молодь

 

Федерація профспілок України звернулася до Міністерства освіти і науки України (лист № 04-18/421-СПО від 29.05.2014) з вимогою вжити заходів для забезпечення виконання положень діючої Генеральної угоди.

Так, зокрема, 13 травня п. р. відбулося засідання спільної робочої комісії повноважних представників Сторін власників і профспілок з підбиття підсумків виконання положень чинної Генеральної угоди.

Під час засідання Сторонами було досягнуто домовленостей щодо вжиття додаткових заходів (протокольних доручень) з метою забезпечення виконання норм Генеральної угоди, зокрема з молодіжних питань (розділ V Генугоди) з 14 пунктів виконано – 7,  не виконано - 2, виконано частково - 6.

Оскільки деякі положення Угоди не були виконанні, ціла низка профспілкових пропозицій, спрямованих на забезпечення виконання цих положень, не була сприйнята Стороною власників.

З огляду на вищевикладене та з метою недопущення поглиблення конфлікту при здійсненні соціального діалогу, ФПУ закликала МОН сприяти в практичній реалізації пропозицій Сторони профспілок, зокрема:

  •       - розглянути можливість протягом червня 2014 року створити міжвідомчу робочу групу та розпочати її роботу з обов’язковим залученням представників профспілок для розробки проекту Державної програми „Студентський та учнівський гуртожиток” (п. 5.15);
  •       - протягом червня 2014 року створити міжвідомчу робочу групу та розпочати її роботу з обов’язковим залученням представників профспілок для опрацювання питань, що визначені у п.5.18 Генеральної угоди:

- удосконалення порядку призначення та виплати стипендій, враховуючи виконання ст. 2 Закону України „Про прожитковий мінімум” та обов’язкову залежність її від гарантованих і встановлених державою щорічних соціальних показників, успішності осіб, що навчаються, та належності їх до соціально незахищених категорій громадян (п. 5.18 абз. 1);

- працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалася за державним замовленням (п. 5.18 абз. 3);

- типового положення про студентський гуртожиток (п. 5.18 абз. 4).

Сподіваємося, що найближчим часом будуть сформовані і розпочнуть активну діяльність відповідні робочі групи за участі представників профспілок.

 

Департамент розвитку

профспілкового руху апарату ФПУ