9ace2d0605f66fc2dc120f7b8f8c8014f509b838

 

Нещодавно Україна і Міжнародний валютний фонд (МВФ) підготували меморандум щодо нової програми співпраці. Це новий меморандум і нова програма.  У зв’язку з цим та з приводу прибуття місії МВФ до України, на прохання ФПУ, у Представництві МВФ відбулася зустріч представників найбільш представницьких об’єднань профспілок з Головою Представництва МВФ в Україні Жеромом Ваше.  Він повідомив, що нова програма співпраці дозволить перейти  від короткочасних на 12 – 14 місяців  кредитів стенд-бай (англ. Stand-by credit) — кредит, який з с 1952 року, надається країнам-членам МВФ для певних узгоджених з МВФ цілей),  до використання розширеної кредитної лінії МВФ, розрахованої на 4-5 років. Відповідно  термін погашення такої позики є набагато довшим. Місія МВФ має підготувати доповідь керівництву МВФ, яку за процедурою розгляне Рада директорів МВФ.  Робота ведеться  у двох напрямках:  підготовка обґрунтування пакету реформ і пошук фінансових коштів для покриття потреб України. МВФ сподівається, що до процесу надання допомоги Україні долучяться інші міжнародні організації. За словами американського мільярдера Джорджа Сороса Україна потребує не менш 50 млрд доларів США. Однак під фінансові зобов’язання мають  бути визначені фінансові гарантії. Як  зазначив Голова Представництва, ситуація в Україні складна та унікальна через конфлікт на її сході.  Україні вкрай потрібна фінансова підтримка, яка має сприяти проведенню низки ключових реформ у сферах поліпшення інвестиційного клімату, верховенства права, боротьби з корупцією, створення незалежної судової системи. При цьому він додав, що перелік реформ ще потрібно доопрацювати з Урядом. Робота місії зосереджена навколо трьох напрямків: монетарної, фіскальної та фінансової політик, а також реформування економіки, спрямованого на подолання кризових явищ.

На думку Голови Представництва МВФ, для консолідації фінансової політики не існує іншого виходу як скоротити дефіцит держбюджету. Говорячи про рішення Уряду різко підвищити тарифи, він зазначив, що МВФ застерігав від одномоментного  значного підвищення тарифів. Він також повідомив, що МВФ казав уряду, що не варто покладати великих надій на те, що зменшення  єдиного соціального внеску дасть можливість вивести  зарплати з тіні.

У ході зустрічі представники профспілок  зазначили, що  відмова уряду від перехресного субсидування, значне зниження єдиного соціального внеску – все це  інструменти, за допомогою яких уряд перекладає увесь тягар так званих реформ на пересічного громадянина.  До того,  уряд розраховує, що це зробить більш привабливими плани оголошеної наймасштабнішої приватизації. 

Заступник Голови ФПУ Сергій Українець нагадав присутнім, що в Давосі на 45-й щорічній сесії Всесвітнього економічного форуму лідери профспілкового руху попередили делегатів, що «глобальна економічна система працює незадовільно для шестимільярдного населення». Трудящим і їх сім'ям необхідна нова бізнес-модель, здатна зупинити розпад демократій і економік. Миру потрібні інвестиції та робочі місця78% опитаних Міжнародною конфедерацією профспілок вважають, що економічна система служить лише заможним, а не є справедливою для більшості.  Потрібно пам’ятати, що працівник не лише виробник товарів, а й їх споживач. В Україні нелегально працюють понад 4,5 мільйона чоловік. Як наслідок, пенсійний фонд не отримує 70 млрд. гривень, 30 млрд. гривень не отримує державний бюджет. Продовжується виведення капіталів за кордон. Бізнес понад 10 років просив, щоб зменшили єдиний соціальний внесок, обіцяючи вивести зарплати з тіні. Однак сьогодні бізнесмени відмовляються гарантувати, що зроблять це.  Кинуті на призволяще люди готові до рішучих дій і це продемонструвала акція протесту профспілок  23 грудня минулого року. Як будуть розвиватися подальші події багато в чому залежить від того, на яких умовах будуть надані Україні чергові кредити. 

Голова Профспілки працівників будівництва і промисловості України Василь Андреєв, у свою чергу, заявив, що будівельна галузь може вивести Україну з кризи, першим кроком повинна стати програма розвитку вітчизняного ринку будматеріалів, одним з пунктів якої має бути тимчасова відмова від імпортних аналогів. Це зробить житло більш доступним. Другим етапом підтримки будівельної галузі має стати відновлення її кредитування. Це дозволить створити нові робочі місця для будівельників, особливо  у разі системної політики енергозбереження, починаючи з термоізоляції багатоквартирних будинків. Він також закликав МВФ не атакувати новий закон про пенсії для жінок з 55 років. 

Всі учасники зустрічі дійшли згоди, що  для України перехід на довгострокове кредитування  є позитивним, тому що відкриє доступ до інших джерел фінансування, сприятиме стабілізації курсу національної валюти.

 

 

 

              Департамент міжнародної роботи апарату ФПУ