IMG 8609

 

З 14 по 18 серпня в м. Одеса відбулася Третя літня молодіжна профспілкова школа. Школа була організована громадською організацією «Трудові ініціативи» за підтримки центру «Солідарність».

 

У заході взяли участь більше п’ятдесяти молодих профспілкових активістів та представників громадських організацій з усієї України. Зокрема у роботі школи взяли участь молоді представники членських організацій ФПУ: будівельників, охорони здоров’я, АПК, Сумської облпрофради, Федерації профспілок Чернігівської області, апарату ФПУ та ін.

Навчання у школі відкрив Трістан Масад – координатор програм центру Солідарність в Україні. Він відзначив важливість даного заходу для розвитку профспілкового руху.

Відбулися сесії про соціальну справедливість та мотивацію до того, щоб змінювати стереотипи про профспілки, шляхом інформування громадян про діяльність профспілок. Залучення більшої кількості людей до створення профспілок та активної участі в їх роботі. Під час практикуму про репутацію профспілок в Україні учасники спільно утворили список слів, які характеризують профспілковий рух наразі. Серед слів, які характеризують позитивне бачення профспілок – «турбота, структура, гарантії, захист, підтримка, розвиток, люди, активність, свобода, надія, рівність». 

Другий день занять було присвячено презентаціям про навички, корисні для профспілківців. Переглянули відео та обговорили питання про тривалість робочого дня, прозорість нарахування заробітних плат та колективні методи досягнення соціальної справедливості. Також відбувся семінар про ведення колективних переговорів для захисту інтересів робітників. Тренінги мали за мету переосмислення солідарності як засобу роботи профспілок. Врешті, члени різних профспілок поділилися своїми історіями успіху та ефективними стратегіями роботи.

Учасники школи прослухали інформацію з теми колективно-договірних переговорів, колективних методів захисту та порядку організації та проведення мирних зібрань, як методів профспілкової боротьби.

Представник Профспілки працівників морського транспорту України – Єліна Караван, поділилась досвідом щодо специфіки захисту моряків, поінформувала присутніх про досягнення Профспілки, а також розповіла про методи та можливості співпраці з міжнародними профспілковими об’єднаннями.

Також відбулася дискусія на тему «Чому саме ґендер». Профспілковці розглянули питання ґендерної політики та ставлення суспільства до цього питання.

Значним та цікавим блоком навчальної програми була «Майстерня творчих ідей». Лекції щодо правильного висвітлення інформації. Робота зі ЗМІ, правила подання тої чи іншої інформації, інтерв’ю.

Під час навчання молоді профспілкові активісти провели флешмоб агітуючи до вступу у профспілки. Акція проходила в парку Перемоги. Молодь пройшла з плакатами, скандуючи гасла та роздаючи перехожим агітки.

По завершенню школи всі учасники отримали сертифікати про проходження навчання у Третій літній профспілковій школі.

 

IMG 1383

 

IMG 9993

 

 

IMG 2600

 

IMG 1157

 

Департамент профспілкового руху

та зв’язків з громадськими організаціями апарату ФПУ