1621974816 fpu zizd1 36

Міжнародна конфедерація профспілок КП) засуджує війну *утіна проти України та закликає до миру, демократії та діалогу.

Війна призводить до невимовних людських страждань та руйнувань. Менш ніж за місяць із країни виїхало понад 3,5 мільйона людей, внаслідок чого загальна кількість біженців у світі досягла майже 25 мільйонів.

МКП вітає гуманітарну роботу своїх українських членських організацій та роботу профспілок у сусідніх країнах з прийому біженців та надання допомоги у задоволенні їхніх потреб.

Пріоритетом має бути негайне припинення вогню з боку росії, виведення всіх російських військ з України та переговори про справедливий та міцний мир. Потреби народу України для відновлення країни будуть величезними.

Глобальні наслідки

Окрім безпосередньо росії та України, вторгнення *утіна має глобальні геополітичні та економічні наслідки та оголило слабкі місця у багатосторонній системі.

- Загострення глобальної кризи зайнятості: Залежність від експорту російської нафти і газу означає, що вартість енергоносіїв у всьому світі ще більше зросте, а брак деяких інших товарів вплине на глобальні ланцюжки поставок у цілій низці областей, наражаючи на ризик робочі місця. Зайнятість все ще не повернулася навіть на допандемічного рівня – у 2021 році у формальному секторі було зайнято на 13 мільйонів жінок менше, ніж у 2019 році.

- Тиск на домогосподарства: І росія, і Україна є великими експортерами зерна. Різні країни значною мірою залежать від експорту пшениці, кукурудзи, інших культур та харчової олії. Зростання вартості енергії та продовольства, при тому, що криза підвищення вартості життя вже існувала в багатьох країнах до вторгнення, посилюватиметься в міру того, як глобальні перебої в ланцюжках поставок цих та інших товарів з регіону посилюватимуть тиск на домогосподарства, що вже зазнають труднощів через низькі зарплати.

- Зростаюча незахищеність: Нова війна в Європі та нездатність зберегти мир в Африці, Америці, Азіатсько-Тихоокеанському регіоні та на Близькому Сході виявили потребу в побудові ефективної глобальної структури загальної безпеки.

- Відволікання ресурсів: Зростання глобальних військових витрат, що нині становлять близько 2 трильйонів доларів США на рік, призведе до відволікання життєво важливих фінансових коштів від найважливіших економічних та соціальних потреб та фінансування заходів з боротьби зі зміною клімату.

- Корпоративна жадібність: Усього чотири компанії, які торгують сировинними товарами та контролюють більшу частину світової торгівлі зерном, отримали минулого року рекордні прибутки, коли ринки країн почали відкриватися під час пандемії COVID-19. Оскільки енергетичні компанії так само наживаються, не можна допустити, щоб корпоративна жадібність стала причиною ще більшої незахищеності та бідності.

- Зростаюча глобальна криза біженців: Число біженців у світі зростає, їхня загальна кількість наближається до 25 мільйонів, а ще десятки мільйонів є внутрішньо переміщеними особами у своїх країнах.

«Урядам необхідно вжити заходів, щоб зупинити отримання прибутків за рахунок цієї кризи, і разом з міжнародними фінансовими інститутами вжити термінових кроків для розширення соціального захисту мільйонів і мільйонів людей у всьому світі, які стикаються з голодом, навіть голодною смертю, недоступними цінами на енергоносії та нестачею ключових товарів, таких як добрива.

Також зростають побоювання, що вкрай необхідна допомога Україні буде, принаймні частково, взята з офіційної допомоги з метою розвитку, призначеної для деяких найбідніших країн світу.

Вторгнення *утіна - це жахіття для тих, хто щодня стикається з реальністю куль, бомб і ракет, і воно матиме вкрай згубні наслідки у всьому світі, особливо для найбідніших та найуразливіших верств населення".

Необхідно терміново вжити заходів та винести уроки щодо залежності від викопних видів палива, різноманітності у глобальних ланцюжках поставок та інших проблемних лініях, які виявила ця війна, включаючи відсутність багатосторонньої структури загальної безпеки.

На початку пандемії чимало урядів вжили надзвичайних заходів, які допомогли багатьом вибратися зі злиднів та утримати економіку на плаву. Зараз, в умовах глобальних наслідків *утінської війни та зростання інфляції, захист заробітної плати працівників матиме життєво важливе значення, як і створення гідних робочих місць.

Урядам необхідно буде розглянути цінову політику, а заходи у відповідь на економічні наслідки цієї війни повинні бути спрямовані насамперед на тих, хто найбільше цього потребує», - заявила генеральний секретар МКП Шаран Барроу.

Джерело:

https://www.ituc-csi.org/devasting-impacts-of-Putins-war?lang=en