mgk 02

 

В Україні буде створено робочу групу по підтримці створення пілотних проектів молодіжних житлових комплексів, молодіжних житлово-будівельних кооперативів та соціотехнополісів в регіонах країни. Таке рішення було прийняте представниками ініціативних груп по створенню МЖК, МЖБК та соціотехнополісів в Україні під час спільної зустрічі з керівництвом Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву та Федерації профспілок України, яка відбулася 25 грудня 2013 року.

Розвиток молодіжної житлово-будівельної кооперації є одним з напрямків, який активно підтримує Фонд і ФПУ.

У заході взяли участь голова правління Фонду Леонід Рисухін, заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий, голова Молодіжної ради ФПУ Василь Андреєв, лідери молодіжних громадських організацій, експерти.

У своєму виступі Євген Драп’ятий перш за все висловив подяку від ФПУ за плідну співпрацю з Фондом та його регіональними відділеннями в рамках Угоди про співпрацю, яка була підписана у лютому цього року.

Угодою передбачається запроваджувати інноваційні механізми пільгового кредитування на будівництво або придбання житла та участь ФПУ, її членських організацій у створенні молодіжних житлових комплексів.

Уже є позитивні напрацювання та досвід успішної співпраці між обласними профоб’єднаннями та Фондом і його регіональними відділеннями.

Аналогічні угоди на місцях уже підписали у м. Києві, АР Крим, Хмельницькій, Львівській, Луганській та ряді інших областей.

До Дня молоді проведено спільний круглий стіл на тему: «Забезпечення молоді житлом – реалії та умови реалізації». У заході взяли участь молоді лідери всеукраїнських профспілок, лідери всеукраїнських молодіжних громадських організацій, представники інститутів соціальних досліджень. Вони обговорили такі важливі теми, як недоступність для молоді програми «Доступне житло», загрози та недоліки програми «Здешевлення іпотеки», перешкоди для участі у державній програмі довгострокового пільгового кредитування молодих сімей або одиноких молодих громадян, пов’язаної з неможливістю для більшості молодих людей стати на квартирний облік, що є обов’язковою умовою участі у програмі тощо.

За результатами заходу молоді лідери звернулися до Президента України, Прем’єр-міністра України, Кабінету Міністрів України та керівників фракцій у Верховній Раді України з пропозиціями поліпшення стану забезпечення молоді житлом.

Необхідно зазначити, що в рамках зазначеної Угоди про співпрацю розроблений орієнтовний план спільних заходів з реалізації Угоди.

Серед них необхідно відзначити такі основні з них:

       Розроблено збірник нормативно-правових актів з питань забезпечення житлом громадян для розповсюдження у членських організаціях та первинних профспілкових організаціях;

       Розроблено та розповсюджено інформаційні буклети, що містять етапи та необхідні кроки для громадян, які необхідно зробити для отримання доступного житла;

       Розроблено рекомендації щодо включення до регіональних, галузевих угод, колективних договорів окремого розділу з питань забезпечення громадян та молоді житлом;

Направлено листи для передбачення фінансування у Державному бюджеті України на 2014 рік програм забезпечення молоді житлом та доступного житла для громадян.

У своєму виступі Василь Андреєв акцентував увагу на тому, що ФПУ сьогодні працює над пропозиціями щодо здешевлення житла.

Серед них необхідно відмітити безоплатне право на землю під житло, використання права власності народу на ресурси, а саме статі 13-ї Конституції України, де зазначено «Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об’єктами права власності Українського народу. Кожний громадянин має право користуватися природними об’єктами права власності народу відповідно до закону». Оскільки основу будівельних матеріалів складають природні ресурси, власником яких є народ, відповідно складова повинна йти на потреби громадян, як власнику безоплатно. Таким чином формується один із механізмів здешевлення житла і реалізації статті 47 і 48 Конституції України – право на житло. В оплату житла ввійдуть затрати виробника за видобуток сировини і ресурсів, виробництво і доставку будівельних матеріалів, оплата праці будівельників та інші незначні статті витрат. За аналогією слід розглядати підходи щодо оплати за воду, електроенергію інші тепло-, егерго- та газоресурси.

За словами учасників заходу, одним з найбільш актуальних питань, які наразі стоять перед учасниками молодіжних житлових комплексів є законодавча база, яка регулює в Україні створення та функціонування МЖК. В більшості випадків вона складається із застарілих нормативно-правових актів, та потребує удосконалення.

За результатами зустрічі учасники прийняли рішення створити робочу групу по підтримці створення пілотних проектів молодіжних житлових комплексів, молодіжних житлово-будівельних кооперативів та соціотехнополісів. Крім того учасники заходу зголосилися активізувати підтримку реалізації заходів Державної програми забезпечення молоді житлом на 2013-2017 роки в частині розвитку системи молодіжних житлових комплексів (житлово-будівельних кооперативів).

 

Департамент розвитку

профспілкового руху

 

mgk 01

 

mgk 04

 

 

mgk 05