unnamed 190424 01

Виступ Естер Лінч, Генерального секретаря ЄКП на Конференції високого рівня щодо Європейського стовпа соціальних прав "Ла Хюльпе: проект надії".

Шановні віце-прем'єр-міністри!

Шановний комісаре!

Я почну з офіційного оголошення про те, що Європейська конфедерація профспілок підпише Декларацію Ла Хюльпе про майбутнє Європейського стовпа соціальних прав.

Це те, чого вимагає соціальне партнерство.

Переговори, компроміс, угода.

Я хотіла би подякувати бельгійському головуванню, віце-прем'єр-міністру Дерману і віце-прем'єр-міністру Ванденбруку та їхнім командам за те, що вони привели нас до цієї важливої віхи.

Завдяки вашим зусиллям ми маємо сьогодні важливу Декларацію, яка підтримає нас у збереженні соціального прогресу в центрі порядку денного європейських інституцій на наступний термін.

Шановні президенти!

Коли ви думаєте про великих європейців, хто спадає вам на думку?

Напевно, Жак Делор і його ідея соціального діалогу як ключового стовпа європейської демократії, інші важливі батьки і матері Європи,

Але є й інші великі європейці, інші герої, ті жінки і чоловіки, які важко працюють, щоб забезпечити свої сім'ї. Я хочу навести кілька прикладів тих європейців, які принесли свої послання на Конгрес ЄКП в Берліні минулого року:

• Ненсі, прибиральниця, яка намагається звести кінці з кінцями в умовах кризи вартості життя
  • Лучіца, пенсіонерка, яка має пенсію 350 євро на місяць після 37 років роботи і бореться за те, щоб заплатити за оренду житла, оплатити витрати на охорону здоров'я і прогодувати сім'ю
  • Ернест, водій автобуса, який ледве має час на перерву через напружену роботу та стрес
  • Мар'я, молода працівниця, яка жонглює між нестабільною роботою та неоплачуваним стажуванням
  • Ісус, безробітний працівник, якого скоротили, і який шукає доступ до навчання та шлях до якісної роботи.

Саме для них ми сьогодні тут зібралися,

щоб підтвердити нашу прихильність до побудови більш справедливого суспільства, до соціальної справедливості,

зробити їхнє життя легшим, кращим,

покращити життя працюючих людей по всій Європі.

Саме заради них ми повинні працювати.

І сьогодні працюючі люди в Європі стикаються з надзвичайною ситуацією у сфері соціальної справедливості.

Незважаючи на прогрес, досягнутий за цей термін, все частіше незахищеність і нестабільність стають повсякденною реальністю для працюючих людей.

Понад 13 мільйонів працівників є безробітними. У 2022 році кількість людей, яким загрожує бідність та соціальна ізоляція, зросла на 3 мільйони порівняно з 2019 роком і сягнула 95,3 мільйона осіб, багато з яких важко працюють, але їхня заробітна плата все ще залишається занадто низькою. Понад 10% працівників у Європі перебувають під загрозою бідності. Кількість дітей у бідності зросла до 20 мільйонів (+2 мільйони порівняно з 2019 роком).

Повинні відбутися фундаментальні зміни. Переваги єдиного ринку не були розподілені рівномірно: найбагатші побачили, що їхні доходи зросли, тоді як люди з низьким і середнім рівнем доходів побачили, що їхня реальна заробітна плата зменшилася. Водночас нові бізнес-моделі загрожують трудовим правам і збільшують дисбаланс влади не на користь працівників та їхніх профспілок.

Метою соціальної ринкової економіки має бути забезпечення якісних робочих місць, покращення умов життя та праці, майбутнє, в яке ви можете вірити - для вас, вашої родини та вашої громади.

Ми повинні встановити компас на наступний інституційний термін у напрямку Європи, яка на практиці забезпечує інтереси працюючих людей. Європа, яка дійсно підтримує працівників, щоб вони мали право голосу на своєму робочому місці, через колективні переговори та соціальний діалог, демократію на робочому місці. Європа, заснована на справедливій оплаті за справедливу працю, на гарантії зайнятості, на повазі та рівності всіх працівників, незалежно від того, яку роботу вони виконують, звідки вони родом і кого вони люблять.

Саме з цих причин Декларація Ла Хюльпе та зобов'язання щодо повної імплементації Європейського стовпа соціальних прав, яке ми підтверджуємо сьогодні, є настільки важливими.

Наше зобов'язання Ла Хюльпе щодо "соціальної Європи з метою створення соціального та економічного прогресу, забезпечення рівних можливостей для всіх, якісних робочих місць і справедливих умов праці, зменшення бідності та нерівності, а також сприяння справедливому і чесному переходу до кліматичної нейтральності" несе в собі прагнення, яких потребує Європа.

Це має бути визнано і включено до Стратегічного порядку денного ЄС, а також покладено в основу роботи ЄС на наступні роки.

Європа повинна залишатися на шляху прогресу і солідарності, які ми бачили в її реакції на кризу Covid-19, і підтримувати працюючих людей та їхні громади по всьому континенту.

Давайте пишатися нашою соціальною моделлю. Саме в ЄС ми знаходимо одні з найбільш згуртованих, щасливих і продуктивних суспільств. Країни, які демонструють найкращі показники людського розвитку, роблять це завдяки сильному соціальному діалогу та системам колективних договорів, а також є найбільш конкурентоспроможними.

Це стовпи нашої демократії.

Спираючись на пакт Валь-Дюшес, Декларація Ла Хюльпе важливо підтверджує "невід'ємний характер ефективного соціального діалогу на рівні Європейського Союзу як фундаментального компонента європейської соціальної моделі та нашої європейської демократії".

Посилення європейського міжгалузевого та секторального соціального діалогу та постійна підтримка соціальних партнерів та їхніх угод є елементом, що має велике значення в цьому контексті.

Перші атаки на демократію часто є нападами на працівників та їхні профспілкові права, зокрема право на страйк.

Саме тому Декларація визнає важливість права на колективні переговори і дії, свободу асоціацій і зібрань, а також необхідність поважати прерогативи профспілок і діяти проти розгрому профспілок.

Розгром профспілок має стати злочином.

Декларація також визнає ключову роль колективних переговорів, у тому числі в прогнозуванні та управлінні змінами, а також положення Директиви про мінімальну заробітну плату щодо сприяння колективним переговорам і збільшення їхнього охоплення. Я хотіла би ще раз подякувати Комісару Шміту за його лідерство. Дуже важливо забезпечити повну імплементацію Директиви, а також те, щоб інституції ЄС продовжували сприяти укладанню колективних договорів.

Вирішення проблеми нестачі "якісних робочих місць" має стати центральною темою майбутнього мандату.

ЄС повинен зупинити розвиток нестандартної зайнятості, гарантуючи законні права на постійні контракти та повну зайнятість, а також заборонити неоплачувані стажування.

Нам також терміново потрібне законодавство для захисту прав дистанційних працівників, права на відключення, а також заборона інвазивного і неповажного спостереження. Штучний інтелект повинен бути ефективно врегульований, а принцип "людина контролює" включений в законодавство ЄС.

Справедливий перехід не відбудеться випадково, і його не можна залишати на розсуд ринку.

Ми повинні гарантувати соціальний діалог і колективні переговори, щоб передбачити зміни і управляти ними.

Крім того, Європа повинна забезпечити робочу силу, яка її утримує, необхідними навичками, забезпечивши право для всіх на навчання впродовж усього життя без витрат для працівника і в робочий час.

Ми також повинні чітко сказати: не може бути порожніх чеків.

Державне замовлення і державні гроші повинні сприяти соціальному прогресу і сприяти колективним переговорам та створенню якісних робочих місць. Ось чому нам потрібні соціальні умови та перегляд Директив про державні закупівлі.

Нам потрібен проект надії, який забезпечить безпеку та захищеність працівників, покращення оплати та умов праці, покращення умов життя.

І Декларація Ла Хюльпе висвітлює кілька сфер, де законодавчі дії в наступному терміні будуть необхідні для забезпечення соціального прогресу.

Ми не можемо потрапити в пастку ретроспективного підходу, який зосереджується на дерегуляції. Розгляд конкуренції як такої, що базується виключно на витратах компаній, є хибним підходом, який ігнорує важливу роль, яку відіграють якісні державні послуги, житло, догляд за дітьми, транспорт у створенні високої доданої вартості, по-справжньому конкурентної економіки.

Нам потрібне регуляторне середовище, яке захищає працівників і гарантує рівні правила гри.

Ми повинні зробити Європу кращою: ми не можемо повернутися назад, ми повинні йти вперед.

Слоном у кімнаті є реальний ризик жорсткої економії, що випливає з нових правил економічного управління.

Навіть Європейський інвестиційний банк заявляє, що "скорочення державних інвестицій було б поганою новиною для конкурентоспроможності, враховуючи позитивний вплив державних інвестицій на приватні інвестиції, в тому числі в цифрові технології та кліматичні дії".

Декларація Ла Хюльпе підкреслює важливий урок, який ми можемо винести з інструменту SURE.

Надзвичайно важливо, щоб ЄС

• остерігався реформ, побудованих на жорсткій економії, які не гарантують інвестицій, державних послуг, інфраструктури, житла, транспорту, догляду за дітьми, які необхідні для досягнення справедливого "зеленого" і цифрового переходу і є важливими складовими Європейської промислової стратегії
  • розробити постійний інвестиційний інструмент для забезпечення необхідних інвестицій для цифрового та кліматичного переходу, а також для соціального прогресу в усіх державах та регіонах.

Шановні президенти!

Надзвичайно важливо просуватися в напрямку повної імплементації Європейського стовпа соціальних прав як дороговказу на найближчі 5 років.

Це повинно бути нашим баченням, закладеним у всьому Стратегічному порядку денному ЄС.

Наша спільна робота повинна бути не доповненням, а основною частиною того, як функціонує ЄС.

Рузвельт сказав, що "критерієм нашого прогресу є не те, чи додаємо ми більше до достатку тих, хто має багато, а те, чи забезпечуємо ми достатньо для тих, хто має занадто мало".

Сьогодні занадто багато людей в Європі все ще мають занадто мало. Занадто багато працівників все ще перебувають під загрозою бідності. Ми повинні вирішити цю надзвичайну ситуацію з соціальною справедливістю.

Ми повинні вести з амбіціями: цінувати, захищати і зміцнювати Соціальну Європу в наступні роки!

Це шлях до захисту і зміцнення демократії в Європі.

Це шлях, який ми підтверджуємо сьогодні Декларацією Ла Хюльпе.

Тепер давайте працювати - разом - щоб зробити його реальністю.

Джерело: