Twitter Right 2 disconnect

Нещодавно Європейський парламент визнав необхідність «права на відключення» та закликав до дій з боку ЄС, щоб це право стало реальністю для усіх працюючих людей в ЄС.

Заступник Генерального секретаря ЄКП Естер Лінч зазначила: «Тепер ми очікуємо, що Європейська комісія внесе відповідний проект законодавства, щоб працюючі люди могли скористатися своїм правом відключатися від роботи в неробочий час.

Обмеження, спричинені пандемією COVID, змусили мільйони людей працювати з дому, що розмиває межу між робочим  та особистим часом - і загострює потребу у праві на відключення. Для ЄКП очевидним є також те, що після пандемії COVID набагато більше людей буде працювати з дому, ніж до неї».

Парламент також проголосував за поправку, згідно з якою Єврокомісія може відкласти будь-яке законодавство про право на відключення на три роки - це означає, що працівники не матимуть законно встановленого права на відключення ще майже десять років. Причиною такої затримки є «автономна угода між соціальними партнерами» про цифровізацію, укладена в минулому році. Однак автономна угода не стосується права на відключення. З огляду на те, що Парламент явно не має повноважень тлумачити угоди між соціальними партнерами, ЄКП просить Європейську комісію проігнорувати прохання про відтермінування законодавства ЄС щодо права на відключення.

«Звіт Парламенту є корисним, окрім цієї непродуманої поправки», - заявила конфедеративний секретар ЄКП Ізабель Шоманн. «Звіт відкриває шлях до законодавства ЄС, закликає до мінімальних правових стандартів дистанційної роботи та дає змогу впроваджувати заходи, спрямовані на захист психічного здоров'я, благополуччя та приватного і сімейного життя працівників. Ми сподіваємось якнайшвидше працювати разом з Європейською комісією та членами Європарламенту над вкрай необхідною Директивою ЄС про право на відключення, щоб забезпечити кращий захист працівників у всіх секторах».

Опитування умов праці в ЄС за 2019 рік показало, що для тих, хто регулярно працює вдома:

• ймовірність працювати 48 годин і більше на тиждень вдвічі вища, ніж у тих, хто працює у приміщенні роботодавця

• ймовірність працювати у неробочий час у шість разів вища

• ця група працівників найчастіше скаржиться на неодноразове пробудження під час сну

________________________________________

Більше інформації:

•        https://www.etuc.org/en/pressrelease/lockdown-shows-urgent-need-workers-have-right-disconnect

•        https://www.eurofound.europa.eu/publications/report/2017/working-anytime-anywhere-the-effects-on-the-world-of-work

Департамент міжнародних зв'язків ФПУ

PRESS RELEASE

https://www.etuc.org/en/pressrelease/right-disconnect-needed-now