IMG 8627

1 квітня у Федерації профспілок України під головуванням заступника Голови ФПУ Євгена Драп’ятого відбулась робоча нарада щодо визначення алгоритму дій профспілок на захист прав студентської молоді.

Ця тема знаходиться на постійному контролі ФПУ, яка останніми місяцями провела низку заходів для недопущення ухвалення Верховною Радою України законопроекту «Про внесення змін до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (щодо діяльності студентських профспілок)» (реєстр. № 3474 від 13.11.2015).

IMG 8626

На переконання профспілок, у запропонованій редакції він порушує норми міжнародного права, Конституції і законодавства України щодо автономії профспілок та захищеності їх діяльності від зовнішнього втручання, у т.ч. з боку державних органів.

Євген Драп’ятий поінформував щодо рішення Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, який на своєму засіданні розглянув звернення ФПУ до Голови ВР України Володимира Гройсмана із зауваженнями до зазначеного законопроекту, та підтримав винесення на розгляд парламенту.

IMG 8620

У студентської молоді це викликало нерозуміння і їх представники на нараді у ФПУ поінформували про низку ініціатив, які висунуті студентами київських, харківських, одеських, львівських вузів на протидію спробам протягнути антипрофспілковий законопроект через парламент.

Вирішено закликати студентство приїхати до Києва, щоб 7 квітня за сприяння ФПУ провести у столиці студентський форум, на якому прийняти відповідні резолюції, звернувшись до народних депутатів з пропозицією провести тематичні парламентські слухання, до участі у яких делегувати своїх представників.

IMG 8608

Студенти готові вийти на пікет під стіни Верховної Ради, аби привернути увагу до своїх питань та захистити права студентів.

У ФПУ створено робочу групу з підготовки та проведення зазначених заходів.

IMG 8635

Прес-центр ФПУ