providing444

 

11 лютого у Комітеті Верховної Ради України з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму відбулися слухання на тему: "Забезпечення молоді житлом – реалії та перспективи".

 

У слуханнях взяли участь народні депутати, представники міністерств, органів місцевого самоврядування, об’єднань профспілок і роботодавців, будівельних компаній, молодіжних організацій, експерти і науковці.

Результати роботи прокоментував заступник Голови ФПУ Євген Драпятий.

Він наголосив, що проблема забезпечення молоді житлом – мультиплікативна, яка одночасно дозволяє вирішити цілу низку важливих аспектів, зокрема, пов’язаних із демографічною ситуацією, питаннями зайнятості і міграції, надбання прав на отримання земельної ділянки та ін..

Через відсутність, починаючи з поточного року, бюджетного фінансування Державної програми забезпечення молоді житлом асигнувань на молодіжне житлове кредитування не виділено зовсім. До речі, це відбулось вперше за всі роки існування зазначеної програми ( з 1998 року).

Це спричинило цілу низку звернень від громадськості, зокрема, до Федерації професійних спілок України, тому Голова ФПУ Григорій Осовий та голова Молодіжної ради ФПУ Василь Андреєв привернули увагу діючого Прем’єр-міністра України до тієї проблеми, коли молодь фактично втрачає впевненість у завтрашньому дні та набуває відчуття власної непотреби державі.

Федерація професійних спілок України запропонувала підтримати пропозиції щодо фінансування державних житлових програм та при перегляді Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» в лютому 2015 року передбачити видатки на надання пільгового довгострокового державного кредиту молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) та придбання житла» в обсязі 200 млн.грн.. а також на надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла - в обсязі 150 мли. гри.

(Лист додається).

Крім того, як вважають профспілки, реалізація державних житлових програм передбачає встановлення партнерських відносин між державою та громадянами, адже крім державних коштів, при реалізації державних програм залучаються і кошти самих учасників. Це підвищує рівень довіри народу до власної держави, а водночас дозволяє залучити власні кошти громадян у економіку, зокрема у будівельну галузь.

- Нині це один із небагатьох позитивних і діючих механізмів державно-приватного партнерства, коли громадяни, місцеві бюджети і Державний бюджет будують майбутнє своєї країни не на словах, а на ділі, - підкреслив представник профспілок.

Також під час обговорення було порушено питання щодо необхідності розширення кола категорій громадян, які мають право брати участь у зазначених програмах, а також вдосконалення законодавства, яке має надавати право молодим громадянам і молодим сім’ям права на отримання житла.

Профспілки поінформували присутніх, що такий механізм прописаний і в проекті Генугоди, а також він передбачений в галузевих і територіальних угодах, а також закладається в колективних трудових договорах, щоб передбачити вирішення житлового питання для молодий фахівців, що затримує їх на робочих місцях.

За підсумками обговорення учасники слухань сформулювали низку рекомендацій, серед яких, зокрема,-

Верховній Раді - при внесенні змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2015 рік", передбачити видатки на бюджетні програми забезпечення молоді житлом.

Кабінету Міністрів - доручити Державній спеціалізованій фінансовій установі "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" разом з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства та Міністерством молоді та спорту розглянути питання щодо визначення додаткових переваг для молодих сімей учасників АТО, внутрішньо переміщених осіб, молодих державних службовців, молодих медичних працівників та вчителів в отриманні пільгових довготермінових кредитів.

Місцевим радам та державним адміністраціям - проаналізувати результати реалізації місцевих програм забезпечення молоді житлом, у разі відсутності - розробити та затвердити нові житлові програми, забезпечити фінансування місцевих програм із забезпечення молоді житлом в межах коштів, передбачених Державною програмою забезпечення молоді житлом на 2013-2017 роки.

ІАЦ