А30

 

Ця стаття - частина спеціальної серії «20 поглядів на майбутнє Європи». Ця серія представляє унікальні погляди на майбутнє Європи від державних чиновників, представників інтелігенції, митців, дипломатів, спортсменів, громадських діячів і представників бізнесу. Проект є частиною святкування EURACTIV 20-річчя вільної незалежної журналістики з європейськими цінностями на чолі. Партнером проекту є Stars4Media.

 

Лука Вісентін був переобраний Генеральним секретарем Європейської конфедерації на другий чотирирічний термін на Конгресі ЄКП у Відні в травні 2019 року. Він бере активну участь у профспілковому русі з 1989 року, в тому числі в якості генерального секретаря італійської профспілки UIL в одному з 20 регіонів країни.


         «Наступні двадцять років будуть вирішальними для майбутнього людства - як в Європі, так і на інших континентах.

        У той час, як я пишу ці слова, палахкотить найбільший в світі тропічний ліс Амазонії - легені нашої планети. Президент Макрон без перебільшення сказав «великої сімки»: «Наш будинок горить».

   Необхідні рішучі дії в області клімату з боку урядів і бізнесу, а також підтримка з боку громадян, щоб забезпечити, що зміни будуть соціально справедливими і що їх важкий тягар НЕ буде перекладено на плечі найбідніших і найуразливіших верств суспільства, включаючи працівників, які ризикують втратити свою роботу. 

Нам потрібен справедливий перехід, в основі якого лежать державні і приватні інвестиції, що створюють чисту промисловість, нові і кращі робочі місця, щоб компенсувати їх втрату в інших секторах. Регіони, які залежать від важкої промисловості, повинні трансформуватися, а працівники, які постраждали від цього, повинні підтримуватися через політику на ринку праці і в сфері навичок, яка не дозволить їм залишитися позаду. 

Тільки міцний союз між урядами, роботодавцями, профспілками та громадянським суспільством може забезпечити справедливий перехід, і «зелений курс» про який Урсула фон дер Ляйен говорила в своєму виступі в Європейському парламенті.

Зміна клімату - це загроза всьому існуючому, але це не єдиний виклик, який Європа і весь світ повинні подолати в найближчі двадцять років. Соціал-демократія, мабуть, є найбільшим досягненням Європи: суспільство, яке є демократичним (в якому кожен має право голосу, а також інші способи донести свою думку про те, як працює суспільство) і соціальним (яке надає послуги і пільги, щоб гарантувати , що кожен має доступ до гідного рівня життя і можливостям, що забезпечується за рахунок справедливого оподаткування, пов'язаного з платоспроможністю).  

Сьогодні і демократія, і держави загального добробуту знаходяться під загрозою - як в Європі, так і за її межами.

Починаючи з 1980-х років, в умовах нерегульованої глобалізації, і особливо пізніше, в результаті економічної та фінансової кризи, ми стали свідками зростання нерівності і соціальної ізоляції, з усе більшою кількістю податкових пільг для багатих, з приватизацією та ухиленням від сплати податків багатонаціональними корпораціями.

Потім послідувала політика жорсткої економії з нападками на державні витрати і скороченням зарплат і соціального захисту, за допомогою якої намагалися усунути наслідки кризи, але яка з тріском провалилася.
В кінці-кінцем, в результаті цих сумних подій і сліпих помилок, ми зіткнулися зі зростанням крайньо правих рухів, які слабо співвідносяться з демократією.

Тепер у нас видатні популістські лідери на керівних постах, що демонструють повне нехтування правдою, терпимістю і людською порядністю: з їх пихатими нападками на мігрантів, на міжнародну співпрацю, включаючи Європейський союз (найуспішніший в світі регіональний проект світу і співробітництва), на жінок, на меншини, на охорону навколишнього середовища.

Іноді вони обіцяють працюючим людям захищати їх права і робочі місця, повернути їм їхнє майбутнє, представляти їх краще, ніж це роблять профспілки, тим самим залучаючи на свою сторону деяких з працівників своєї фальшивої риторикою.

Але коли вони приходять до влади, вони не тримають своє слово і проводять звичайну для них, неоліберальну і антигромадську політику, одночасно посилюючи корупцію та порушуючи верховенство закону.
Протягом наступних двадцяти років ми повинні сприяти утвердженню та поширенню демократії, і найефективніший спосіб зробити це - через відновлення та захист нашої соціальну модель, відновлення соціального договору, який лежав в основі європейської соціальної ринкової економіки і був зруйнований в останнє десятиліття.

Це означає формування соціально та екологічно стійкої економічної моделі, заснованої на державних і приватних інвестиціях в інтересах людей, на якісних робочих місцях і загальної продуктивності, на відповідальному підприємництво і гідну заробітну плату, на справедливе оподаткування і стійкою торгівлі.

Це означає забезпечення рівних умов для бізнесу і рівних можливостей та прав для всіх працівників на ринку праці; це означає гарантування того, що кожен захищений і ніхто не піддається дискримінації на робочих місцях або ж у суспільстві; це означає, що соціальні партнери та організації громадянського суспільства залучені до процесів прийняття рішень і що соціальний діалог і цивільний діалог стали основою відновлення соціал-демократії.

Без функціонуючої соціал-демократії, без соціального діалогу і виробничих відносин, без прихильності загальному благу для всіх людей ми не зможемо впоратися ні з одним викликом, з яким зіткнемося в найближчі дні».

 

Прес-центр ФПУ