resize 1348133329-388x300

 

Як відомо, Федерація профспілок України об’єднує у своїх лавах близько 3 млн. молоді віком до 35 років. Тому відстоювання її інтересів є важливим напрямом нашої діяльності.

Серед найактуальніших проблем, з якими сьогодні стикаються молоді люди і сім’ї є забезпечення житлом.

Для актуалізації у суспільстві і сприяння вирішенню цього питання Федерація профспілок України уклала Угоду про співпрацю з Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву. В рамках цієї угоди періодично проводяться спільні зустрічі, круглі столи із залученням широкого кола громадськості.

Якщо узагальнити основні питання, які піднімаються на таких заходах, то більшість з них стосується підвищення ефективності державної політики у сфері забезпечення молоді житлом.

Відсутність перспективи у вирішенні житлового питання призводить до негативних проявів: масової міграції молоді за кордон та негативних демографічних наслідків.

З огляду на це надзвичайно вчасним та необхідним кроком було затвердження постановою Кабінету Міністрів України від 24 жовтня 2012 р. № 967 Державної програми забезпечення молоді житлом на 2013-2017 роки (далі – Програма). Йдеться про єдину програму державного пільгового довгострокового кредитування молоді для будівництва житла, яка реально доступна для молодої сім’ї!

Але навіть цей механізм кредитування має низку аспектів, що роблять вказану Програму недоступною для значної частини молоді, на яку вона розрахована.

Прагнучи позитивних змін у державі, Федерація профспілок України звернулася до Голови Верховної Ради України, в. о. Президента України Олександра Турчинова, Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка з наступними пропозиціями щодо реалізації Програми та внесення змін до відповідних нормативно-правових актів:

–​ передбачити у Державному бюджеті на 2014 рік (при його коригуванні) та подальші роки фінансування державного пільгового довгострокового кредитування молоді на будівництво житла у обсязі, передбаченому Програмою;

–​ розрахункову вартість за 1 кв. метр житла, передбачену в державних пільгових програмах, привести у відповідність до реально існуючих на ринку нерухомості цін;

–​ залишити незмінними нормативи площі житла, передбачені в державній Програмі пільгового довготермінового кредитування молодих сімей та одиноких молодих громадян на будівництво (реконструкцію) і придбання житла (21 кв. метр загальної площі житла на одного члена сім’ї та додатково 20 кв. метрів на сім’ю) для чого привести у відповідність до даної норми абз. 10 Шляхів і способів розв’язання проблеми, передбаченими Державною програмою забезпечення молоді житлом на 2013-2017 роки;

–​ сприяти, на прохання молоді, ухваленню Київської міської програми забезпечення молоді житлом на 2014-2017 роки.

Сподіваємося на підтримку високопосадовців у вирішенні питань молодіжного житлового будівництва.

Віримо, що разом ми зможемо подолати всі труднощі. Молодь, яка матиме своє майбутнє на Батьківщині, докладе максимум зусиль для її розбудови.

 

Департамент розвитку

профспілкового руху