ДАТ

Федерація профспілок України високо цінує наміри профспілок Данії розвивати співробітництво. Про це заявив Голова ФПУ Григорій Осовий під час зустрічі з менеджером проектів Об’єднаної федерації робітників Данії Медсом Люндом. У зустрічі також взяв участь заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий.

«Дуже приємно вражені пропозиціями, які містяться у програмі Українсько-датського навчального проекту, - зазначив профспілковий лідер. – Ми багато знаємо про позитивні характеристики дій профспілок Данії щодо соціально-економічного захисту працівників. Враховуючи те, що Україна як держава і профспілки як громадське об’єднання підтримали Угоду про Асоціацію України з ЄС, нам дійсно потрібно ефективно і результативно працювати з європейськими профспілками для того, щоб зближувати ідеологію і практику роботи по захисту прав та інтересів трудящих».

ДАТЧАНЕ

Григорій Осовий підкреслив, що для співпраці з європейськими структурами ФПУ спільно з іншими інститутами громадянського суспільства створила Українську частину платформи Громадянського суспільства. Він також сказав, що ФПУ як найчисельніша громадська організація Ураїни зацікавлена у розвитку двосторонніх контактів з європейськими профспілками, зокрема з профспілками Данії.

Заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий наголосив на тому, що українська влада, незважаючи на дуже складну ситуацію на Сході країни, де фактично йде війнf, все ж не відмовилась від проведення економічних та соціальних реформ,активізації процесу євроінтеграції. Тому профспілки мають також активізувати не тільки свої дії по захисту прав та інтересів працівників в самої Україні, але і намагатися розвивати співпрацю з міжнародними профспілковими структурами, профспілками окремих країн Європи. І запропонований Українсько-датський навчальний проект – це яс карий приклад такої співпраці. Він допоможе українським профспілкам, їхньому активу ефективно навчатися передовим європейським практикам.

ДАТЧАНЕ2

Під час бесіди зазначалось, що загальна мета проекту - сприяти приведенню України до європейських стандартів у галузі прав людини, боротьби з корупцією, відносин між громадянами і державою та демократизації в цілому. Якщо говорити про конкретну мету стосовно профспілок, то вона виглядає таким чином: члени профспілок зможуть вносити вклад в громадянське суспільство та тристоронню співпрацю на рівні міста, району та області відповідно до децентралізації управління.

Які ж передбачаються результати реалізації проекту? Буде створено Інститут профспілкового розвитку . В усіх областях буде створено групу експертів, які зможуть надавати консультації та базове навчання з проблем ринку праці. Група профспілкових лідерів та активістів на рівні підприємств у всіх районах буде брати участь у соціальному діалозі і в навчанні членів з трудових прав та демократії. Велика частина українського населення матиме доступ до інформації про ринок праці та права трудящих. Федерація профспілок України схвалить сучасні стратегії стосовно основних функцій профспілок.

ДАТЧАНЕ3

Передбачається також, що проект буде децентралізованим і буде впроваджуватися по всій Україні. Він буде спрямованим на членів профспілок на первинному рівні профспілкової структури. Він, крім цього, буде сприяти зміцненню потенціалу представників галузевих організацій на районному рівні. Першим кроком буде вибір 60 молодих представників місцевих підрозділів галузевих організацій, що входять у ФПУ; по два від кожного з 27 регіонів України. Вони, в трьох групах по 20 осіб, пройдуть навчання протягом 6 тижнів, що буде проводитися міжнародними та національними фахівцями. Їх будуть навчати педагогічним методикам, психології, комунікації, тристоронній системі, стандартам у сфері прав людини (з акцентом на трудові права і конвенції МОП), веденню переговорів, вирішенню конфліктів і т.д. Вони будуть координуватися новою національною структурою Федерації профспілок України - Інститутом профспілкового розвитку. Інститут буде адаптувати стратегії розвитку профспілок і запрошувати на конференції та семінари з розвитку сильного громадянського суспільства в Україні.

ДАТЧАНЕ4

«Характерно, що після навчання всі 60 осіб зможуть функціонувати як посли європейської інтеграції, а також активної, модернізованої профспілки, - підкреслив Медс Люнд.- На місцевому рівні вони зможуть співпрацювати з демократичними інститутами, особливо в рамках тристороннього діалогу. Деякі з них - ми очікуємо, що 20% - зможуть працювати в якості тренерів на місцях. Потреби в проведенні тренінгів будуть вивчені і навчальна програма буде відповідати потребам районів. Робочі групи розроблять посібники і матеріали для кожного тренінгу, як в паперовому варіанті, так і в електронній версії. Інші робочі групи розроблять інформаційні матеріали з тем, включених у проект».

У переговорах з представником датських профспілок взяла участь керівник Департаменту профспілкового руху ФПУ Валентина Шевченко.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ