Кат

 

Два насичені знаннями й ідеями дні провели учасники засідання Профспілкового Клубу "New Vision" в м.Івано-Франківську.

 

Традиційно 30 учасників, представники профспілок різних галузей і регіонів, опрацьовували актуальні теми профспілкової роботи.

 

Відкривала захід координатор Клубу від профспілкової сторони Катерина Баришева, яка презентувала діяльність і результати "New Vision" за півтора року, розкрила сутність і місію даної ініціативи, а також дякувала Регіональному представництву Фонду ім.Фрідріха Еберта, який підтримує і всіляко сприяє діяльності Профспілкового Клубу "New Vision".

 

Нагадаємо, що ініціативи Клубу реалізуються завдяки спільним зусиллям ЦК Профспілки працівників АПК, Молодіжної ради ФПУ і Фонду ім.Фрідріха Еберта.

 

Перший робочий блок був присвячений гендеру, гендерній дискримінації, ролі жінки в сучасному світі, ідентичності, а також проявам сексизму, фемінізму і насильництва як в житті, так і в трудовій сфері. Як профспілкові працівники мають реагувати на такі прояви? Яка наша роль у врегулюванні гендерних конфліктів? Як, власне, учасники бачать розподіл гендерних ролей чоловіка і жінки в сучасних умовах? Все це та інше учасники обговорювали під керівництвом Надії Бурлаки Голови Івано-Франківської обласної організації Профспілки працівників харчової та переробної промисловості; голови Жіночого комітету Профспілки працівників АПК України.

 

кат1

 

Другою робочою темою стала – «Ринок праці. Проект Трудового кодексу 2016. Трудові права працівників у сучасних умовах. Роль профспілок у захисті трудових прав працівників». Учасники опанували нові

знання та практичні рекомендації щодо вирішення конфліктних ситуацій у робітників на підприємствах від Ірини Сидоряк, заступника керівника правової та технічної інспекцій праці апарату ФПУ, головного правового інспектора праці.

 

Багато запитань та жваве обговорень викликало питання індивідуальних і колективних спорів. Дискусія тривала також навколо Проекту нового Трудового кодексу. Більшість учасників вбачають в даному документі загрозу як для людини праці, так і для профспілок. Але безперечним є та думка, що зміни в трудовому законодавстві потрібні. І такі зміни для нас – профспілковців – можуть зіграти на користь – адже, це можливість проявити себе і бути затребуваними, бодай, в інформаційно-роз’яснювальній роботі.

 

Другий день роботи учасники розпочали з постановки форум-театру на тему: «Мені байдуже до інших». Який розповів історію постраждалого на виробництві працівника, травму якого керівництво заводу всіляко намагалося приховати. Окрім цього актори розкрили ціннісний аспект української людини, для якої сім’я є надважливою.

кат2

 

Віталій Копиш, Володимир Ковальчук, Катерина Баришева і Світлана Ліщук працювали з групами учасників над темами: «Взаємодія профспілок із ЗМІ. Соціальні мережі. Етика в соціальних мережах».

 

Практично бажаючі змогли приміряти на себе роль учасника прямого ефіру – давали інтерв’ю – в рамках завдання для груп.

 

Завершальним етапом стала тема якісного органайзингу. Учасники опанували поняття і мали можливість ділитися досвідом в межах теми.

 

Декілька коментарів від учасників засідання Профспілкового Клубу "New Vision":

 

Софія Пилипець (представниця Профспілки працівників оборонної промисловості України, ППО Державного науково-дослідного інституту хімічних продуктів м.Шостка): «Щиро вдячна, що такі прекрасні і корисні ініціативи, як Профспілковий Клуб "New Vision" підтримуються Фондом ім.Фрідріха Еберта. Вдячна організаторам, спікерам, лекторам за навчання та мотивацію!».

 

Максим Духота (представник Профспілки працівників підприємств малого та середнього бізнесу м. Києва):  «Засідання пройшло на «одному диханні». Дякую організаторам за таку чудову можливість бути учасником Клубу. Дякую учасникам, які взяли участь у засіданні – за жваві і яскраві дискусії.»

 

Мар'яна Міщанин (представниця ППО студентів Івано-Франківського коледжу ЛНАУ): «Незабутні враження, море позитиву, прекрасні емоції, цікава інформація, бурхливі дискусії, вражаючі знання учасників - і це тільки маленька частина того, що відбувалось в рамках засідання клубу! Величезне дякую організаторам і учасникам Клубу!»

 

Анатолій Дутчак (представник Об'єднаної організації Профспілки "Лукор-Карпатнафтохім"):  «Обговорення проекту Трудового кодексу для нас було заскладне, потребувало більше часу. Потрібно організувати окремо питання щодо новацій трудового законодавства. І цікаве ще одне. Вражає, як у фінальному форум-театрі ми, за невеликий проміжок часу, на всі 100% представили радянські профспілки. І це при тому, що більшість учасників народилась після СРСР. 
Нам потрібні зміни».

 

Віталій Копиш (представник Чернігівської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України): «Головне, щоб наші знання, напрацювання та ідеї дійшли до кожного члена профспілки. Тільки тоді «нове бачення» перетвориться на «нову дію».

 

Богдана Усик (представниця Профспілки працівників АПК України, Київська обласна профспілка працівників АПК): «Ось і завершилось чергове засідання Профспілкового Клубу "New Vision"/ "Нове бачення". Хочеться висловити особливу подяку нашим спікерам, які протягом двох днів розкрили актуальні питання сучасного профспілкового руху, опираючись на власний досвід і знання. Після такого навчання, я з впевненістю хочу сказати, що потрібно працювати далі, тепер вже, з новими, набутими на засіданні Клубу знаннями.»

 

Екатерина Барышева
Профсоюз работников АПК Украины