиждень дій з вимогою вжити заходів щодо клімату. Мільйони людей мають намір припинити роботу, взяти участь в акціях на робочих місцях, вийти на вулиці і чинити тиск на уряди, щоб ті вжили амбітних заходів, необхідних для подолання кліматичної кризи. Профспілкові демонстрації приурочені до кліматичного саміту ООН в Нью-Йорку, на якому глави урядів повинні прийняти конкретні рішення для виконання зобов'язань згідно з Паризькою угодою.

 

«Люди в усьому світі визнають, що необхідно діяти невідкладно і спільно, щоб зупинити катастрофічне глобальне потепління. Ми зіткнулися з надзвичайною кліматичної ситуацією, і уряди повинні вжити амбітні і всеосяжні дії. Вони повинні прислухатися до вимог молодих людей, які очолили кампанію, і до того, що говорить наука. Часу дуже мало, щоб не допустити підвищення глобальної температури більше ніж на 1,5 градусів, але все ще можна здійснити перехід до світу з нульовим рівнем викидів вуглецю і нульовим рівнем бідності», - заявила Генеральний секретар МКП Шаран Барроу.

«Це питання політичної волі. Економічний перехід повинен бути справедливим і забезпечити, щоб працівники, які роблять можливим економічний розвиток і чиє життя найбільше залежить від зміни клімату, не залишилися один на один з кризою. Профспілки в різних куточках світу активно звертаються до урядів і роботодавцям, щоб знайти кліматичні рішення, які об'єднають всіх. Зараз настав час для реальних і амбітних зобов'язань», - зазначила Барроу.

Трудящі масово візьмуть участь в кліматичних демонстраціях. Акції підтримали профспілки на рівні підприємств, на галузевому, національному та міжнародному рівнях.

Глобальний тиждень кліматичних дій проходить через три місяці після дня дій на робочих місцях «Захистимо нашу роботу від клімату», у ході якого працівники та їх профспілки зверталися до роботодавців в спробі зробити заходи зі скорочення викидів частиною бізнес-моделі компаній.

Метою мобілізації є здійснення максимального тиску на Саміт ООН з клімату, що відбудеться 23 вересня. Урядам пропонується підвищити цільові показники зменшення викидів, які вони повинні переглянути протягом наступних шести місяців.

«Це сигнал до дії для світу. Молоді люди продемонстрували нам такий необхідний настрій, і тепер наше спільне зобов'язання перед усіма майбутніми поколіннями – діяти рішуче. «Справедливий перехід» повинен бути в центрі вирішення надзвичайної кліматичної ситуації, яка вже руйнує наші місця проживання і наші спільноти, і яка тільки погіршиться при відсутності рішучих дій», - підкреслила Барроу.

Лідери Європейської конфедерації профспілок взяли активну участь в акції «Молодь за клімат», що відбулася у Брюсселі 20 вересня, з тим, щоб підтримати подібний справедливий перехід до зеленого майбутнього. Раніше ЄКП підтримала масові акції «Молодь за клімат», проведені у березні.

ЄКП також звернулася до своїх 90 членським організаціям із закликом вжити подальших заходів, щоб зупинити кліматичну кризу в їхніх власних країнах. Багато профспілки по всьому континенту вже беруть участь в цій кампанії.

Генеральний секретар ЄКП Лука Вісентіні, який приєднався до акції протесту в Брюсселі, заявив:

«На мертвій планеті немає робочих місць, саме тому профспілки будуть виводити своїх членів на акції з клімату і справедливого переходу разом з молодіжними активістами, такими як Грета Тунберг, з тим, щоб забезпечити виконання світовими лідерами своїх обіцянок, які вони дали в рамках Паризького кліматичного угоди.

Кліматичні дії і справедливий перехід повинні бути одним з головних пріоритетів нового керівництва ЄС, і ми хочемо побачити прогрес на шляху до досягнення нульових викидів до 2050 року за допомогою Зеленого нового курсу, обіцяного Урсулою фон дер Ляйен.

Перехід до вуглецево-нейтральної економіці повинен здійснюватися справедливо у відношенні до працівників, тому ЄС також потребує стратегії справедливого переходу, яка передбачає серед іншого виділення коштів для перепідготовки та соціального захисту працівників, а також інвестиційний план щодо трансформування економіки ЄС із забезпеченням якісних робочих місць».

Конфедеративний секретар ЄКП Людовик Вут, відповідальний за питання зміни клімату, зазначив:

«Працівники та їхні родини найбільше постраждають від наслідків зміни клімату, саме тому на нашому недавньому конгресі це питання було затверджено в якості одного з наших головних пріоритетів.

Необхідність невідкладних дій стала ще більш очевидною у зв'язку з такими подіями, як безпрецедентні лісові пожежі в Амазонії і Сибіру, ураган Доріан, танення льодовиків в Гренландії, смертоносні мусони в Індії і аномальна спека в Європі.

Профспілки повинні бути на передньому краї кліматичного руху з тим, щоб забезпечити досягнення зеленої економіки і зеленого суспільства за допомогою соціально-справедливого переходу, який не залишить позаду жодного працівника і жоден куточок Європи».

 

Відстежувати події можна тут

Департамент міжнародних зв'язків ФПУ