IMG 7994

 

Члени Президії Федерації профспілок України на своєму засідання 4 жовтня серед інших важливих питань обговорили також стан роботи у ФПУ, її членських організаціях з молоддю, з якого виступив заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий. Із великим зацікавленням була заслухана також інформація голови Молодіжної ради ФПУ, голови Чернігівської обласної організації Профспілки працівників агропромислового комплексу України Володимира Вороха. З цього моменту, власне, і почалася наша бесіда.

 

- Володимир, Ви перший раз виступали перед членами Президії ФПУ в статусі голови Молодіжної ради. Про що Ви хотіли їх проінформувати?

 

- Розповів про діяльність Молодіжної ради за майже півроку, тобто з того дня, коли оновився її склад. Зараз у Молодіжної раді – 50 осіб, з них 28 – представники всеукраїнських профспілкових організацій, 22 – ті, кого делеговано територіальними профоб’єднаннями.

 

Першочерговими викликами для мене особисто і для профспілкової молоді є те, що, молодь недостатньо проінформовано про профспілки, їх діяльність, завдання. Дуже часто вона сприймає профспілки як організацію ще радянського періоду. Вважаю, що завдання Молодіжної ради та моя особисто – в інформаційному полі виграти цю битву і роз’яснити молодим людям, що таке профспілка і, що вона може дати їм, як захистити їх конституційні та трудові права, як вплинути на їх соціальний стан і розвиток.

 

Ми почали свою діяльність з того, що налагодили організаційну роботу. У нас є чітке розуміння того, що ми повинні працювати в правовому полі, відповідно чинного законодавства, відповідати сучасним вимогам. За ці майже півроку провели два засідання Виконавчого комітету Молодіжної Ради. Маємо теплі та продуктивні відносини з нашими зарубіжними колегами.

 

- А можна конкретний приклад?

 

- У червні цього року ми провели потужний тренінг для молоді при фінансової підтримки  Фонду ім. Фрідріха Еберта. 30 молодих людей зі всіх куточків України приїхали до Херсонської області, щоб отримати нові профспілкові знання, як потрібно діяти, щоб змінити ситуацію, краще, більш професійно пояснити свою позицію. Цікаво, що, крім самого навчального процесу, молодь побачила та почула ще деякі важливі речі – як вести себе в публічному просторі, проводити переговори з представниками влади, роботодавцями. Безумовно, родзинкою стала і така нова форма навчання, як квест із застосуванням новітніх інформаційних технологій, що поглиблюють комунікацію профспілок, органів державної влади і роботодавців.

 

Крім того, члени Молодіжної ради були учасниками молодіжної школи в Одесі. Це також новий формат і новий майданчик для спілкування молоді. На цю платформу запрошуються понад 50 активних, креативних молодих людей, які хочуть змінити профспілковий рух на краще.

 

- На засідання Президії ФПУ виносилося конкретне питання. Ви задоволенні його вирішенням?

 

- Я радий, що членів Президії цікавить питання, чим живе профспілкова молодь. Я намагався донести своє бачення, свої ідеї. Члени Президії ставили конкретні запитання, презентували свої думки, вносили пропозиції. Заступник голови Молодіжної ради Ольга Чабанюк проінформувала про проблеми студентської молоді і про те, як вони вирішуються. Ставилося також питання і про Молодіжний форум.

 

- Про що саме йдеться?

 

- На кінець цього року планується проведення Молодіжного профспілкового форуму. Наше завдання, поінформувати членів Президії, що нам потрібно для успішного проведення цього заходу, в якому форматі він відбудеться, і запросити до участі представників всеукраїнських профспілок і територіальних профоб’єднань до участі. Ми розраховуємо на підтримку федерації профспілок у цьому питанні.

 

- Як вирішилися на засіданні Президії важливі для розвитку молодіжного профспілкового руху питання?

 

- Питання включення голови Молодіжної ради до складу Президії ФПУ та щодо квоти молоді у виборних профспілкових органів було вирішено позитивно. Більшість членів Президії проголосувало за ці норми. Я, особисто вдячний, і думаю мене підтримають і члени Молодіжної ради, за розуміння та підтримку. Хочу виділити і позицію Президії ФПУ, яка закликала профспілкові органи на всіх рівнях активно залучати до роботи в них представників молоді.

Переконаний, що молодь буде брати більш активну участь в роботі виборних профспілкових органів, і це дасть новий імпульс для розвитку національного профспілкового руху.    

 

Прес-центр ФПУ