big

 

10 листопада у представництві МВФ відбулася зустріч делегації профспілок з місією Міжнародного валютного фонду в Україні, ініційована профспілковою стороною.

 

Глава місії МВФ Рон ван Руден відзначив, що за оцінками МВФ найгірша частина кризи вже позаду. Економічна ситуація в Україні все ще складна, але економіка вже не знаходиться в стані вільного падіння, досягнуто певної стабілізації, з’явилися перші ознаки зростання. Враховуючи, що ВВП України становить біля 20% від середнього в ЄС, Україні необхідні реформи для прискорення темпів зростання.

Заступник Голови ФПУ Олександр Шубін підкреслив важливість безпосередніх контактів з членами місії для донесення до них точки зору профспілок. Він погодився з необхідністю реформ, але зауважив, що вони повинні розроблятися та впроваджуватися шляхом діалогу із соціальними партнерами, проведення консультацій, інформування. Він зазначив, що не дивлячись на певну стабілізацію, відбувається різке скорочення кількості робочих місць, зростає тіньова економіка – навіть за урядовими оцінками її частка сягає 40% ВВП, в той час, як експерти називають 50-60%. До 70% працюючих перебуває на межі бідності. Спричинено це подорожчанням споживчих товарів, ростом тарифів на комунальні послуги та газ. Профспілки не підтримують систему субсидій, запропоновану урядом. Працююча людина повинна отримувати за свою працю достатньо, щоб бути в змозі оплатити за послуги, які вона споживає, а не стояти в черзі з протягнутою рукою за подачкою від держави.

Олександр Шубін наголосив, що для профспілок важливо розуміти вимоги МВФ, що дасть змогу вчасно запропонувати соціальні компенсатори, щоб не допустити або пом’якшити наслідки для населення. Консультації з профспілками дозволять краще продумати реформи, сприятимуть збільшенню довіри людей до реформ та їх підтримку в суспільстві.

Заступник Голови ФПУ відзначив що соціальний діалог почав активно розвиватись на всіх рівнях, позитивно оцінив підписання нової Генеральної угоди, підкреслив, що профспілки підтримують рішення Уряду про підвищення мінімальної вдвічі заробітної плати, яке було ухвалене внаслідок консультацій із профспілками та у відповідь на профспілкові вимоги щодо того, що заробітна плата має стати основним драйвером соціально-економічних реформ в країні.

Заступник голови Профспілки працівників нафтової і газової промисловості України Сергій Українець зупинився на наслідках підвищення мінімальної зарплати, шляхах детінізації економіки, боротьбі з корупцією.

Голова Профспілки працівників охорони здоров’я України Вікторія Коваль наголосила, що реформи в сфері охорони здоров’я проводяться несистемно, не відповідають законодавству та не погоджуються з соціальними партнерами. Підвищення мінімальної зарплати без підвищення окладів за ЄТС може призвести до ситуації, коли кваліфікований лікар буде отримувати таку ж зарплату, що й прибиральниця. Рішення Кабміну зменшити норматив забезпечення стаціонарними лікарняними ліжками у розрахунку на 10 тис. населення з 80 до 60 призводить до значного скорочення чисельності медичного персоналу, а виділення фінансування залежить від виконання цього нормативу.

Голова Профспілки працівників державних установ України Юрій Піжук окреслив позицію профспілки щодо реформи пенсійного забезпечення держслужбовців, необхідності суттєвого підвищення зарплат з метою подолання корупції, розповів про переваги та недоліки нового закону про державну службу.

Також під час розмови порушувалося питання про ситуацію з Державною інспекцією праці, а саме: зменшення фінансування, продовження мораторію на перевірки, що робить інспекцію повністю деморалізованою та неефективною. Йшлося про проблеми вугільної галузі – припинення фінансування державних шахт, корупційні схеми в закупівлі вугілля та обладнання для шахт, відсутність конструктивного діалогу з профспілками.

 

Підсумовуючи зустріч, Олександр Шубін висловив сподівання, що члени місії МВФ дослухаються до позиції профспілок, та що конструктивний діалог профспілок з місією МВФ матиме своє продовження, як на широкому рівні, так і з обговорення більш вузьких галузевих питань.

 

 

Прес-центр ФПУ