MG 4472

 

Завдяки співпраці Молодіжної ради ФПУ із Центром солідарності АФП-КВП в Україні та Білорусі найочікуваніша подія нового року серед лідерів молодіжних профспілок ФПУ - Зимовий профспілковий CAMPUS 2016: «Профспілковий  курс на оновлення: зміни, дії, перспективи» -  успішно реалізована!

 14-16 січня ц. р. були насичені навчальними сесіями Зимового профспілкового  CAMPUSу 2016: «Профспілковий  курс на оновлення: зміни, дії, перспективи».  Теми навчання зачіпали найбільш важливі сфери профспілкового життя. Більше 25 молодих профспілкових активістів з різних куточків України та різних галузевих і територіальних профспілок, що є членськими організаціям ФПУ, гостинно приймав неперевершений та загадковий Львів.

Місто Лева було обрано місцем заходу не випадково. Адже саме м. Львів – це сьогодні, без перебільшення, є відкрите для світу місто, яке зберігаючи неповторну понад 750-річну європейську спадщину, є твердинею українських національних та духовних цінностей. Профспілкова історія України стверджує, що саме на західноукраїнських землях відбувалося зародження профспілкового руху. У м. Львові ще в далекому  1817 році була створена організація, яка прагнула відстоювати соціальні права своїх членів. У 1848 року у м. Львові вийшла перша профспілкова газета «Приватний службовець», де порушувалися проблеми умов праці робітників, невиплат заробітних плат та інші соціальні питання, у 1895 року - відбувся перший загальний з’їзд поліграфістів Галичини, за рішенням якого було утворено загальногалицьку професійну організацію «Вогнище». Відчуття важливості  знань власного профспілкового  коріння, досвіду та мудрості профспілкових корифеїв, а також необхідність, диктована часом, а головне, бажання, сьогодні говорить про те, що саме молодь має стати тією рушійною силою, яка оновить та оживить Федерацію профспілок України.

В день Старого нового року, що також дуже символічно, розпочали працювати молоді  лідери. Модератором та керівником Кампусу була Катерина Баришева - Голова Молодіжної ради ФПУ, яка й відкривала захід.

Перший день Кампусу був  присвячений  питанням прав людини, аналізу виконання Загальної декларації прав людини в Україні, типовим порушенням трудових прав молоді та насичений практичними завданнями щодо таких порушень.  Учасники на практиці  відпрацьовували механізми    вирішення конфліктних ситуацій як на підприємствах, так і на рівні галузей. Висновком практичних завдань стало те, що  профспілкова сторона має грати головну роль у вирішенні протиріч у трудових відносинах.

Слід відмітити, що робота в групах складалася дуже цікаво, а головне, продуктивно, майже всі завдання були вирішенні в правовому полі та із мінімальними зауваженнями від юристів, які були присутні на заході та координували роботу груп.

Другу половину робочого дня було  присвячено  питанням медіапланування та медіаграмотності. Учасники вчилися шукати першоджерело будь-якої інформації ЗМІ, виявляли фейкові новини і  пропаганду, дізналися про основні маркери неправдивих новин, зрозуміли що таке усвідомлене медіаспоживання, створювали цікаві новини і презентували їх.

На завершення першого дня учасників чекали історії профспілкового успіху від Василя Андреєва (Профспілка працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України) та Інни Михальченко  (Профспілка працівників освіти і науки України).

Другий день учасники повністю присвятили темам, що стосуються діяльності Молодіжної ради ФПУ і ФПУ вцілому. Євген Драп’ятий, заступник Голови ФПУ,  весь день працював поруч із молоддю. Ми моделювали різні можливі сценарії майбутнього ФПУ на 10 років. Думки були дуже різнопланові. В процесі дискусії учасники Кампусу, а також запрошені колеги, прийшли до висновку, що вірогідний сценарій розвитку ФПУ зовсім невтішний через відсутність кадрового резерву. Більшість учасників, після  проведеного  SWOT аналізу діяльності профспілок, зійшлися на думці, що керівництвом ФПУ не використовують ті можливості, які в нас є, зокрема в частині потенціалу молоді.  На завершення сесії ми сформували позитивне, але наближене до реальності, бачення: як виглядатиме ФПУ через десятиріччя за умови молодіжного прориву. Також молодь розробила цілу карту дій, які сприятимуть модернізації та оновленню ФПУ.

Євген Драп’ятий, який координує роботу Молодіжної ради ФПУ, висловив підтримку щодо активної позиції молоді й разом нам вдалося  плідно  попрацювати  над  програмним документом Резолюцією «Молодь – майбутнє профспілок!», яку планується представити на З’їзді ФПУ. Євген Михайлович акцентував увагу присутніх, що досвід і мудрість старших колег – це важлива складова подальшого розвитку профспілок та, навіть, їх успіху, але, абсолютно точно, це не можливо без участі молоді. Лише у поєднанні зусиль – всі ми маємо шанс на профспілкове майбутнє.

Розуміючи бажані кінцеві результати, розділяючи відповідальність молодь розробила короткостроковий план на 2016 рік для Молодіжної ради ФПУ. Але в цій частині, висновок один: нам в ФПУ потрібні зміни, кардинальні дії, більша публічність і відкритість на всіх рівнях.

В цей день учасники слухали історії успіху Еліни Караван – (Профспілка працівників морського транспорту України) та Людмили Гуляєвої ( Академія праці, соціальних відносин і туризму ФПУ).

Третій день Кампусу організатори запропонували попрацювати над темами: «Шляхи боротьби за власні права на гідне існування. Активні масові дії». Говорили про страйки: умови, правила; про інші активні мирні масові дії, які можливо використовувати в своїй профспілковій роботі. Практично спробувати організувати мирні зібрання різних видів в рамках заходу.

Далі ділилися  знаннями та думками щодо іміджу профспілок.  Жвава дискусія виникла під час обговорення профспілкових стереотипів, авторитету, його складових.  Після перейшли до обговорення теми корупції у профспілковому середовищі.

Роман Тарасенко (Профспілка працівників металургійної і гірничодобувної промисловості України), презентував кращі практики побудови позитивного іміджу на прикладі власної організації. Акцентував увагу учасників на необхідності посилення солідарності між ланками ФПУ і рівної відповідальності, в тому числі й фінансової.

На завершення Кампусу кожен молодий профлідер, який активно навчався протягом трьох днів, отримав відповідний Сертифікат. Організатори подякували  всім учасникам та побажали використати всі отриманні знання в профспілковій роботі.

ВИСНОВКИ: Обмін досвідом роботи у вигляді зустрічей, шкіл, кампусів, семінарів та інше в молодіжному середовищі є вкрай  необхідним, адже це є надзвичайно мотивуючим фактором подальшого життя і розвитку профспілкового руху України. Приємно, що сьогодні в молодіжному середовищі відчувається командний дух, невичерпна сила та прагнення змінювати, модернізувати і наповнювати профспілки своїми ідеями, сучасними знаннями та молодістю!

 

Молодіжна Рада ФПУ

 

 

MG 4141

 

IMG 4441

 

MG 4431

 

 

 

MG 4547

 

MG 4972