11.0613 002

 

За ініціативою президії Федерації профспілок Кіровоградської області 11-12 червня в Одесі відбувся спільний семінар членів виконкомів молодіжних рад Федерацій профспілок Одеської та Кіровоградської областей.

 

У складі молодіжної делегації Кіровоградської області були представники членських організацій ФПО: бюджетних галузей (освіти, культури, охорони здоров’я, держустанов), АПК, автомобільного і сільськогосподарського машинобудування, «Укрпошти». Від ФП Одеської області у семінарі взяли участь представники Профспілки робітників морського транспорту України, обласних організацій профспілок працівників АПК, Дорпрофсожу, ЖКГ, держустанов, хімічних та нафтохімічних галузей промисловості, рибного господарства, автотранспорту та дорожнього господарства, культури, текстильної та легкої промисловості та інші.

У вступному слові голова Федерації профспілок Одеської області В.В.Буратинський звернув увагу на те, що протягом останніх років профспілки приділять увагу залученню молоді до профспілкової роботи, тому такі заходи вкрай важливі, оскільки дають змогу поділитись досвідом, думками, виробити спільні дії.

Голова Федерації профспілок Кіровоградської області С.Ю.Петров у вступному слові наголосив на важливості посилення ролі молоді в активізації профспілкового руху, подальшого зростання впливу молоді на підвищення захисних дій профспілок.

У ході семінару розглядались питання зайнятості та перспективи працевлаштування молоді, їх житлового забезпечення, організації оздоровлення та відпочинку тощо.

Про роботу страхових експертів з охорони праці робочих органів виконавчої дирекції Фонду в Одеській області на підприємствах страхувальників розповів начальник відділу профілактики нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань Г.В.Козерацький. Він, зокрема, наголосив, що з метою зменшення рівня травматизму на виробництві та професійних захворювань управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в Одеській області проводяться перевірки стану профілактичної роботи на підприємствах регіону щодо створення здорових та безпечних умов праці. Під час перевірок виявляються порушення законодавства про охорону праці. Матеріали щодо заходів, здійснених роботодавцями на виконання внесених подань, зосереджуються у відділеннях ВД Фонду, де кожний страховий експерт здійснює контроль за виконанням пропозицій та веде їх облік.

У випадках, коли власник ігнорує виконання подання, страхові експерти застосовують практику інформування органів державного нагляду за охороною праці або надання їм пропозицій щодо притягнення до відповідальності таких керівників.

Результатом проведення такої роботи стала позитивна динаміка зниження рівня виробничого травматизму на підприємствах, установах і організаціях регіону. Слід зазначити, що робота, пов`язана з участю в розслідуванні нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, є одним із найважливіших напрямів в діяльності управління ВД Фонду та його робочих органів, оскільки саме в ході розслідування визначаються не лише причини нещасного випадку, але й необхідність призначення страхових виплат потерпілим та членам їх сімей. Здійснення відповідного контролю з боку страхових експертів з охорони праці, в ході роботи у складі комісій з розслідування нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, за своєчасністю та об`єктивністю проведення розслідування нещасних випадків, підготовкою матеріалів розслідування, ведення обліку нещасних випадків, вжиттям заходів до усунення причин їх настання, забезпечує реалізацію двох інших завдань Фонду – відновлення здоров`я та працездатності потерпілих на виробництві; відшкодування шкоди, пов`язаної з втратою застрахованими особами заробітної плати або відповідної її частини під час виконання службових обов`язків, надання їм соціальних послуг, а також у разі їх смерті здійснення страхових виплат непрацездатним членам їх сімей. Г.В. Козерацький звернув увагу на необхідності проведення правового лікбезу у первинках задля профілактики виробничого травматизму і висловив готовність до об’єднання зусиль з молодими профактивістами у цій справі.

Директор Одеської міської виконавчої дирекції ФСС з тимчасової втрати працездатності В.І.Кіров наголосив на вагомій ролі профспілок у суспільних процесах і закликав молодих профактивістів внести свій вклад у прогрес та подальший розвиток профспілкового руху. Директор також сказав про те, що в результаті спільної праці профспілок та виконавчої дирекції ФСС з тимчасової втрати працездатності значно покращилось за останні два роки санаторно-курортне оздоровлення працівників одеського регіону, а особливо оздоровлення дітей протягом літнього сезону. Якщо два роки тому в санаторно-курортних закладах було оздоровлено 1700 одеситів, то в нинішньому – вже понад 7 тисяч застрахованих осіб, а також з п’яти до 12 тисяч зросла кількість дітей, оздоровлених за участю коштів ФСС з тимчасової втрати працездатності.

Заступник начальника відділу молодіжного управління у справах сім’ї та молоді Одеської облдержадміністрації А.А.Яцеленко розповів про напрямки роботи обласної державної влади у справі соціальної та духовної підтримки талановитої молоді, впровадження здорового способу життя, працевлаштування, та інших програм для молоді.

Помічник голови Чорноморської первинної профспілкової організації моряків з інформаційно-аналітичної діяльності Е.М.Караван у своєму виступі підкреслила, що молодіжна рада Профспілки працівників морського транспорту України в цьому році відзначає 10-річний ювілей. У рамках цієї події, голова ПРМТУ Михайло Кірєєв оголосив 2013-й – Роком молоді в Профспілці. Початок року ознаменувався святковим вечором для курсантів Одеської національної морської академії, студентів Одеського національного морського університету, учнів Технічного коледжу ОНМА та інших навчальний закладів, які готують фахівців для морської галузі.

У цьому році був істотно розширений склад молодіжної ради ПРМТУ - до нього увійшли представники студентських первинок, а також представники молодих викладачів. Не зважаючи на важку ситуацію в морській галузі, яка пов'язана з прийняттям Закону України «Про порти України», молодіжна рада ПРМТУ поповнилася також представниками портових організацій.

Слід зазначити, що 13 червня відбудеться підписання Галузевої угоди на 2013-2015 роки, один з розділів якої присвячений роботі з молоддю.

Молодіжна рада ПРМТУ, а також спеціалісти апарату Профспілки регулярно розробляють методологічні рекомендації для молодіжних рад, готують брошури, буклети та інші інформаційні матеріали. На засіданнях молодіжної ради ПРМТУ завжди надається час для зустрічі з юристом і фахівцями ПРМТУ, де молоді профактивісти можуть задавати всі хвилюючі їх питання і отримати кваліфіковані відповіді та рекомендації.

 

Молодіжна рада ПРМТУ готує заходи на День молоді, а підсумком Року молоді в Профспілці стане ювілейний 5-й Форум молоді.

Учасники спільного засідання виконкомів молодіжних рад Федерацій профспілок Кіровоградської та Одеської областей наостанок схвалили Рекомендації щодо подальшої реалізації молодіжної політики та впровадження цільової програми ФПУ «Молодь – надійна опора профспілок».

 

 

Людмила Долинська,

завідуюча прес-центром

Федерації профспілок Одеської області

 

11.0613 005

 

11.0613 006

 

11.0613 007