IMG 20240403 12

У цей Міжнародний день пам’яті працівників, 28 квітня, профспілки вимагають вжити термінових заходів з протидії «кліматичним ризикам на робочому місці» – зростаючих небезпек, які створює кліматична криза для працівників у всьому світі.

Існує нагальна потреба в інтеграції готовності до надзвичайних ситуацій у політику безпеки на робочому місці в рамках демократичних консультацій з профспілками.

У заяві Всесвітньої організації охорони здоров’я, зробленій у грудні 2023 року, наголошується на тривожному сплеску катастроф, пов’язаних з кліматичними змінами, і підкреслюються серйозні наслідки для здоров’я працівників та безпеки їхніх робочих місць.

Особливо страждають працівники сільського господарства, будівництва, поштової доставки та інших секторів, де помітно зросла кількість захворювань і смертей, пов’язаних зі спекою. Загрозу становить не лише спека: шторми, урагани, повені, хуртовини, блискавки, торнадо, лісові пожежі та сильний вітер становлять зростаючу небезпеку на робочих місцях.

Про це заявив Генеральний секретар МКП Люк Тріангл: «Кліматична криза більше не є віддаленою загрозою; це справжня небезпека для працівників по всьому світу. Вкрай важливо, щоб ми вимагали надійної політики і практики для захисту наших трудящих від небезпечних наслідків зміни клімату. Наш заклик до дій чіткий: ми повинні інтегрувати оцінку кліматичних ризиків і готовність до надзвичайних ситуацій в наші стандарти охорони праці та здоров’я».

У всьому світі профспілки вже досягли успіху в боротьбі за захист від кліматичних ризиків на робочих місцях:

• У Феніксі (США) кампанія профспілок Unite Here та SEIU домоглася прийняття нового закону, який зобов’язує підрядників забезпечувати тепловий захист для працівників, які працюють на відкритому повітрі.
  • Пожежники в Іспанії домоглися визнання того, що канцерогенний дим від лісових пожеж є професійним ризиком для здоров’я і вони мають право на захист від нього.
  • У Демократичній Республіці Конго кілька профспілок об’єдналися, щоб сформулювати низку вимог для працівників критично важливої галузі видобутку корисних копалин, які наражаються на небезпечні умови праці в приміщенні та на відкритому повітрі.
  • В Австралії CFMEU активно домагається внесення змін до законодавства та нормативних актів для захисту працівників, які піддаються тепловому стресу.
  • У Бразилії SITICOP працює над розширенням захисту працівників, які постраждали від екологічних катастроф.

Люк Тріангл підсумував: «Робота цих та багатьох інших профспілок надихає. Ми потребуємо негайних дій з боку урядів, роботодавців та регуляторних органів для подолання поточної та зростаючої загрози зміни клімату для здоров’я та безпеки працівників.

Це включає в себе консультації з профспілками, проведення комплексних тренінгів з техніки безпеки та забезпечення дотримання суворих стандартів безпеки для зменшення ризиків, пов’язаних з екстремальними погодними умовами. В основі цього лежить демократія, адже демократія на робочому місці означає, що до працівників прислухаються, і вони можуть відігравати певну роль у забезпеченні власної безпеки. Як зазначено в кампанії МКП «За демократію», справжня демократія забезпечує інтереси працівників і включає в себе забезпечення захисту працівників від зміни клімату».

МКП підготувала детальний брифінг про вплив кліматичної кризи на здоров’я та безпеку праці, який доступний тут. Див. матеріали з соціальних мереж.

Джерело:

переклад -