DSC 0790

Саме питання молодіжної зайнятості та шляхи залучення молоді до членства у профспілках, підвищення її довіри до профспілок активно обговорювалися молодими профспілковими активістами з Азербайджану, Білорусі, Грузії, Казахстану, Киргизстану, Молдови, Росії, України під час молодіжного дискусійного клубу «Зайнятість і мобілізація».

27-28 серпня 2013 року молоді профспілкові активісти з членських організацій МКП-ПЄРР в регіоні СНД зібралися в Баку на запрошення Конфедерації профспілок Азербайджану (АНІК) для обговорення зазначених проблем.

Засідання дискусійного клубу почалося з привітання Голови АHIK, Сатара Мехбалієва, який розповів про практику працевлаштування та освіти молоді в Азербайджані.

Виконавчий секретар ПЄРР, Григор Градєв, виступив перед учасниками з доповіддю про зміну економічної парадигми світу після кризи 2008 року та її наслідки для ринку праці в цілому та зайнятості молоді зокрема. Серед тенденцій, які будуть актуальними найближчим часом на ринку праці відмічені: інформатизація, комп’ютеризація та роботизація суспільства і робочих місць.

Учасники дискусійного клубу обговорили наступні питання:

усвідомлення профспілками цих тенденцій та процесів;

готовність профспілок до перебудови схем своєї роботи з урахуванням нових тенденцій;

дії національних профцентрів щодо вивчення потреб молоді у задоволенні їх трудових та кар’єрних інтересів і прагнень;

розширення сфери дії та питань, які регулюються колдоговірними кампаніями.

Особливо цікавою стала дискусія про роль профспілкових молодіжних структур, які і повинні виявляти сфери інтересів молодих людей, потенційних членів профспілок і заявляти про них при формуванні планів розвитку національних профцентрів.

Також йшлося про зростаючий потенціал соціальних мереж у мобілізації молоді. Учасникам була надана можливість у формі круглого столу поділитися проблемами молоді своїх країн. Зокрема, були названі проблема забезпечення першим робочим місцем, корумпована система освіти і як наслідок – зниження її якості, проблема забезпечення житлом для молодих сімей, міграція і «відтік мізків», тіньова зайнятість та інші.

Про комплекс заходів, які проводяться Федерацією профспілок України з вирішення питань молодіжної зайнятості розповів Володимир Майданюк, член виконкому Молодіжної ради ФПУ. Він зазначив, що ФПУ ініціюватиме проведення парламентських слухань з питань молодіжної зайнятості. Як наслідок має відбутися удосконалення законодавчих та інших нормативно-правових актів, що регулюють ці процеси, актівізуватися соціальний діалог і залучення роботодавців до створення гідних робочих місць тощо.

У другий день роботи дискусійного клубу був представлений огляд міжнародних профспілкових структур, а також глобальні пріоритети МКП на найближчі роки та відповідні кампанії, основою яких стає лінія органайзингу.

Позитивний досвід щодо розв’язання проблем молодіжної зайнятості у різних країнах та кампанії МКП дозволять на практиці удосконалювати роботу активістів ФПУ з питань молодіжної зайнятості та мобілізації молоді до лав профспілок.

Департамент розвитку

профспілкового руху