arton909-71792

 

Міжнародна конфедерація профспілок (МКП), яка представляє інтереси 176 мільйонів працівників у 162 країнах і територіях та має 328 членські організації, разом з ФПУ та КВПУ звернулися до Міжнародного бюро праці, зі спільним листом, в якому висловили своє занепокоєння з приводу проекту закону № 2983 «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань».

 

Зазначений законопроект було включено до порядку денного Верховної Ради України і прийнято у першому читанні 14 липня цього року без попередніх консультацій та обговорення з громадськістю і профспілками. У разі схвалення даного законопроекту ним буде впроваджено зміни до чинного законодавства, що регулює діяльність профспілок, і є несумісним з відповідними міжнародними трудовими стандартами та правовими зобов'язаннями України. МКП не розуміє причини такої реформи, і, зокрема, поспішний спосіб у який вона впроваджується.

МКП приєдналася до рішучого протесту своїх українських членських організацій – ФПУ та КВПУ – проти вищезазначеного законопроекту, оскільки його прийняття у запропонованій редакції підірве автономію профспілок і позбавить їх захисту від зовнішнього втручання, в тому числі органами влади. Зокрема, відповідно до закону, профспілки для здійснення своєї діяльності будуть змушені проходити систему державної реєстрації, отримуючи дозвіл від органів державної влади, а не повідомляти про неї як це робиться сьогодні. Це очевидне порушення статті 2 Конвенції МОП № 87 «Про свободу асоціації та захист права на організацію», згідно з якою працівники «мають право створювати на свій вибір організації без попереднього на те дозволу, а також право вступати в такі організації з єдиною умовою підлягати статутам цих останніх». Викликають занепокоєння МКП й інші суперечливі моменти законопроекту, в тому числі вимоги надавати різнопланову і надмірну інформацію про засновників профспілок.

МКП, ФПУ та КВПУ звернулися до МБП з проханням надати технічну допомогу та провести оцінку законопроекту з особливою увагою до змін, які вносяться до чинного закону України про профспілки, їх права та гарантії діяльності.

МКП також закликала Міністерство соціальної політики України здійснити власний аналіз відповідності законопроекту міжнародним зобов'язанням України та звернутися до МБП за технічною оцінкою даного законопроекту.

Крім цього, Міжнародна конфедерація профспілок звернулася до голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана, висловивши свою стурбованість щодо можливості ухвалення згаданого законопроекту у другому читанні та закликавши спікера Верховної Ради відкласти обговорення проекту закону у парламенті.

Генеральний секретар МКП Шарон Барроу висловила запевнення у тому, що її організація й надалі підтримуватиме українських працівників і їх профспілки у цей складний і буремний для Україна час і використовуватиме усі можливі засоби, щоб переконатися, що права профспілок, і, зокрема, право на свободу асоціації у повному обсязі забезпечуються в Україні, як у теоретичній, так і практичній частині.

 

Спільний лист МКП, ФПУ, КВПУ до МОП та

лист МКП до Міністерства соціальної політики України додаються.