DSC 1296 123

 

Сьогодні, 12 липня, Голова ФПУ Григорій Осовий, який є координатором Української частини Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС і члени національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства зустрілися з європейським комісаром з питань політики сусідства та перемовин із розширення Йоганнесом Ганом.

 

У зустрічі також взяли участь Глава представництва ЄС в Україні Ян Томбінський, керівник Групи підтримки України в Європейській Комісії Пітер Вагнер, співробітники Представництва ЄС в Україні.

Окрім Григорія Осового Українську частину Платформи громадянського суспільства Україна–ЄС представляли координатори двох інших сторін - Родіон Колишко від сторони роботодавців і Зоряна Міщук від громадянського сектору.

Вітаючи учасників зустрічі, Йоганнес Ган наголосив на продовженні підтримки України з боку Європейського Союзу, адже це відповідає інтересам самого ЄС. Зацікавлена Єврокомісія і у співпраці з громадянським суспільством в Україні, саме тому вперше проводиться така зустріч. Єврокомісар поцікавився ставленням представників громадянського суспільства до нових ініціатив уряду, поглядом на ситуацію в країні, оцінкою подій зсередини.

Даючи оцінку соціальній ситуації в країні, Співголова Платформи громадянського суспільства Україна–ЄС, Голова ФПУ Григорій Осовий зазначив, що становище найманих працівників, інтереси яких представляє ФПУ, досить складне. За останні два роки втрачено 2 мільйони робочих місць, реальна заробітна плата знизилась більш ніж на 20%, зростають ціни та тарифи на комунальні послуги. Все це веде до загострення соціальної напруги у суспільстві. Водночас, рецептом успіху будь-яких реформ є стабільність і їхня підтримка спільнотою.

Григорій Осовий проінформував про пріоритетні теми, над якими працює Платформа громадянського суспільства Україна–ЄС в 2016 році – права людини та ринок праці, доповіді з яких будуть представлені на спільному засіданні української та європейської частин Платформи у листопаді в Києві.

Серед інших питань, піднятих на зустрічі представниками громадянського суспільства – ефективне функціонування зони вільної торгівлі; фінансова підтримка інституцій громадянського суспільства, що сприятиме реалізації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС; робота над проектом нового Трудового кодексу, що має наблизити трудове законодавство України до норм ЄС; недостатня поінформованість бізнесу про можливості виходу на європейські ринки; наявність обмежуючих квот та тарифних бар’єрів, що не дозволяє українським виробникам повною мірою скористатися з переваг, які відкриває зона вільної торгівлі.

Особливо Г.Осовий наголосив, що підвищення цін на газ для населення, тарифів на комунальні послуги у трудящих викликає соціальні протести і загострює ситуацію, тому нам потрібні рішення, що пом’якшили би ціновий удар і сприяли би зростанню доходів людей.

У підсумку дискусії, Йоганнес Ган зазначив, що соціальна небезпека є великим викликом і для Європейського Союзу. Він підтримав позицію профспілок стосовно того, що ціни мають зростати поетапно і відбуватись це може лише одночасно з підвищенням рівня доходів громадян, - тобі це дасть змогу запобігти соціальним конфліктам. Адже однією з цілей створення ЄС було саме недопущення збройних конфліктів в Європі, забезпечення соціального миру.

 

DSC 1291

 

Департамент міжнародних зв’язків ФПУ