51477645982 22a95304c6 k

Атле Хойє, Генеральний секретар Глобального Союзу IndustriALL, звернувся до Жілберта Ф. Унгбо, Генерального директора Міжнародної організації  праці (МОП) з приводу триваючого руйнування Росією енергетичної інфраструктури в Україні.

Шановний пане генеральний директор!

Я пишу цього листа вам як генеральний секретар  Глобального союзу IndustriALL, який має 550 філій у 130 країнах, що представляють понад 50 мільйонів працівників, у тому числі в гірничодобувній, енергетичній та виробничій галузях, з проханням про ваше термінове звернення  до уряду  російської федерації про те, що країна повинна негайно припинити руйнування енергетичної інфраструктури в Україні.

Упродовж останніх двох років росія завдає широкомасштабних ракетних і безпілотних ударів по цивільній і критичній інфраструктурі в Україні. Більшість атак були спрямовані на об’єкти електроенергетичної інфраструктури, що призвело до серйозних пошкоджень і руйнувань. У результаті цього, в багатьох містах і селищах країни люди залишилися без світла, тепла та водопостачання.

Значна кількість інфраструктури електрогенерації залишається пошкодженою та не працює. Внаслідок ракетного обстрілу росією українських енергетичних об’єктів 22 березня 2024 року було зруйновано багато енергоблоків по всій країні, порушено енергопостачання для близько 2 мільйонів людей в Україні. Зокрема,  суттєво постраждали ТЕС ДТЕК, на яких діє наша членська організація - Незалежної профспілки гірників України.

29 березня 2024 року під час широкомасштабного комбінованого обстрілу вночі російські війська знову завдали ударів по енергетичних об’єктах України. В результаті постраждали теплові і гідроелектростанції в центральних і західних областях України.

Ці напади підкреслюють постійну мету росії, яка полягає в знищенні енергетичної інфраструктури та економіки України. Це підтверджується висновками Звіту незалежної міжнародної слідчої комісії щодо ситуації в України, яка встановила, що «повторні хвилі атак на енергетичну інфраструктуру, починаючи з жовтня 2022 року, були систематичними, широко поширеними та частиною політики, підкріпленими цитатами у тому числі - заявами вищого керівництва Російської Федерації, а отже,  вони можуть бути визнані злочином проти людства».

Ми закликаємо вас звернутися до російського уряду, щоб зупинити руйнування цивільних об’єктів, зокрема енергетичної інфраструктури.

Крім того, було б надзвичайно важливо, якби МОП, у координації з іншими агенціями та програмами ООН, могла підтримати ініціативу щодо допомоги у забезпеченні уряду України тепловим генеруючим обладнанням, таким як парові турбіни, турбогенератори та системи їх керування, а також трансформатори.

Ця міжнародна підтримка буде життєво важливою для сприяння зміцненню стійкості енергетичної системи України, забезпечення енергопостачання громадян і підприємств України, запобігання гуманітарного та економічного колапсу та збереження робочих місць в Україні.

Я з нетерпінням чекаю на вашу відповідь.

Щиро Ваш,

Атле Хойє

Генеральний секретар

Глобального Союзу IndustriALL,

Женева, 11 квітня 2024 р.

переклад -

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ