post 62912 

На Офіційному веб-порталі ФПУ 26 червня 2013 року відбулася Інтернет-конференція на тему: «МОЛОДЬ УКРАЇНИ: СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ, ПРОБЛЕМИ І ПЕРСПЕКТИВИ».

Організатором конференції виступив департамент розвитку профспілкового руху апарату ФПУ. Значну підтримку в організації і проведенні конференції здійснив інформаційно-аналітичний центр ФПУ. Активну участь у роботі конференції взяли також фахівці департаментів апарату ФПУ:

- правового захисту;

- виробничої політики та колективно-договірного регулювання;

- бюджетної політики та соціального захисту;

- соціального діалогу та соціального страхування.

Відповіді на запитання молодих профспілковців були опубліковані під час проведення конференції в режимі On-line на головній сторінці Офіційного веб-порталу ФПУ.

Аналізуючи результати проведення конференції, необхідно зазначити, що найбільш активним регіоном, з якого надійшла найбільша кількість запитань, став Автономна Республіка Крим. Далі йдуть Луганська, Дніпропетровська та Донецька області.

Зупинимося детальніше на змісті питань, що надходили до фахівців ФПУ.

Ціла низка запитань стосувалася дій ФПУ у вирішенні питання забезпечення випускників професійно-технічних та вищих навчальних закладів першим робочим місцем.

Ця проблема знаходиться під пильним контролем ФПУ, адже з набранням чинності 1 січня 2013 року Закону України «Про зайнятість населення», втратив чинність Закон України «Про забезпечення молоді, яка отримала вищу або професійно-технічну освіту, першим робочим місцем з наданням дотації роботодавцю». Таким чином сьогодні відсутній механізм забезпечення молоді першим робочим місцем.

У зв’язку з цим Голова ФПУ Юрій Кулик у IV кварталі 2012 року надав пропозиції про внесення змін до Закону України «Про зайнятість населення» Президентові України, Міністру соціальної політики України, профільним Комітетам Верховної Ради України щодо запровадження ефективного механізму забезпечення молоді першим робочим місцем та стимулювання роботодавців за створення таких робочих місць.

Окрім того у діючій Генеральній угоді (п. 5.16.) Федерація профспілок домоглася щоб Уряд взяв на себе зобов’язання передбачати у проекті державного бюджету України на відповідний рік кошти на реалізацію Закону України «Про забезпечення молоді, яка отримала вищу або професійно-технічну освіту, першим робочим місцем з наданням дотації роботодавцю». У результаті цього у державних бюджетах України на 2010 – 2012 роки на дані цілі було передбачено виділення державних асигнувань.

Федерація профспілок України провела 18-19 червня 2013 року кущові семінари у Дніпропетровську, Луцьку та Чернігові з питань молодіжної зайнятості, на яких були розроблені рекомендації і можливі шляхи вирішення проблеми. Також за результатами цих рекомендацій ФПУ буде ініціювати:

- проведення парламентських слухань з питань молодіжної зайнятості;

- внесення відповідних змін до Закону України «Про зайнятість населення» щодо запровадження ефективного механізму забезпечення молоді першим робочим місцем та стимулювання роботодавців за створення таких робочих місць.

Окремий блок запитань стосувався дій ФПУ щодо вирішення проблеми молодіжного житлового будівництва та надання пільгових довготермінових кредитів молодім сім’ям на придбання та будівництво житла.

Необхідно зазначити, що для вирішення цих проблем Федерація профспілок України спільно з Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву домоглася прийняття Державної програми забезпечення молоді житлом на 2013 - 2017 роки.

Також 28 лютого 2013 року Федерація профспілок України підписала Угоду про співпрацю з Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву.

Пропонується запроваджувати інноваційні механізми пільгового кредитування на будівництво або придбання житла та участь ФПУ, її членських організацій у створенні молодіжних житлових комплексів.

Угода передбачає підготовку узгоджених пропозицій органам державної влади та місцевого самоврядування щодо:

- збільшення фінансування на надання пільгових кредитів на будівництво і придбання житла для молоді,

- резервування земельних площ і виділення земельних ділянок під об’єкти молодіжного житлового будівництва,

- зниження відсоткової ставки і спрощення процедури отримання пільгових кредитів на будівництво і придбання житла для молоді.

У цілому угода містить багато різноманітних напрямів співпраці. Тому маємо надію, що цей крок сприятиме вирішенню житлових проблем наших членів профспілок-молоді, яка працює та навчається.

Уже є позитивні напрацювання та досвід успішної співпраці між профспілками та Фондом і його регіональними відділеннями: аналогічні меморандуми про співпрацю уже підписані між «Київською міською радою профспілок» та Іпотечним центром в м. Києві та Київській області, регіональним управлінням Фонду у Хмельницькій області та Федерацією профспілок Хмельницької області, регіональним управлінням Фонду у Львівській області та об’єднанням профспілок Львівщини, регіональним управлінням Фонду в Автономній Республіці Крим та Федерація незалежних профспілок Криму.

Окрім того у діючій Генеральній угоді (п. 5.16.) Федерація профспілок домоглася, щоб Уряд взяв на себе зобов’язання передбачати у проекті державного бюджету України на відповідний рік кошти на фінансування Державної програми забезпечення молоді житлом (надання пільгових кредитів на будівництво і придбання житла для молоді). У результаті цього, в державному бюджеті України на 2012 рік на реалізацію механізмів забезпечення молоді житлом було передбачено виділення державних асигнувань понад 200,0 млн. гривень. У державному бюджеті на 2013 рік для забезпечення молоді житлом передбачено понад 230 млн. грн.

Для привернення уваги громадськості щодо вирішення даного питання ФПУ спільно з ВА «Укрмолодьжитло» проводять 4 липня 2013 року круглий стіл: «Забезпечення молоді житлом – реалії та умови реалізації» з представниками Мінрегіонбуду, Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, молодіжними лідерами всеукраїнських профспілок і профоб’єднань, лідерами всеукраїнських молодіжних громадських організацій. Проведення круглого столу має на меті формування пропозицій Уряду по внесенню змін до умов участі в державних програмах з будівництва і придбання житла на пільгових умовах, які забезпечать доступність та прийнятність їх для молоді.

За результатами зазначеного заходу буде сформовано звернення учасників круглого столу до Уряду.

Окремі питання стосувалися оподаткування матеріальної допомоги та щомісячного єдиного соціального внеску тощо.

Були і ряд пропозицій, а саме – ініціювати внесення змін до статті 44 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» щодо відрахувань коштів роботодавцем первинній профспілковій організації у розмірі не менше 0,1% від фонду оплати праці на реалізацію молодіжної політики з обов’язковим віднесенням цих коштів на валові витрати.

Згідно зі статтею 44 Закону України ««Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» передбачено, роботодавці зобов’язані відраховувати кошти первинним профспілковим організаціям у в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, але не менше ніж 0,3% фонду оплати праці з віднесенням цих сум на валові витрати, а у бюджетній сфері – за рахунок виділення додаткових бюджетних асигнувань. Ми рекомендуємо через відповідні положення в колективному договорі передбачати збільшення відрахувань (до 0,4%) коштів роботодавцем первинній профспілковій організації на культурно-масову, спортивну та оздоровчу роботу. І уже за рахунок цих коштів проводити відповідні заходи культурно-масової, спортивної та оздоровчої спрямованості з реалізації молодіжної політики.

Велика кількість і різноманітність запитань, що надходили до ФПУ від профспілкової молоді дає змогу з упевненістю сказати, що ефективне вирішення проблем працюючої та студентської молоді, а також її повноцінна участь у профспілковій діяльності, надання їй сьогодні можливостей для самореалізації – це перспективи впевненого розвитку профспілок та держави в майбутньому.

 

Департамент розвитку профспілкового руху