323

Профспілкові активісти зможуть опанувати навички медіації за допомогою навчального відеокурсу від ФПУ.

На початку вересня активісти членських організацій ФПУ отримають можливість дистанційно навчатися основам медіації. Для цього в серпні в ФПУ розробили відеокурс «Медіація як альтернативний метод вирішення спорів». В ньому, зокрема, розповідається, як можна вирішити трудові спори між працівниками та роботодавцями, не позиваючись до суду.

Розробником програми стала старший викладач кафедри соціології, факультету соціології та права «КПІ ім. Ігоря Сікорського» Дар’я Макаренко. Вона пояснює, що мета цього проекту -  навчити активістів профспілок використовувати медіацію як альтернативний метод вирішення трудових спорів на підприємствах. З десяти 15-хвилинних роликів слухачі курсу дізнаються про причини і перебіг конфлікту, сучасні моделі, стадії, техніки медіації. Головне ж – зрозуміють, як використовувати це на практиці.

За словами Дар’ї Макаренко, завдання медіації полягає у тому, щоб налагодити порозуміння між роботодавцем та працівниками, знайти спільне рішення, яке влаштує усі сторони конфлікту. При цьому медіатор - представник профспілки, виступає посередником: розмовляє з працівниками і роботодавцем, з’ясовує їх позиції та мотивації, справжні причини конфлікту, враховує фактор людських стосунків. В результаті допомагає сторонам досягти згоди. Лекторка стверджує, що застосовувати медіацію часто ефективніше, аніж іти до суду.

«Розгляд справи в суді може тривати від шести місяців до двох років, тягне за собою фінансові витрати, а результативність цього вкрай низька. До того ж, навіть якщо працівникам вдається виграти справу, стосунки з роботодавцем псуються. Натомість медіація націлена на те, щоб задовольнити інтереси як працівника, так і роботодавця, і при цьому зберігає між ними нормальні стосунки», - розповідає Дар’я Макаренко.

Знання, які слухачі отримають під час курсу, також допоможуть підвищити авторитет членських організацій ФПУ. Адже застосовуючи медіацію, профспілка  допомагає сторонам у вирішенні спору: реально захищає права працівників та інтереси роботодавців, наголошує Макаренко. Що важливо – здобути навички медіації і почати використовувати їх може кожен профспілковий активіст навіть без юридичної освіти.

«Ми плануємо, що після проходження відеокурсу членські організації, які захочуть поглибити знання своїх активістів з медіації, зможуть запросити нас для проведення тренінгів, під час яких учасники відпрацюють практичні навички медіації, «програючи» практичні кейси, спрямовані на проблеми і специфіку роботи саме їхньої профспілки», - обіцяє Дар’я Макаренко.

Відеокурс розроблений Федерацією профспілок України за сприяння проекту МОП «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні», що фінансується Міністерством закордонних справ Данії.

Презентація відеокурсу відбудеться в онлайн форматі через платформу zoom 2 вересня об 11.00. Для участі у презентації звертайтесь до Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Департамент міжнародних зв'язків апарату ФПУ