4582

 

«Сучасній Україні – сучасні профспілки!» - саме під таким гаслом пройшов навчальний тиждень Профспілкової школи в м.Одесі від Громадської організації «Трудові ініціативи» і Центру Солідарності АФТ-КПП.

 

Школа зібрала понад 50 учасників з різних  регіонів України, а також з Молдови та Білорусі.

Молодь приїхала з метою навчання та обміну досвідом профспілкової роботи.

Профспілковці представляли різні галузі, що, безперечно, сприяло не лише розумінню і пошуку вирішення питань власної сфери, а й розширення світогляду щодо інших: державні установи, аграрний сектор, гірнича та металургійна галузі, охорона здоров’я, освіта, авіаперевезення, нафто-газова галузь, транспорт, легка та важка промисловість, морська та портова сфера, студенти різних НЗ.

Представники молоді Федерації профспілок України також взяли активну участь у Другій літній профспілковій школі.

 

П’ятиденна програма, яка тривала з 25 по 29 липня ц.р., включала: лекції, майстр-класи, обмін досвідом, моделювання конфлікту, форум-театр й справжню мирну акцію спрямовану на популяризацію профспілкового руху, зокрема в м.Одесі.

Перший день навчання у профспілковій школі був присвячений важливій темі – правам людини, у тому числі й трудовим. 

У своєму вітальному слові директор програм Центру Солідарності Трістан Масат, наголосив на тому, що забезпечення прав людини, як і побудова громадянського суспільства, залежить, перш за все, від кожного з нас. А отже, ми маємо бути освіченими, постійно навчатися, розвиватися і вносити новації, зміни в життя, яких так сьогодні не вистачає традиційним профспілкам. Тристан висловив надію, що Школа допоможе учасникам на цьому шляху і запевнив, що Центр Солідарності відкритий до нових ідей і профспілкових проектів.

444

В ході роботи перших блоків Школи, учасники шукали шляхи досягнення соціальної справедливості, визначали, що  яка роль профспілок в розбудові громадянського суспільства; вивчали і будували моделі демократичних суспільств; говорили про економіку сучасного світу і, окремо, України.

Темі трудових прав був присвячений й форум-театр. Постановки стосувалися порушення прав працівників і конфліктів, з якими достатньо часто зіштовхуються молоді кадри, активні профспілковці.  Активісти намагалися знайти вихід з таких ситуацій. Кожен бажаючий мав можливість ставати актором постановки, яку вподобав та показати як би він/вона вчинили в конкретній ситуації.

Вразила учасників й гра-моделювання трудового конфлікту. Це була робота з розподіленням ролей. Кожен з п’ятдесяти учасників Школи мав конкретну роль і мусив моделювати свою поведінку, вчинки у відповідності до вказаної у завданні місії і своїх життєвих принципів. Таким чином відбувався пошук шляхів вирішення проблем на підприємстві. Цікавим було й те, що не залежно від отриманих ролей, переважна більшість учасників зуміла зберегти свою гідність, не піддаватися на провокації, вчиняти дії лише в межах законодавства й, врешті решт, «вирішити» ситуацію. Інші ж – зробили висновки проаналізувавши свою поведінку, що стало також не менш корисним.

Змістовною була робота над питанням корупції і новими програмами, які сьогодні реалізуються в Україні. Дану тему розкривав  для учасників Дмитро Кузін, який говорив про методи боротьби з корупцією та ознайомив усіх з діяльністю організації Transparency International Ukraine.

Окрім цього, керівники ГО «Трудові ініціативи» Олена Михальченко і Георгій Сандул презентували тему «Пряма дія у захисті трудових прав». Акцент даної теми було зроблено на тих дієвих механізмах, які доступні для профспілок на шляху захисту законних прав людини праці. І нарешті, було реалізовано практичне завдання щодо одного з таких механізмів: мирна профспілкова акція у місцевому Парку Перемоги. Основні лозунги акції: «Новій сучасній Україні – сучасні профспілки», «Бунтуй, кохай, права - не віддавай», «Разом – сила», «Закон – понад усе» та ін.

Під час своїх виступів молоді профлідери піднімали теми соціальних гарантій, безробіття, порушення трудових прав, скорочення робочих місць та необхідності об’єднуватися, щоб захищати свої трудові права і розбудовувати економіку країни. Закликали громадян вступати в профспілки і ставати на шлях солідаризації.

Останні день роботи Школи надзвичайно вразив учасників яскравим виступом Марії Говорухіної про роботу профспілок в медіа просторі. Вона надала практичні рекомендації щодо публічних виступів, підготовки і проведення інтерв’ю.

Неймовірним підсумком насиченого тижня у Літній молодіжній профспілковій школі став концерт групи «Аркадій Коц», творчість якої пов’язана з піснями про робітничий клас, профспілки та присвячена тим, хто відстоює права інших.

«Атмосфера Школи, насправді, була надзвичайна – наголошує голова Молодіжної ради ФПУ Катерина Баришева – знання, знайомства, а головне, мотивація, яку ми отримали завдяки Школі – обов’язково принесуть кожному з нас позитивні результати в профспілковій роботі».

Щиро бажаємо всім учасникам втілювати набуті знання в життя.

IMG 7543

Катерина Баришева,

учасник Школи