propoz

В Держгірпромнагляді 17 квітня відбулося чергове засідання тристоронньої робочої групи з удосконалення діючого Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві.

Тристороння робоча група утворена наказом Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України від 05.02.2013 №16, провела  засідання по розгляду пропозицій сторін щодо внесення змін до зазначеного Порядку.

Пропозиції Федерації профспілок України були підтримані. Їх представляв заступник керівника департаменту охорони праці апарату ФПУ – керівник управління Маціяшко В.А. Це зокрема пропозиції:

-              передбачити у Порядку розділ «Загальні положення», в якому надати чіткі визначення всіх наявних термінів і понять, з метою виключення їх неоднозначного тлумачення;

-              щодо зміни термінів повідомлення, які роботодавець надає відповідним органам про нещасний випадок, що підлягає спеціальному розслідуванню:

а) протягом трьох годин з використанням засобів зв’язку (телефон/факс, електронною поштою);

б) протягом доби – повідомлення на паперових носіях;

-              включення до складу комісії з спеціального розслідування  нещасного випадку, який стався з фізичною особою – підприємцем чи особою, що забезпечує себе самостійно та не застрахована у Пенсійному Фонді як платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку, або з особою під час виконання робіт за цивільно-правовою угодою представників Фонду тимчасової втрати працездатності, територіальної інспекції праці за місцем настання нещасного випадку;

-              збільшення строків проведення розслідування нещасних випадків:

• комісією підприємства (ФССНВВ) – протягом 5 робочих днів;

• комісією із спеціального розслідування – протягом 15 робочих днів;

-              та інші…

При наявності пропозицій від членських організацій ФПУ до змін зазначеного Порядку, просимо надсилати їх на електронну адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. .

Департамент охорони праці апарату ФПУ