DSC07605

Держава довго ледь підтримувала в медицині життєві показники, тоді як галузі потрібна термінова реанімація. Натомість маємо шокову терапію вкупі зі строгою дієтою, що може призвести до загибелі галузі, переконаний Представник ФПУ у Парламенті Сергій Каплін. Профспілковий омбудсмен на попереджувальній акції охоронців здоров’я закликав медичну спільноту боротися за свої вимоги, навіть коли медреформа, яку не підтримує професійне середовище, буде ухвалена.

Парламентар зауважив – урядовий  варіант реформування галузі не захищає ні прав працівників охорони здоров’я, ні дбає про пацієнтів. Державну медицину, по суті, комерціалізують.

«З лікаря роблять комерсанта, який має вишукувати собі заможніших пацієнтів, гнатися за кількістю, а не за якістю. Це зневага до тих, хто має передусім думати про порятунок життів, а не про фінанси. Гарантувати гідну оплату праці має держава. І не так як зараз, коли до мене підходять медсестри, педіатри і показують свої зарплатні корінці з мізерними сумами, які вони й забули коли отримували востаннє. Нам вдалося тільки заявою про попереджувальний мітинг розворушити МОЗівських чиновників, щоб вони почали виплачувати борги, якщо ми проведемо активну протестну кампанію – ми навчимо горе-реформаторів чути профспілки і питати у них, перш ніж щось необдумано міняти», - заявив Сергій Каплін.

Представник профспілок у Верховній Раді подав десятки правок від ФПУ, які мають за депутатської підтримки якісно змінити закон, однак медики мають продовжувати міняти урядові пропозиції, доки вони  не стануть реальною реформою.

«Поки цей пакет, який протягує уряд – це не реформи, а обслуговування інтересів Міжнародного валютного фонду, який намагається знищити українську охорону здоров’я, який намагається пустити по світу сотні тисяч лікарів, відправити їх на біржу праці, а сюди замість того завести крупні медичні корпорації, які сьогодні захопили весь фармацевтичний ринок нашої країни і хочуть знищити державну систему  охорони здоров’я, зробити лікарів рабами і жебраками. Коаліції та Уряду не вдасться провести кампанію з геноциду людей у білих халатах.  Не вдасться знищити швидку! Не дарма вся хода була в плакатах «Не зли 103» - це наше послання «реформаторам», - додав Каплін.

Лідер Соціал-демократичної партії підтримав аполітичність попереджувальної акції, однак закликав профспілки все ж включатись в боротьбу за свої вимоги не тільки на вулицях і в соціальному діалозі, а і в законодавчому органі.

«Якщо ви не займаєтесь політикою – рано чи пізно політика починає займатися вами. Не під Радою повинні стояти профспілчани, а сидіти в Парламенті. І там має бути якомога більше лобістів галузі охорони здоров’я і це єдиний шлях  її врятувати і повернути владу обличчям до лікаря та медсестри. Я не маю сумніву, що в наступному Парламенті буде не 5 чи 7 лікарів, а всі інші олігархи та  підприємці, а буде лікарів ціла депутатська група. Федерація профспілок України повинна мати в наступному скликанні свою фракцію для того щоб виконувати одне єдине завдання – захищати робоче місце і гідний рівень зарплати», - резюмував Сергій Каплін.

DSC07614

DSC07710