2013 134 018

Федерація профспілок України спільно з Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву, Всеукраїнською асоціацією «Укрмолодьжитло» провели 4 липня круглий стіл на тему: «Забезпечення молоді житлом – реалії та умови реалізації». У заході взяв участь та виступив Голова ФПУ Юрій Кулик.

«Проблема забезпечення молоді доступним житлом є не менш гострою ніж проблеми заборгованості по заробітній платі, - наголосив Юрій Кулик. – Тому таку велику увагу профспілки, зокрема Федерація профспілок України приділяє сприянню її вирішення. ФПУ об’єднує 8, 2 мільйонів членів профспілок. Три мільйона або кожний третій – це молода людина. Звичайно, одна з найсильніших мотивацій профспілкового членства для молоді – те, що ФПУ активно сприяє розвитку молодіжного житлового будівництва».

Голова ФПУ також повідомив, що у лютому ц. р. ФПУ та Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву підписали угоду про співпрацю. Розроблено цільовий план реалізації цієї угоди.

«Хочу запевнити учасників нашого поважного зібрання, що як Голова Федерації профспілок України я буду робити все, щоб державна молодіжна житлова політика розвивалася, а профспілки активно брали участь у цьому важливому процесі», - підкреслив Юрій Кулик.

У своєму виступі заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий, зазначив, що мета таких заходів, як цей круглий стіл, - пошук механізмів реалізації законів та правових актів щодо забезпечення молоді доступним житлом. «Ми маємо законодавчу базу, але вона недосконала, - підкреслив він. – Тому спільними зусиллями молоді, вчених, профспілкових активістів ми можемо її покращити, а також знайти конкретні конструктивні заходи щодо прискорення молодіжного житлового будівництва та досягнення більш високого рівня його доступності».

«Хочу наголосити на тому, що реалізувати наші плани нам реально допомагає саме Федерація профспілок України, - сказав голова Всеукраїнської Асоціації «Укрмолодьжитло» Володимир Грищенко. - Житло в столиці найдорожче в Україні. Навіть на курортному Південному березі Криму ціни на нерухомість нижчі. Вартість квадратного метра в Україні, включаючи Київ - 5300 гривень. Тепер про програму доступного житла. Ми зробили певні розрахунки, виходячи з вартості 5300 гривень за квадратний метр. Щоб накопичити початковий внесок, сім'ї з двох осіб і однієї дитини потрібно 9,3 р. Це при середній заробітній платі у Києві, якщо 4000 гривень витрачатимуть на потреби сім'ї і дві тисячі - на житло».

«Зараз функції координатора дій громадських організацій по сприянню молодіжному житловому будівництву бере на себе Федерація профспілок України, - зазначив голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Леонід Рисухін. – Це дуже добре, бо ФПУ має центральний апарат, галузеві та регіональні структури, а головне – тут є Молодіжна рада ФПУ. Найголовніше сьогодні – дії, а головна мета – те, скільки молодих родин вже завтра отримують доступне високоякісне житло».

У заході також взяли участь представники Міністерства молоді та спорту України, молоді лідери всеукраїнських профспілок, лідери всеукраїнських молодіжних громадських організацій, представники інститутів соціальних досліджень. Вони обговорили такі важливі теми, як недоступність для молоді програми «Доступне житло», загрози та недоліки програми «Здешевлення іпотеки», перешкоди для участі у державній програмі довгострокового пільгового кредитування молодих сімей або одиноких молодих громадян, пов’язаної з неможливістю для більшості молодих людей стати на квартирний облік, що є обов’язковою умовою участі у програмі тощо.

У свої виступах молоді люди наголошували, що єдина реальна програма для молоді це державна програма пільгового довготермінового кредитування молодих сімей та одиноких молодих громадян на будівництво (реконструкцію) і придбання житла. Вона сприяє розвитку родин, народженню дітей, оскільки при народженні однієї дитини позичальник (молода родина, або одинока молода особа), звільняється від сплати відсотків за користування кредитом; позичальникові, який має двох дітей, за рахунок бюджетних коштів погашається 25 відсотків суми зобов'язань за кредитом; позичальникові, який має трьох і більше дітей, - 50 відсотків суми зобов'язань за кредитом.

За результатами заходу молоді лідери звернулися до Президента України, Прем’єр-міністра України, Кабінету Міністрів України та керівників фракцій у Верховній Раді України з пропозиціями поліпшення стану забезпечення молоді житлом.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

2013 134 010