trailerbodybuilders 6679 top 25

Про це зазначено у листі Генерального секретаря Європейської конфедерації профспілок (ЄКП) Л.Вісентіні, надісланого установам ЄС, про надзвичайні заходи щодо збереження робочих місць та захисту прав працівників у Європейському Союзі.

Текст листа: 

Шановні президенти, Шановні прем'єр-міністри, Шановний Глава держави!

За останні тижні установи ЄС та уряди багатьох держав-членів ввели надзвичайні заходи для підтримки працівників та компаній, які стикаються з надзвичайними ситуаціями у зв’язку з COVID-19.

Незважаючи на ці зусилля, працюючі люди все ще зазнають масштабних скорочень, невиплачених зарплат та втрат доходу, небезпечного робочого середовища, порушень їх прав та захисту.

Найбільш важливе, на чому наполягали соціальні партнери, - це введення режиму неповного робочого часу та компенсації доходів, - єдине, що може утримати людей на роботі та дозволить уникнути масового безробіття та спаду, - діє лише в деяких державах-членах та і то з багатьма обмеженнями.

У деяких країнах це запроваджено, але поширюється не на всіх працівників у всіх секторах, у деяких країнах те, що запроваджено, буде припинено через кілька тижнів і наразі компенсується лише обмежена частина зарплати, в деяких країнах наявних ресурсів недостатньо, щоб охопити всіх постраждалих працівників, а в деяких країнах це не запроваджували і не планують запроваджувати.

Навіть у країнах, де ці заходи можуть врегулювати надзвичайні ситуації, не всі роботодавці вдаються до них - або тому, що компанії не можуть пережити кризу через брак ліквідності та закриття, або через те, що вони не можуть запровадити ці заходи (часто це стосується МСП) або тому, що вони просто вважають за краще звільнити працівників, а не брати участь у переговорах щодо застосування запровадження режиму неповного робочого часу.

У результаті ситуації, що скалася, профспілки на національному та галузевому рівнях стикаються з сотнями тисяч робітників, які стають безробітними або втрачають дохід без компенсації. Це породжує драматичну соціальну кризу, яка дуже скоро перетвориться на економічну кризу, після якої Європі буде дуже важко відновитися.

Ситуація ще гірша для працівників з нестандартною зайнятістю та самозайнятих, які не користуються жодною підтримкою у більшості держав-членів. Не кажучи вже про прикордонних трудящих, мігрантів та незадекларованих працівників. Виплата лікарняних дуже рідко компенсує втрату доходу за весь період одужання від вірусу.

На додаток до цього деякі уряди впроваджують законодавчі ініціативи щодо звуження прав трудящих та прав профспілок та захисту працівників, особливо коли це стосується звільнення, робочого часу, мінімальної заробітної плати, колективних договорів та соціального діалогу. Акції, що проводилися національними профспілками за підтримки ЄКП, поки що зупинили ці спроби, але ми не впевнені, що їх не буде поновлено.

Нарешті, ми спостерігали кілька спроб недобросовісних роботодавців які зловживали надзвичайними ситуаціями у зв’язку з COVID-19 для звільнення працівників, зниження їх зарплати та звуження їх прав і захисту.

У цьому контексті ми просимо організацію, яку ви представляєте, вжити невідкладних заходів.

Зокрема:

• Ми просимо держави-члени утримуватися від будь-яких ініціатив, спрямованих на зниження заробітної плати, прав та захисту працівників або на підрив соціального діалогу.

• Ми просимо держави-члени терміново забезпечити введення режиму неповного робочого часу та компенсації доходів, охоплюючи всіх працівників, включаючи з нестандартною зайнятістю/ самозайнятих / зайнятих на короткотерміновій основі / незадекларованих працівників, та всі компанії будь-якого розміру у всіх секторах.

• Ми просимо держави-члени забезпечити доступ до допомоги по безробіттю без обмежень або періодів очікування, продовжити тривалість лікарняних відпусток, розширити охоплення всіх працівників та підвищити рівень компенсації доходів.

Ми просимо Європейську Комісію терміново створити Європейську схему перестрахування на випадок безробіття (SURE), щоб втрутитися не лише у підтримку систем безробіття, але, зокрема, у введення режиму неповного робочого часу та компенсації доходів, щоб зробити це загальнодоступним у всіх державах-членах.

Ми просимо Європейську Раду, Єврогрупу та Європейську Комісію переконатися, що така Європейська схема підтримуватиметься достатнім фінансуванням шляхом створення спільного боргового інструменту.

Ми просимо ЄЦБ, усі фінансові установи ЄС та національні фінансові установи, Європейську Комісію та держави-члени встановити чіткі умови для всіх видів фінансування компаній, банківського та фінансового секторам та служб, що надають послуги загального інтересу: ні звільненню працівників, ні зниженню заробітної плати та звуженню прав, ні розподілу дивідендів отримувачами державних коштів.

Всі ми живемо в ситуації безпрецедентного надзвичайного стану. Ми повинні брати на себе відповідальність за захист людей від початку і зараз, а також уникнення масового безробіття, бідності та спаду, що поставить під загрозу наші демократії та Європейський Союз протягом наступного десятиліття.

Дякую за увагу.

Щиро Ваш,

Лука Вісентіні

Генеральний секретар

Лист, надісланий: Урсулі фон дер Ляєн, президенту Європейської Комісії; Чарльзу Мішелю, президенту Європейської ради; прем'єр-міністрам / голові держави; Давиду Сассолі, президенту Європейського парламенту; Андрею Пленковичу, прем’єр-міністру уряду Республіки Хорватія; Маріо Сентено, президенту Єврогрупи; Крістін Лагард, президенту Європейського центрального банку

Джерело:

https://www.etuc.org/en/document/letter-sent-eu-institutions-emergency-measures-save-jobs-and-protect-workers-rights