20180829155910


Напередодні спеціальної церемонії підписання Договору про заборону ядерної зброї (TPNW) в ООН в Нью-Йорку на цьому тижні Міжнародна конфедерація профспілок (МКП) закликає уряди підписати та ратифікувати його. Договір був прийнятий ООН у липні 2017 року більшістю у 122 голоси проти одного та набуде чинності після того, як його ратифікують 50 держав. Станом на сьогодні 70 країн підписали його і 26 завершили процес ратифікації.

 

«Жахіття ядерного конфлікту є реальною загрозою, доки існує ядерна зброя, і зростає напруга між державами, що мають ядерну зброю. Світ повинен врахувати уроки катастрофічних наслідків бомбування Хіросіми та Нагасакі, і нарешті відправити ядерну зброю на смітник історії. Договір про заборону ставить ядерну зброю поза законом з гуманітарних міркувань, як це вже було з хімічної та біологічної зброєю та деякими іншими видами озброєння. Ми закликаємо всі країни ратифікувати цей договір», - заявила Генеральний секретар МКП Шаран Барроу.

Сьогодні у світі щорічно витрачається понад 100 млрд. доларів США на ядерну зброю. Є ознаки того, що принаймні деякі ядерні держави оновлюють свій арсенал.

«Ослаблення багатостороннього механізму має глибокі та негативні наслідки для боротьби з глобальним потеплінням, для світової економіки та для інших сфер, в яких тільки спільні рішення можуть спрацювати. Воно також послаблює заходи з контролю над розповсюдженням зброї та роззброєнням, що може мати руйнівні наслідки. Розпад Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності передвіщає нову гонку ядерних озброєнь, в той час як прийнятий 23 роки тому Договір про всеосяжну заборону ядерних випробувань все ще не набрав чинності – починаючи з 1945 року проведено понад 2000 випробувань ядерної зброї, з жахливими наслідками для людства та навколишнього середовища. Незважаючи на те, що ці угоди та Договір про нерозповсюдження ядерної зброї, учасниками якого є 191 держава, мають надзвичайно важливе значення, настав час повністю припинити виробництво ядерної зброї у світі та вивести з експлуатації ту, що існує. Альтернатива тотальному, багатосторонньому та підтвердженому ядерному роззброєнню може бути занадто жахливою, навіть щоб її обдумувати. Було б морально огидно залишати таку спадщину майбутнім покоління», - наголосила Барроу.

 

Для інформації:

Посібник Міжнародної кампанії із заборони ядерної зброї щодо підписання та ратифікації Договору можна скачати на сайті ITUC

Депртамент міжнародних зв'язків