2013 212 005

Актуальні питання, які турбують зараз молодь, серед яких, перш за все, проблема зайнятості, були у центрі уваги учасників парламентських слухань «Участь молоді в суспільному житті: економічна активність», що відбулися 20 листопада у Верховної Раді. В заході взяли участь заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий, керівники департаментів апарату ФПУ Валентина Шевченко та Василь Шилов, народні депутати України, представники урядових структур, громадськості, профспілкових організацій та об’єднань.

Вів засідання Голова Верховної Ради України Володимир Рибак. «За великим рахунком, вся політика нашої держави, усі програми реформ Президента України Віктора Януковича, закони, що їх створює парламент - це майбутнє нашої держави, - зазначив він. - А майбутнє - це й є молодь України, умови її розвитку, становлення, її участі у суспільному житті, розбудові держави. Ваше завдання - не бути осторонь від проблем, які є у нашій державі. Наші парламентські слухання про становище молоді в Україні повинні здійснити глибокий аналіз стану справ, почути представників центральних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, фахівців, представників громадських молодіжних організацій. Я не маю сумнівів, що у доповіді і співдоповідях, виступах учасників слухань знайдуть відображення як конкретні приклади нагальної потреби у вирішенні питання молодіжної зайнятості, так і пропозиції щодо покращення ситуації».

За рівнем зайнятості молоді Україна випереджає 19 країн Європейського Союзу та займає 10 місце в Європі. Про це сказала під час виступу Міністр соціальної політики Наталія Королевська. Як зазначила Міністр, майже кожен другий із числа зареєстрованих в Державній службі зайнятості безробітних – молода особа у віці до 35 років. У сферу державної служби зайнятості щороку потрапляють близько 800 тис. безробітної молоді та 1,5 млн. осіб, які навчаються у навчальних закладах різних типів. Наталія Королевська також зазначила, що, незважаючи на позитивні тенденції у питаннях молодіжної зайнятості, в Мінсоцполітики усвідомлюють необхідність впровадження нових підходів у захисті найуразливіших громадян в умовах непростої економічної ситуації. Задля цього Мінсоцполітики напрацювало пакет першочергових заходів з посилення соціального захисту населення по тих напрямках, які є найбільш чутливими для наших громадян.

Враховуючи значну діяльність Федерації профспілок України щодо покращення ситуації з молодіжною зайнятістю та забезпеченням молоді першим робочим місцем, а також ініціювання відповідних змін до нормативно-правових актів з питань молодіжної зайнятості під час слухань, а також з метою підтримки позиції ФПУ та залучення громадськості до вирішення питань молодіжної зайнятості від ФПУ у слуханнях взяли участь близько 80 осіб з числа молодіжного профспілкового активу.

Про актуальні питання, які турбують молодь, пропозиції профспілкової молоді щодо їх вирішення з трибуни Верховної Ради виступили Голова Молодіжної ради ФПУ - голова Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України Василь Андреєв та член Молодіжної ради ФПУ - Голова первинної профспілкової організації студентів та аспірантів Київського національного економічного університету Ольга Чабанюк.

Вони, а також інші виступаючи зазначили, що, за матеріалами Державної служби зайнятості України, на глобальних ринках праці вже 4 роки зберігаються критичні умови, а кількість безробітних у світі порівняно з до кризовим періодом зросла на 4,2 млн. осіб та становить понад 192 млн. осіб. При цьому молодь залишається серед тих, кого криза робочих місць уразила найбільше. У 2012 році у світі налічувалося майже 74 млн. безробітних серед молодих людей віком 15-24 роки. Водночас, за даними статистики, кількість випускників, які отримали направлення на роботу в 2012 році, складає майже 168 тис. осіб, або лише 27,4% від загальної кількості випускників.

Як зазначив Василь Андреєв, перш за все, необхідне вирішити проблеми, що стосуються працевлаштування молоді. «Законом «Про зайнятість населення» в чотири рази зменшено розмір дотацій або компенсації роботодавцю за надання робочого місця молоді, - підкреслив він. – Чи вплине це на пошук першого робочого місця для 900 тисяч безробітних молодих громадян України? Так, вплине! Друга проблема – фінансування Державної програми забезпечення молоді житлом на 2013- 2017 роки. Третя проблема – навчання молодих кваліфікованих працівників або як звести потребу економіки в робітничих кадрах та небажання молоді отримувати будь-які професії окрім економічних, юридичних і фінансових».

Представники профспілкової молоді представили під час парламентських слухань пакет рекомендацій Федерації профспілок України щодо шляхів вирішення актуальної проблеми активізації участі молоді у суспільному житті країни. Серед рекомендацій: чітко визначити стратегічні цілі й завдання, які постають перед державою у сучасних соціально-демографічних умовах з урахуванням пріоритетів економічного розвитку; розробити і запровадити цілісну стратегію розвитку національного трудового потенціалу, узгоджену з інвестиційною, промисловою, податковою, демографічною, освітньою та соціальною політикою, встановити ефективний механізм стимулювання роботодавців за створення ними першого робочого місця для молоді.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

2013 212 006