050

 

Відбулось засідання редакційної колегії журналу «Охорона праці», на якому був присутній голова Федерації профспілок України Григорій Осовий. Було підбито підсумки роботи журналістського колективу у поточному році та розглянуті пропозиції щодо тем для публікацій  на 2017 рік.

Відзначено, що тривалий процес реформування контролюючих органів негативно впливає на ситуацію у сфері безпеки та гігієни праці: зростає травматизм на робочих місцях і рівень профзахворювань. Також не сприяють поліпшенню справ невисокі темпи оновлення нормативно-правової бази з охорони праці.

Затверджено оновлений склад редакційної колегії.

У своєму виступі голова Федерації профспілок України Григорій Осовий високо оцінив роботу журналу у поточному році і запропонував декілька напрямів у спільній роботі профспілок та редакції. «Плідна співпраця, – підкреслив Григорій Васильович, – допоможе нашим робітникам почуватися ще більш захищеними на виробництві».

Голова ФПУ схвально відгукнувся про публікації, присвячені відновленню скорочених урядом Списків № 1 та №2 – це перелік виробництв, робіт, де присутні шкідливі фактори виробництва, і зайнятість у яких дає право працівникам на пільгові пенсії. За словами Г.Осового, сьогодні профспілками ведеться робота щодо приведення цих списків виробництв, робіт у відповідність з реальним станом справ, з результатами атестацій робочих місць. Є домовленість з міністром соціальної політики про те, що ця робота буде проведена за всіма професіями, які були скорочені. Планується до кінця року представити в Кабмін проект постанови про внесення змін до Постанови від 24 червня 2016 р. № 461 «Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах».

«Ми повинні виправити цю помилку й повернути ті професії, в яких працівники реально перебувають у шкідливих умовах праці більше 80% робочого часу. Не всі професії будуть відновлені, однак у випадках, де ми впевнені у своїй правоті на 100%, ми будемо відстоювати свою позицію до кінця».

Григорій Осовий поділився з редакцією інформацією про те, що в західних країнах не практикується надання пільгових пенсій. Там при нарахуванні заробітної плати застосовується коефіцієнт, який ураховує вплив умов праці на здоров’я працівника, а сам працівник іде на пенсію не за віком, а відповідно до фактично відпрацьованого часу в шкідливих умовах праці. Крім того, працівники, які працюють у шкідливих умовах, самі вирішують питання додаткового страхування та інші.  Інакше кажучи, їм надають максимальні можливості для відновлення свого здоров’я.

 

 

Правова та технічна інспекція праці апарату ФПУ

 

094