oh pratsi7

 

Саме так сталося із слюсарем Брошнівської філії ТзОВ «Крона-Україна» Рожнятівського району Віктором Г., який 3 березня 2013 року загинув під час виконання виробничих робіт.

       Комісія територіального управління Держгірпромнагляду розслідувала цей нещасний випадок. Він стався на виробництві, яке підпорядковане фізичній особі – підприємцю Ользі Дмитерко. Згідно договору, укладеного керівництвом філії «Крона-Україна» вона надає послуги по обслуговуванню, ремонту механічної частини установки виробництва дерево-стружкових плит та іншого обладнання. Названий підприємець забезпечує діяльність 28 працівників, які поділені на 4 бригади.

       3-го березня п.р. одна з бригад працювала в другу зміну. В її складі перебував і слюсар Віктор Г., фахівець з багаторічним стажем роботи. Виробничі завдання повязували його з оператором рубальної машини Михайлом Хоптяком. Останній повідомив слюсаря про виявлену металеву частину на магніті, що ймовірно могла бути від сита рубмашини, яку необхідно перевірити. Це входило в обовязки В.Г. і він пішов його оглядати.

       М.Хоптяк, за його словами, не бачив, де знаходився слюсар, коли включив на пульті управління роботу лінії, хоча не мав права цього робити. В результаті таких дій В.Гладенький травмований шнековим транспортером, який рухався.

       Одразу на місце події була викликана машина швидкої допомоги. Але врятувати потерпілого медики вже не змогли. Від одержаних травм робітник помер.

       Комісія по розслідуванню нещасного випадку констатувала грубе порушення техніки безпеки з боку працівників: слюсаря В.Г.та оператора рубальної машини М.Хоптяка. Проте не тільки їх дії призвели до трагічного наслідку. Встановлено також вину приватного підприємця О.Дмитерко, яка під час проведення робіт в другій зміні не призначила відповідального за безпеку праці.

     Очевидно, під час укладання договору керівництво філії “Крона-Україна” чітко не визначило коло обовязків підприємця щодо дотримання охорони праці на кожному робочому місці. На жаль, подібна ситуація має місце і на інших підприємствах.

     Комісія теруправління Держгірпромнагляду оштрафувала приватного підприємця О.Дмитерко. Матеріали по нещасному випадку передані в прокуратуру для визначення конкретної відповідальності службових осіб за те, що сталося. Але життя людини вже не повернеш.

       Комісією розроблені заходи щодо усунення причин виникнення нещаcних випадків на виробництві. Можна сподіватися, що вони будуть виконуватись приватними підприємцями. Адже життя і здоров”я трудівника є найбільшою цінністю держави.

 

 

Прес-служба Ради профспілок Івано-Франківської області