arton23083 61ab8

МКП і ПКК (Профспілковий консультативний комітет при ОЕСР) попереджають, що політичних заяв недостатньо для відповіді на глобальну медичну, соціальну та економічну кризу Covid-19. В умовах загрози втрати до 195 мільйонів робочих місць, міністри праці та зайнятості G20 провели спеціальну нараду для обговорення питань реагування на пандемію Covid-19, але не домовилися про реальні дії.

«Трагічно те, що міністри країн G20 турбуються про слова, а не про вкрай потрібний глобально узгоджений план дій, окреслений профспілками. Криза Covid-19 може виявитись найгіршою економічно-соціальною кризою в сучасній історії, вона потребує негайного плану глобального фінансування соціального захисту, заходів з охорони та безпеки праці та негайного забезпечення доходів тих, хто стикається зі скрутою», - заявила Шаран Берроу, Генеральний секретар Міжнародної конфедерації профспілок.

До 250 мільйонів людей стикаються з недоїданням та крахом ланцюгів поставок товарів, які не є життєво необхідними, у найбідніших країнах світу, де відсутні або недостатньо розвинені системи соціального захисту, що штовхає мільйони людей у бідність.

Під час віртуальної зустрічі міністри країн G20, МОП та ОЕСР закликали до «дій» для стимулювання економіки щоб «сприяти створенню та збереженню робочих місць». Однак у Міністерській заяві щодо Covid-19 не знайшлося місця вкрай необхідній глобальній дорожній карті G20, яка б сприяла національним заходам у найбідніших країнах, щоб дати їм змогу протистояти кризі, і яка б об'єднала міністрів з питань зайнятості, охорони здоров'я та фінансів країн G20 навколо скоординованих дій.

«Початкова динаміка процесу G20 полягала саме в тому, щоб вийти за межі національних кордонів, діяти колективно і визнати, що необхідні кроки для підтримки працівників та їхніх сімей потребують ефективної міжнародної координації. Сьогодні ця динаміка відсутня. Настав час посилення соціального діалогу для вирішення глобальних проблем», - зазначив П’єр Хаббард, Генеральний секретар ПКК.

Профспілки закликали міністрів праці та зайнятості країн G20 до:

  1. Підтримки та лідерства країн G20 у питаннях глобального фінансування соціального захисту. Його слід терміново додати до фінансування медицини, щоб забезпечити розподіл доходів та продуктів харчування для мільйонів людей у світі для того, щоб уникнути голоду. Ми знаємо, що багато хто з вас це розуміють, і для того, щоб це відбулося, необхідна ваша ініціатива. Близько 35 мільярдів доларів гарантували б 5-річне фінансування для найбідніших 28 країн світу, щоб забезпечити допомогу в сьогоднішній надзвичайній ситуації та створити потенціал протидії наступним кризам. І кожен долар зверх цієї суми також вкрай потрібний країнам з низьким та середнім рівнем доходу. Є можливість виділити 100 мільярдів доларів в контексті 10 трильйонів доларів або, можливо, навіть більше, які будуть спрямовані на невідкладні заходи.
  2. Глобального співробітництва та узгодженості дій щодо підтримки глобальних ланцюгів поставок товарів, які не є життєво важливими, для забезпечення безперервності бізнесу, виплат заробітної плати та підтримки доходів працівників.
  3. Невідкладних заходів в секторі морських перевезень для координації репатріації та розміщення моряків.
  4. Підтримки працівників-мігрантів та недискримінаційного поширення гарантій безпеки та підтримки доходу, які надаються громадянам.
  5. Дотримання основних принципів та прав у світі праці, в тому числі в сфері охорони праці та здоров’я на робочих місцях.

«І бізнес, і профспілки закликали до діалогу з профспілками та бізнесом у розробці плану відновлення та посилення потенціалу протидії, а також наголосили на необхідності глобального плану зайнятості. Ці плани також мають включати належне забезпечення робочими місцями, фінансуванням та соціальним захистом життєво важливих громадських послуг, включаючи охорону здоров'я, освіту і різні аспекти догляду», - заявила Шаран Барроу.

Міністри праці та зайнятості країн G20 пообіцяли зустрітися знову за необхідності - важливість глобальних дій заради життя та засобів до існування трудящих вимагає виконання цієї обіцянки.

Джерело: https://www.ituc-csi.org/g20-labour-ministers-step-back?lang=en

Переклад:

Департамент міжнародних звязків ФПУ