Large 120713

 

Долучайтеся до нас! Як не ми, то хто?!

 

Закликаємо всеукраїнські молодіжні громадські організації приєднатися до нашої ініціативи і підтримати звернення щодо вирішення проблем забезпечення молоді житлом.

 

Звернення учасників круглого столу

«Забезпечення молоді житлом – реалії та умови реалізації»

Учасники круглого столу (керівництво ФПУ, лідери молодіжних рад всеукраїнських профспілок, всеукраїнських молодіжних громадських організацій, представники органів державної влади, інститутів соціальних досліджень, експерти) висловлюють Вам щиру повагу та підтримку діяльності, спрямованої на забезпечення добробуту українського народу та розвитку держави.

Сьогодні однією з найгостріших проблем для молоді є забезпечення молодих сімей власним житлом. Відсутність перспективи у вирішенні цього питання призводить до катастрофічних наслідків: масової міграції молоді за кордон та негативних демографічних наслідків.

Експерти зазначають, що українська еміграція молодшає і стає більш інтелектуальною. Рівень готовності до еміграції серед молодих українців віком 18-29 років, за даними опитування, яке провів Центр соцдосліджень «Софія», становить 50,4%.

За даними Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України, на невирішеність житлової проблеми, як причину відкладання народження дитини, в Україні вказали 50,2% респондентів.

З огляду на це надзвичайно вчасним та необхідним кроком було затвердження Державної програми забезпечення молоді житлом на 2013-2017 роки (далі – Програма). Йдеться про єдину програму державного пільгового довгострокового кредитування молоді для будівництва житла, яка реально доступна для молодої сім’ї!

Але навіть цей механізм кредитування має низку аспектів, що роблять вказану Програму недоступною для значної частини молоді, на яку вона розрахована.

Прагнучи позитивних змін у державі, звертаємося до Вас від імені молоді, яку представляють наші організації, з наступними пропозиціями щодо реалізації Програми та внесення змін до відповідних нормативно-правових актів:

        передбачити у Державному бюджеті на 2014 рік фінансування державного пільгового довгострокового кредитування молоді на будівництво житла у обсязі, передбаченому Програмою, збільшеному на обсяг видатків, які не включені у Державний бюджет на 2013 рік з фінансування Програми;

        з метою збереження рівня соціальних гарантій, особливо стосовно вирішення питань забезпечення молодих сімей житлом, залишити віковий ценз для молоді без змін, а саме – від 14 до 35 років;

        скасувати обов’язковість перебування на квартирному обліку для участі в державній Програмі пільгового довготермінового кредитування молодих сімей та одиноких молодих громадян на будівництво (реконструкцію) і придбання житла;

        розрахункову вартість за 1 кв. метр житла, передбачену в державних пільгових програмах, привести у відповідність до реально існуючих на ринку нерухомості цін;

        залишити незмінними нормативи площі житла, передбачені в державній Програмі пільгового довготермінового кредитування молодих сімей та одиноких молодих громадян на будівництво (реконструкцію) і придбання житла (21 кв. метр загальної площі житла на одного члена сім’ї та додатково 20 кв. метрів на сім’ю);

        сприяти, на прохання молоді, ухваленню Київської міської програми забезпечення молоді житлом на 2013-2017 роки.

Відповідь про врахування зазначених пропозицій просимо надіслати учасникам круглого столу, що підписали звернення.

Віримо, що разом ми зможемо подолати всі труднощі. Молодь, яка матиме своє майбутнє на Батьківщині, докладе максимум зусиль для її розбудови.

 

4 липня 2013 року                                                                   м. Київ