IMG 4413

На прикінці травня своє 99-річчя відзначала технічна інспекція праці Федерації професійних спілок України. День народження став приводом для проведення 18-19 травня семінар-наради «Підсумки роботи технічних інспекторів праці членських організацій ФПУ за 2016 рік, сучасні виклики та пріоритетні завдання на 2017-2018 роки» щодо захисту життя та здоров’я працівників (Програма додається).

Відкрив семінар-нараду Андрієвський Юрій Захарович – керівник департаменту охорони праці ФПУ та поінформував учасників наради про сучасні виклики у сфері забезпечення охорони здоров’я та безпеки праці в Україні. Від ветеранів технічної інспекції праці ФПУ привітав учасників наради Миленький Микола Андрійович, а також в подальшому брав активну участь в обговоренні нагойстріших питань.

IMG 4421

Заступник Голови ФПУ Євген Драп’яний проінформував присутніх, що 16 травня 2017 року набула чинності постанова КМУ від 26 квітня 2017 року № 295 «Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», якою затверджено Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю . Однією із важливих новацій зазначеного акту є ширше залучення представників профспілок до здійснення такого контролю. А саме, в постанові зазначено, що інспекційні відвідування та організація інспектувань проводитиметься зокрема за інформацією профспілкових органів про порушення прав працівників, які є членами профспілки, виявлених в ході здійснення громадського контролю за додержанням законодавства про працю. Окрім цього, передбачена можливість залучення представників профспілок, їх організацій та об’єднань профспілок до участі у перевірках під час здійснення державного нагляду посадовими особами територіальними органами Держпраці.

IMG 4417

Таким чином, за словами Євгена Драп’яного, профспілковим органам усіх рівнів необхідно вжити заходів щодо посилення організації громадського контролю у первинних профспілкових організаціях, своєчасного інформування територіальні органи Держпраці про виявленні порушення та брати активну участь у спільних перевірках.

Заступник голови ФПУ також закликав колег активніше залучатись до формування програм розвитку та стратегій органів місцевого самоврядування, щоб в них обов’язково увійшли розділи, присвячені питанням дотримання роботодавцями трудового законодавства та законодавства про охорону праці, а також була передбачена конкретна участь профспілок у відповідному контролі.

Розглянувши та обговоривши підсумки роботи технічних інспекторів праці членських організацій ФПУ за 2016 рік, учасники наради визнати її роботу задовільною, але як таку, що потребує суттєвого посилення та активізації, зокрема щодо зміцнення кадрового і матеріального забезпечення технічної інспекції праці профспілок, удосконалення методів її роботи в сучасних умовах. Доповіла про інформацію з цих питань зав. відділом технічної інспекції праці департаменту охорони праці ФПУ Горюн Тетяна Михайлівна.

IMG 4556

В обговорені питань щодо зміцнення технічної інспекції праці, про проблеми здійснення громадського контролю у сфері охорони праці, дії профспілок щодо попередження травматизму у відповідних галузях і регіонах, про позитивний досвід роботи технічних інспекторів праці та представників профспілок з питань охорони праці брали участь:

Масенз Вячеслав Грогоровичзаступник Голови – головний технічний інспектор праці ЦК Профспілки працівників вугільної промисловості України;

Катерина Володимир Васильович – технічний інспектор праці Львівської територіальної організації Профспілки працівників вугільної промисловості України

Марчук Михайло Михайлович – технічний інспектор праці Тернопільської обласної ради профспілок;

Пузирін Микола Олександрович - головний технічний інспектор праці ЦК профспілки працівників ЖКГ та місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України

Чуйко Олександр Андрійович – головний технічний інспектор праці ЦК профспілки працівників лісового господарства України;

Білик Володимир Іванович – головний технічний інспектор праці ЦК профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України;

Вербицький Олександр Петрович – головний технічний інспектор праці Федерація профспілок Житомирської області

Хмарський Сергій Григорович – головний технічний інспектор праці профспілки автомобільного та шляхового господарстваУкраїни

Чос Микола Пилипович - головний технічний інспектор праці Запорізька обласна рада профспілок

Фесан Володимир Олександрович - головний технічний інспектор праці ЦК профспілки працівників охорони здоров’я України

Лещинський Станіслав Миколайович - головний технічний інспектор праці ЦК профспілки авіабудівників України

Левченко Василь Петрович- Заступник Голови-представник з питань охорони праці ЦК Профспілки машинобудівників та приладобудівників України та інші присутні на нараді.

Кращі технічні інспектори праці та профспілкові активісти з питань охорони праці були нагороджені Подяками Голови ФПУ та Почесними Грамотами ФПУ .

Під час заходу обговорювався досвід взаємодії Головного управління Держпраці у м.Києві та Київській області та двох профоб’єднань: Всеукраїнської незалежної профспілки працівників транспорту та Профспілки працівників автомобільного транспорту та шляхового господарства України. Йдеться про практику спільних перевірок автотранспортних підприємств на предмет дотримання трудового законодавства та законодавства про охорону праці, а також поширення серед підприємств галузі листівок-інструкцій про те, що повинні знати роботодавці, організовуючи перевезення пасажирів. Про успіх такої співпраці свідчить тільки один факт – за результатами спільної перевірки одного автотранспортного підприємства на Київщині було офіційно оформлено на роботу понад 50 чоловік, які будуть більш соціально захищені, зокрема стосовно їх прав у сфері охорони праці, більш обізнані з питань дотримання правил безпеки на транспорті. Очікується, що досвід з проведення таких рейдів буде поширено на всю Україну. До речі, такий позитивний досвід профспілок щодо бажання знайти шляхи вирішення питання щодо захисту працівників у сфері праці та охорони праці необхідно поширювати: в той час, як профільне Міністерство інфраструктури України уникає ведення ефективного соціального діалогу, відповідні профспілки домоглися активізації тісної взаємодії з Держпраці щодо вирішення нагальних проблем. Наразі галузеві профспілки перебувають в стані колективного трудового спору з Мінінфраструктури та намагаються відновити редакцію галузевої Угоди.

IMG 4423

Не обійшли увагою події на шахті «Степова ВАТ «Львіввугілля»», де на початку березня стався груповий нещасний випадок (внаслідок вибуху метано-повітряної суміші загинуло 8 працівників та отримали травми різного ступеня важкості -28 працівників). Відразу після трагедії Президія ФПУ зробила офіційну заяву щодо стану безпеки праці в Україні (Заява ФПУ додається), яка була надіслана Прем’єр-міністру України В.Гройсману. Що вимагають профспілки: затвердити та забезпечити фінансування Державної програми підвищення безпеки праці на вугледобувних та шахтобудівних підприємствах на 2018-2020 роки, притягнути до відповідальності винних у аварії на «Степовій» посадових осіб, розробити і затвердити у 2017 році Національну стратегію реформування системи забезпечення безпеки праці та охорони здоров’я на виробництві, підготувати за результатами 2016 року Національний звіт про стан охорони праці та промислової безпеки в Україні та винести його на розгляд розширеного засідання Уряду за участю сторін соціального діалогу, як це до речі передбаченого Генеральною угодою (п.2.64; щороку). Окрім цього, ФПУ вимагає сформувати в апараті управління Мінсоцполітики окремий структурний підрозділ з питань охорони праці та промислової безпеки для забезпечення фахового виконання міністерством функцій формування державної політики у сфері охорони праці з цих питань, зміцнити фаховий кадровий потенціал Держпраці. Інформацію про позитивні зрушення з вирішення порушених питань ФПУ вже отримує. За дорученням Прем’єр-Міністра України відповідно до Заяви ФПУ Міненерговугілля надала ФПУ ґрунтовну інформацію про вжиті та заплановані заходи щодо підвищення безпеки на вугільних підприємствах. Держпраці розробила та надіслала на погодження законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо створення належних, безпечних і здорових умов праці».

Крім представників профспілок-технічних інспекторів праці на нараді були присутні представники Держпраці: Рудюк Ігор Віталійович - головний спеціаліст відділу нагляду у вугільній промисловості Управління гірничого нагляду, Гончарук Володимир Феодосійович – зав. відділу експертизи умов праці Департаменту з питань праці, Белоусов Павел Станіславович - головний спеціаліст відділу нагляду в металургії, машинобудуванні та енергетиці Департаменту нагляду в промисловості і на об’єктах підвищеної небезпеки, Тягай Максим Петрович –заступник начальника відділу нагляду в АПК та СКС Департаменту нагляду в промисловості і на об’єктах підвищеної небезпеки, за участю яких більш фахового обговорили питання сучасного стану промислової безпеки, проблеми здійснення державного нагляду та громадського контролю на підприємствах гірничо-металургійного, агропромислового комплексу, вугільних підприємств, лісового господарства, соціальної сфери, ЖКГ тощо, а також за проведенням атестації робочих місць за умовами праці та її якості.

За результатами розгляду та обговорення цих питань стан безпеки праці в Україні учасниками наради був визнаний як критичний, рівень забезпечення захисту охорони здоров’я працівників на виробництві не задовільним, здійснення державного нагляду у сфері охорони праці через обмеження нормами Закону України «Про основні засади здійснення державного нагляду у сфері господарської діяльності» не дієвим та з порушенням норм Конвенцій МОП №81 та 129, ратифікованих Україною.

Ці та інші питання знайшли відображення у проекті рішення (додається), до якого увійшли зокрема заходи щодо активізації співпраці ФПУ та Держпраці з питань підвищення безпеки праці, попередження аварій, нещасних випадків та профзахворювань.

Після доопрацювання відповідного рішення будуть надіслані звернення до Уряду, Мінсоцполітики, Держпраці, інших центральних органів виконавчої влади, зокрема стосовно проведення спільної узгоджувальної наради за участю сторін соціального діалогу щодо обговорення проблемних питань у сфері охорони праці та шляхів їх вирішення щодо:

-         недопущення зниження соціального захисту працівників, зайнятих на роботах із шкідливими та важкими умовами праці;

-         недопущення ризиків великих промислових аварій, зниження рівня безпеки на виробництві та захисту життя та здоров’я працюючих внаслідок безпідставного та необгрунтованого процесу скасуванням нормативно-правових актів з охорони праці, санітарно-гігієнічних норм тощо (без заміни їх сучасними, ґрунтовного висновку на кожен акт, узгодження з профспілковою стороною, недопущення правового нігілізму через скасування нормативно-правових актів Розпорядженням Уряду тощо);

-         розроблення та впровадження Національної Стратегії реформування системи забезпечення безпеки праці та охорони здоров’я на виробництві;

-         відновлення державної системи комплексного управління охороною праці;

-         посилення та вдосконалення державного нагляду і громадського контролю за умовами і безпекою праці;

-         підвищення обізнаності працівників щодо їх прав та гарантій у сфері охорони праці;

-         забезпечення фінансування та реалізацію Загальнодержавної соціальної програми поліпшення стану безпеки, гіде праці та виробничого середовища на 2014-2018 роки;

-         створення при Уряду Національної тристоронньої ради з безпеки та гігієни праці (впровадження європейського досвіду);

-         удосконалення законодавчої і нормативно-правової бази з охорони праці, гармонізація її з Європейським законодавством і міжнародними стандартами з безпеки праці тощо.

Якщо всі вимоги профспілок будуть виконані Урядом, а влада нарешті зверне увагу на дотримання прав працівників на безпечні та здорові умови праці, це і буде найбільшим подарунком до 100-річчя технічної інспекції праці ФПУ, який ми будемо відзначати у травні 2018 року.

Правова та технічна інспекції праці профспілок