Sharan Burrow General Secretary International Trade Union Confederation

 

75-та річниця бомбардування Хіросіми та Нагасакі, в результаті якого загинуло 250 тисяч людей, а ще більше постраждало від жахливих наслідків для здоров'я, є важким нагадуванням про страшну руйнівну силу ядерної зброї та повинна активізувати міжнародні зусилля з її заборони.

«В умовах росту глобальної напруги та відмови багатьох урядів від міжнародних переговорів та багатосторонніх рішень, ризики ядерного конфлікту є дуже реальними. Ця сумна річниця повинна підштовхнути країни з ядерною зброєю сісти за стіл переговорів, щоб звести до нуля можливість ядерного голокосту, шляхом виведення з експлуатації існуючого арсеналу та припинення виробництва нової ядерної зброї. Окрім ризику знищення, який несе в собі ця зброя, величезні витрати на її утримання неприйнятні. Кошти, що витрачаються на це, повинні бути спрямовані на соціально та економічно корисні цілі, включаючи конверсію ядерних об'єктів на мирні цілі», - заявила Генеральний секретар МКП Шаран Барроу.

Існуючі механізми контролю та скорочення ядерного озброєння близькі до тотального колапсу, оскільки США та Росія вийшли з Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності. Почалися певні дискусії між двома найбільшими ядерними державами щодо заміни договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь, проте Китай та інші ядерні держави не беруть участі в цих переговорах. США оголосили про вихід з Договору про відкрите небо, який дозволяє здійснювати моніторинг з повітря озброєнь в інших країнах, стверджуючи, що Росія не виконувала своїх зобов'язань за цим Договором.

«Світ повинен позбутися всієї зброї масового знищення, заради безпеки сьогоднішнього та наступних поколінь. Ось чому підтримка Договору про нерозповсюдження ядерної зброї є надзвичайно важливою, і чому всі країни повинні ратифікувати договір про заборону всіх видів ядерної зброї», - заявила Барроу.

Договір ООН про заборону ядерної зброї 2017 року вже ратифікували 40 країн. Він набуде чинності після ратифікації 50 країнами https://www.un.org/disarmament/wmd/nuclear/tpnw/.

Заява Генерального секретаря ООН: https://www.un.org/sg/en/content/sg/speeches/2019-09-26/commemoration-of-int-day-for-elimination-of-nuclear-weapons-remarks

Департамент міжнародних зв'язків апарату ФПУ